Psykisk syge

  Venstres Martin Geertsen og Jane Heitmann ankommer her til den første forhandling om tiårsplanen for psykiatrien i Sundhedsministeriet. Venstre har frem til deadline grublet over, om partiet skulle gå med i psykiatriaftale, men har besluttet at gøre det sammen med de andre partier i blå blok.

  Længe ventet psykiatriplan er nu på plads med bred opbakning

  Hele blå blok tilslutter sig nu en aftale om en langsigtet plan for psykiatrien med en halv milliard kroner ekstra om året til at hjælpe psykisk syge. De blå partier kritiserer dog forløbet og kalder regeringen magtfuldkommen.
  Mange overlæger har allerede forladt den offentlige psykiatri og endnu flere overvejer det. Læs hvad er er op og ned. (Arkivfoto)

  Den langsomme privatiseringsbølge ruller nu ind over psykiatrien

  Dårlige arbejdsvilkår i den offentlige psykiatri fører til øget privatisering. Det kan man læse ud af en ny undersøgelse blandt landets psykiatriske overlæger. Men overlægerne er ikke de eneste faggrupper i sundhedsvæsnet, der de seneste år har søgt ud i den private sektor.

  Seks ud af ti venter for længe på hjælp i psykiatrien

  Partierne vil nedbringe ventelisterne i børne- og ungepsykiatrien. Nye tal viser, de får deres sag for, da et flertal af børn og unge ikke udredes til tiden. De Konservative kalder det forfærdeligt. Se udviklingen her.
  "Vælgernes opprioritering af sundhed skyldes nok den kommende tiårsplan for psykiatrien, som kommer til at koste milliarder og har fået stor opmærksomhed," siger valgforsker Rune Stubager.

  Psykiatrien er i toppen af vælgernes dagsorden

  Psykiatri og sundhed fylder stadig mere på den politiske dagsorden, viser en ny måling. Det bliver fortsat mere afgørende for, hvor vælgerne sætter deres kryds ved det kommende folketingsvalg.
  Selvom handicaporganisationerne igen og igen har protesteret, så er der ikke mange penge til området i regeringens forslag til finanslov.

  Handicapområdet i konkurrence med psykiatri og ældre i finanslov for 2023

  Der skal kæmpes om midlerne, hvis handicapområdet skal have nogen støtte fra finansloven 2023. Frem mod 2026 er der afsat 900 mio. kr., men de penge skal potentielt set deles med psykiatri, ældre og børneområdet.
  Regeringen sender en stor socialpolitisk regning til efter valget.

  Analyse: Tre socialpolitiske problemer, der er lagt død indtil valget

  Socialområdet får med det kommende folketingsvalg endnu engang en lang næse. Vi ser nærmere på tre udfordringer, der sparkes til hjørne til efter valget.
  "Især udsatte borgere kan føle, at det er angstprovokerende at modtage post på forskellige tidspunkter," siger Simon Krogh, koncernchef i Odense Kommune.

  Kommune beder medarbejdere være hensynsfulde, når de sender digital post

  Medarbejderne i jobcentret og de øvrige afdelinger i Odense Kommune skal følge retningslinjer for 'hensynsfuld udsendelse af digital post,' når de henvender sig til borgere om afgørelser og andre forhold. Det er især udsatte borgere, der bliver urolige over breve.
  Der er ikke nogen fælles forståelse af, hvordan det giver mening at arbejde med pårørende.

  Ny rapport: Ingen fælles forståelse for arbejdet med pårørende

  En ny rapport fra VIVE fastslår, at der blandt centrale aktører på socialområdet ikke er nogen fælles forståelse af, hvordan det giver mening at arbejde med pårørende.
  Depression, angst og andre psykiske lidelser er særligt udbredte i Vestsjælland og Syddanmark. Det lægger et særligt hårdt pres på det specialiserede socialområde i nogle af de kommuner, der i forvejen har sværest ved at få økonomien til at hænge sammen.

  Stor geografisk skævhed i psykiske sygdomme

  Mens kommunerne oplever et stigende pres på det specialiserede socialområde, så viser nye tal, at de psykiske sygdomme især er udbredt i Vestsjælland og Syddanmark. Se tal for alle kommuner her.
  Stress, angst og depression plager i den grad københavnerne, at ventetiderne på behandling er blevet alt for lange, mener man i Borgerepræsentationen.

  København vil have psykisk syge hurtigere i behandling

  Københavnere med stress, angst, depression og anden psykisk mistrivsel venter for længe på at få hjælp. Et flertal på rådhuset vil have borgerne hurtigere i gang og ventetiden ned.

  Det offentlige under pres: Forældre køber behandling og udredning til deres børn

  Flere forældre vælger at bruge 20- til 30.000 kroner eller mere på at få udredt børns psykiske diagnoser. Vente- og behandlingstider i det offentlige system virker demotiverende på en del forældre.
  Et projektet om at få hjulpet psykisk sårbare unge videre gennemføres i et samarbejde mellem fire nordjyske kommuner Vesthimmerland, Thisted, Jammerbugt og Morsø.

  Nordjysk projekt skal hjælpe sårbare unge i job eller uddannelse

  En integreret indsats målrettet psykisk sårbare unge skal bane vej for, at flere kommer eller fastholdes i uddannelse eller job. Projektet,, der ledes fra Socialmedicinsk Enhed ved Aalborg Universitetshospital, er støttet med godt 6 mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond.