Regeringen

  Regeringen

  Michael Vindfeldt (S), borgmester på Frederiksberg, er dybt provokeret af partifælle Benny Engelbrechts kontroversielle interview til Berlingske. Vindfeldt er her fanget i det blå lys på Kommunaløkonomisk Forum.

  S-borgmester med hård kritik af Benny Engelbrecht

  Fremtrædende socialdemokratisk borgmester langer hårdt ud efter partifælle og finansordfører Benny Engelbrecht. Han forklejner kommunernes opgave, lyder kritikken.
  Thomas Gyldal Petersen (S) borgmester i Herlev Kommune mener, at den nye SVM-regering har forstået alvoren i kommunerne.

  Borgmestre: Regeringen må fortælle, hvilken service, der kan undværes

  Regeringen skal på banen vedrørende hårde velfærdsprioriteringer. De skal fortælle det åbent og ærligt til borgerne, siger borgmestre på KØF.
  Peter Hansted (S), borgmester på Ærø, er enige med andre borgmestre i landet, at der allerede sker helt konkret besparelser ude i kommunerne nu.

  Spareproces i kommuner ruller allerede fra januar i år

  Kommunerne venter ikke på, at regeringen melder ærligt ud om besparelser på velfærden. De er allerede i gang med at planlægge besparelser for 2023, og mange genbesøger deres budget.
  Regeringsgrundlaget for SVM-regeringen indeholder i alt nye udgiftsposter for 24,8 milliarder kroner og nye indtægter for 12 milliarder kroner. Desuden er der 11 milliarder kroner i ny finansiering fra øget arbejdsudbud.

  Overblik: Her er alle nye indtægter og udgifter i regeringsgrundlaget

  Mange store tal er føget rundt, siden den nye regering præsenterede regeringsgrundlaget. Her giver vi dig overblikket over, hvilke nye indtægter og udgifter, der indgår i regeringsgrundlaget. Mange store udgifter er ikke nærmere specificerede.
  Den tidligere familie- og rådgivningschef i Viborg Kommune Mette Kierkgaard gør nu politisk lynkarriere. Hun er på kort tid gået fra at være ukendt til først at blive valgt til Folketinget og dernæst nu ældreminister.

  Tidligere familiechef i Viborg bliver ældreminister

  Moderaternes Mette Kierkgaard er ny ældreminister i SVM-regeringen efter ønske fra Lars Løkke Rasmussen. Hun er tidligere familiechef i Viborg.
  Topprofil i Venstre og tidligere minister Sophie Løhde bliver ny indenrigs- og sundhedsminister.

  To politisk, erfarne kvinder får ministerposter, som er vigtige for kommunerne

  Sophie Løhde (V) bliver indenrigs- og sundhedsminister. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) bliver social- og boligminister. Nicolai Wammen (S) fortsætter som finansminister. Se hele det nye ministerhold her.
  Erik Lauritzen (S), Sønderborgs borgmester, er bekymret for de internationale kriser som Ukraine, klimaet og inflationen. Det kræver på den korte bane et bredt SV-samarbejde om en regering, mener han.

  S og V-borgmestre bakker op om SV-regering

  Flere borgmestre fra både Socialdemokratiet og Venstre er positive over for en SV-regering. Der er behov for fælles løsninger på akutte udfordringer både lokalt, nationalt og internationalt, lyder svaret.
  Ifølge Mette Frederiksen skal der gennemføres store forandringer af velfærdssamfundet, hvis der også i fremtiden skal være plads til at yde en god velfærd.

  Mette Frederiksen vil lægge helhedsplan for velfærdssamfundet

  Mette Frederiksen sagde fra Folketingets talerstol i sin åbningstale i går, at regeringen vil invitere til forhandlinger om en helhedsplan for velfærdssamfundet, der skal række 15 år ud i fremtiden.

  Sådan har kommunernes administrationsudgifter udviklet sig siden 2013

  Ifølge regeringen er kommunernes samlede udgifter til administration steget med 2,5 milliarder siden 2013. Se her, hvordan udviklingen fordeler sig på tværs af kommunerne ifølge benchmarkingenheden.
  Ved præsentationen af udspillet Danmark kan mere III foreslog regeringen, at kommunerne skal spare 2,5 milliarder kroner på administration, så man kommer tilbage til niveauet for 2013. Men her har regeringen ikke taget højde for udviklingen i folketallet.

  Udgifter til administration er kun steget med 800 mio. kr. når man korrigerer for folketal

  Når man korrigerer for udviklingen i folketallet siden 2013, så er kommunernes administrationsudgifter kun steget med knap 800 millioner kroner siden 2013, og altså ikke 2,5 milliarder kroner, som regeringen vil spare.

  Sparekrav i administrationen vil ramme kommuner hårdt, som allerede har skåret ned

  Regeringens foreslåede besparelser på 2,5 milliarder kroner på den kommunale administration vil i praksis ramme hårdt i de kommuner, der i forvejen har lave administrative udgifter. Det er især nogle af landets fattigste kommuner.
  "Alene det at komme registrerings-systemet til livs vil give mere til kerneopgaven, men der er rigtig mange andre tiltag, der skal til," siger FOA-formand Mona Striib.

  FOA og KL: Regeringens udspil er ikke et quickfix til velfærd

  KL mener, det kan gå ud over borgerne, hvis man sparer på ledelse og administration, sådan som regeringen foreslår. Fagforbundet FOA derimod er begejstret for udsigten til mindre bureaukrati, og flere penge til borgernær velfærd.