Seniorpension

  Seniorpension

  Lolland Kommune er i særklasse hårdt ramt af stigningen i førtids- og seniorpensionister. Andre kommuner er også presset på økonomien eller i fare for at blive det som følge af udviklingen.

  Her er de hårdest ramte kommuner af stigning i senior- og førtidspensionister

  Flere af de kommuner, der er hårdest ramt af stigningen i førtids- og seniorpensionister, har i forvejen økonomiske udfordringer. Dermed kan kommunerne blive alvorligt klemt af udviklingen.

  Få kommuner har særlig stor stigning i tidlig tilbagetrækning

  Ni kommuner har over det seneste år haft en stigning i andelen på førtidspension og seniorpension, der er over dobbelt så høj som landsgennemsnittet.
  (Arkiv) Seniorpension trækker alt for mange ud af arbejdsmarkedet, mener Søren Landkildehus, erhvervs- og arbejdsmarkedschef i Holstebro.

  Seniorpension har succes: Mange flere på ydelsen end forventet

  I løbet af mindre end to år har mange flere modtaget seniorpension end forventet. Holstebros erhvervs- og arbejdsmarkedschef er bekymret: 'Det her er jo en fuldbefaren og meget erfaren arbejdsstyrke, der forlader arbejdsmarkedet nogle år inden folkepensionen.'
  Kort tid før valget i 2019 indførte VLAK-regeringen seniorpensionen, som reelt er en ny efterlønsordning uden brugerbetaling. Det belaster nogle kommuners økonomi hårdt.

  VLAK-regeringen har reelt indført en ny efterlønsordning uden brugerbetaling

  De borgerlige partier med daværende statsminister Lars Løkke i spidsen afskaffede efterlønsordningen i 2011, men kort før valget i maj 2019 indførte de en ny pensionsordning om tidlig tilbagetrækning. Denne gang uden brugerbetaling fra borgerne. Det presser nu kommunernes økonomi.
  Jobcentrene skal fortsat have kontakten med borgeren og indsamle oplysninger, der skal ligge til grund for vurderingen af arbejdsevnen. En selvstændig enhed under ATP overtager 1. januar myndigheden til at afgøre sagerne.

  KL: Folketinget mangler tillid til kommunernes sagsbehandlere

  En ny seniorpensionsenhed skal fra 1. januar overtage afgørelser om seniorpension fra kommunerne. Den skal som en af sine første opgaver revurdere kommuners afslag på seniorpension.
  Aftalen om tidlig pension blev indgået i nat af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten.

  Fakta: Aftale om ret til tidlig pension

  De lønmodtagere og selvstændige, som har haft lange og hårde arbejdsliv, får fra 2022 ret til tidlig pension.
  (Arkiv) Maj 2019: Den tidligere VLAK.regering indgår aftale om seniorpension kort før folketingsvalget. Her fremlægger tidligere beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) aftalen, flankeret af Morten Østergaard (RV) og Kristian Thulesen Dahl (DF).

  Arbejdsevne på under 18 timer om ugen kan udløse seniorpension

  Først fra 2024 bliver seniorpensionen forbedret. Det fremgår af aftalen om tidlig pension, som faldt på plads i nat.
  (Arkiv) Forhandlingerne om tidlig pension foregår i Beskæftigelsesministeriet, der holder til i det gamle Overformynderi i København.

  Jobcentre kan blive ramt i slutspil om tidlig pension

  Jobcentrene kan blive ramt af besparelser for at finansiere tidlig pension. Det indgår i dag i de afsluttende politiske forhandlinger. Se her de områder, der kan få betydning for beskæftigelsesindsatsen.
  "Vi vil gerne forbedre seniorpensionen,« siger Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen.

  Seniorpension står til at blive udvidet

  Regeringen nærmer sig en politisk aftale om tidlig tilbagetrækning, hvor også seniorpensionen er i spil.

  Næsten alle kommuner giver seniorpension til ni ud af ti ansøgere

  Københavns Kommune ligger lavere og vil stramme op, mens beskæftigelsesministeren indskærper vejledningspligten.
  "Vi skal selvfølgelig sikre, at ordningen (med seniorpension, red.) fungerer efter hensigten i hele landet," udtaler beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til A4 Arbejdsliv.

  Stor forskel på kommuners håndtering af seniorpension

  Der er stor forskel på, hvor ofte landets kommuner giver nedslidte borgere lov til at gå på seniorpension, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet. Hovedstaden er blandt de kommuner, som oftest siger nej.
  Mange borgere er så nedslidte, at de søger kommunen om at få seniorpension. Alene i første halvår har 3.390 borgere fået tildelt seniorpension.

  Kommunerne har travlt med at uddele seniorpension

  Kommunerne har travlt med at uddele seniorpension til nedslidte. Alene i første halvår 2020 har 3.390 borgere fået tildelt seniorpension, viser nye tal.