Hjørring borgmester Arne Boelt fik skældud fra alle kanter, da kommunen lukkede plejecenteret Havbakken for at effektivisere driften af ældreområdet. Med den nye økonomiaftale kan borgerne se frem til flere af den slags effektiviseringer.

Økonomiaftale udløser effektiviseringer for langt over 400 millioner kroner

Effektiviseringer er tilbage som en officiel del af regeringens politik i den nye økonomiaftale. Og borgerne skal forvente langt større effektiviseringer end de omtalte 400 mio. kr. Se her hvorfor.
De bugnende pengekasser i kommunerne skal reduceres, fremgår det af ny aftale.

Kommuner skal betale af på gæld og indbetale feriemidler

Som en del af økonomiaftalen med regeringen, skal kommunerne i gang med at afvikle gæld og indbetale feriemidler. Kommunernes likviditet skal nedbringes.
Kommunerne har bygget på livet løs i både 2020 og 2021, men fra 2022 skal de igen vænne sig til at bruge lidt færre penge på byggeri og anlæg. Samlet sænkes anlægsloftet fra 21,9 mia. kr. i 2021 til 19,9 mia. kr. i 2022.

Anlægsrammen er tilbage på niveau fra før corona

Regeringen har lyttet til økonomernes løftede pegefinger, og har sænket kommunernes anlægsloft for 2022 til niveauet fra før coronakrisen. I alt er kommunernes anlægsloft 19,9 mia. kr. i 2022.
Finansministeren undgik de fleste kritiske spørgsmål ved stik imod sædvanen at indkalde til pressemøde med under 20 minutters varsel. Selv Danmarks nationale nyhedsbureau Ritzau nåede ikke frem.

S-regering opgiver velfærdsløft i spareaftale med kommunerne

Regeringen endte i et markant tilbagetog på velfærdspolitikken for at få en aftale med KL. Tidligere løfter om velfærdsløft på den kommunale service er nu erstattet af effektiviseringer og krav om prioritering inden for handicapområdet.
KL-formand Jacob Bundsgaard og Finansminister Nicolai Wammen er tirsdag aften tæt på at have indgået en økonomiaftale, erfarer NB-Økonomi. Her ses de ved præsentationen af kommunernes økonomiaftale sidste år.

Økonomiaftale mellem KL og regeringen er lige på trapperne

KL's forhandlere har fået mandat fra KL-bestyrelsen til at forhandle en økonomiaftale på plads med udgangspunkt i den aftaletekst, der ligger på bordet nu. Løftet af servicerammen ligger i omegnen af 1,5 mia. kr..
"I forhold til finanspolitikken skal regeringen til at stramme bæltet ind," siger underdirektør i Dansk Industri Morten Granzau Nielsen.

DI: Sæt dig på pengekassen Wammen

Lad nu være med at give efter for KL's krav om mange flere penge. Det er opfordringen fra Dansk Industri til finansminister Nicolai Wammen, som forsøger at lave en aftale med kommunerne om næste års økonomi. Øget offentlig forbrug kan tage pusten ud af gryende opsving, lyder det fra DI.
Professor Kurt Houlberg, VIVE, giver her de vigtigste grunde til at økonomiforhandlingerne ender med en aftale trods den aktuelle uenighed.

Ekspert: Historikken taler for at der kommer en økonomiaftale

Trods uenighed i økonomiforhandlingerne mellem KL og regeringen vurderer professor Kurt Houlberg, at der nok skal blive landet en aftale. Læs hvorfor her.
Finansminister Nicolai Wammen og formanden for Danske Regioner Stephanie Lose gik i aftes fra hinanden uden at aftale et nyt forhandlingsmøde. (Fotoet er fra et pressemøde i fjor)

Regionernes forhandlinger med regeringen er gået i hårdknude

I aftes gik forhandlere fra Danske Regioner og regeringen hver til sit uden nogen aftale om økonomien for regionerne i 2022. Forhandlingerne er gået i hårdknude, og der er ikke aftale om nye forhandlinger.

KL viser regeringen, hvad konflikt på socialområdet vil medføre

KL går i direkte alliance med patientorganisation om kritik af hjælpen til ADHD-patienter. Dermed placerer KL skylden entydigt hos regeringens for manglende prioritering af området. Det er en klar skærpelse af konflikt forud for afgørende fase i økonomiforhandlinger.
Indenrigs- og Boligminister Kaare Dybvad (S) vil give en stor del af den såkaldte paragraf 16 pulje til to eller tre kommuner, som har særligt store problemer.

Regeringen lover stor del af særtilskud til to-tre kommuner

To-tre kommuner har udsigt til at få en stor del af særtilskud til vanskeligt stillede kommuner. Lolland og Langeland anses for sikre, og en tredje kommune er i spil.
Statsminister Mette Frederiksen (S) tog torsdag første skridt til en evaluering af kommunalreformen fra 2007.

Regeringen vil have blotlagt ‘huller’ i kommunalreformen

Regeringen vil have evalueret kommunalreformen fra 2007. Målet er at 'kortlægge hullerne i Danmarkskortet og undersøge udviklingen i den borgernære velfærd og det lokale demokrati'.
KL-formand Jacob Bundsgaard truer med at undsige regeringens velfærdsløfter, hvis ikke regeringen enten giver kommunerne flere penge eller tager medansvar for de hårde prioriteringer på socialområdet.

KL-formand: Regeringen tvinger kommuner til at skære i velfærden

KL-formand truer med offentligt at undsige regeringens velfærdsløfter til vælgerne, hvis regeringen hverken vil bevilge flere penge til socialområdet eller tage ansvar for kommunernes daglige "svære prioriteringer" på socialområdet .

INGEN KREDITKORT OPLYSNINGER

Få dit kommunale nyhedsoverblik kl. 7.00 hver morgen - gratis og uden binding i 4 uger

Har du allerede abonnement, log ind her:

Mangler du NB Kommune abonnement, så start gratis her: