Pension

  Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), da ny kontanthjælpsaftale præsenteres på doorstep i Beskæftigelsesministeriet i København, tirsdag 14. juni 2022.

  Knap 40.000 har på et år fået ret til Arne-pension

  I et år har man kunnet søge om ret til tidlig pension. og det har 53.300 indtil videre benyttet sig af.
  I en undersøgelse fra tænketanken Justitia er alle Danmarks 98 kommuner blevet bedt om at oplyse, hvor lang tid de i gennemsnit bruger på sagsbehandling inden for 17 lovområder.

  Ingen kender ventetider på bevilling af førtidspension

  88 kommuner kontrollerer ikke, hvor lang tid det tager at behandle sager på socialområdet, viser analyse fra tænketank.
  Danmark er datamæssigt unik, fordi vi har mulighed for at koble data fra forskellige dataregistre. Derfor har det været muligt, at lave en undersøgelsen, der bl.a. afdækker medarbejdernes erhvervsindkomst efter en udlicitering.

  Ny forskning: De ansatte er taberne ved udlicitering

  Der sker en stigning i antallet af personer, der kommer på pension, arbejdsløsheds- og sygedagpenge, når blandt andre kommunerne udliciterer opgaver. Det viser interessant, ny forskning, som professor her fortæller mere om.
  Esbjerg Kommunes borgmester Jesper Frost Rasmussen har samlet 10 ud af 12 sydjyske borgmestre. De frygter konsekvenserne af første delaftale om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen.

  Sydjyske borgmestre samlet i protest

  Esbjergborgmester har samlet de sydjyske borgmestre i fælles front. De vil ikke lade de unge betale for Arne-pensionen, og derfor har de nu sendt et samlet brev til beskæftigelsesministeren med opfordring til at sætte delaftale på pause.
  Et stort byggeri med blandt andet plejeboliger skal bygges efter 'Herlev-modellen', som er et alternativ til friplejemodellen. (Animation)

  Alternativ model til friplejehjem kaldes ‘et velfærdspolitisk kinderæg’

  Kommunalpolitikerne i røde kommuner kan føle sig presset til at få bygget et friplejehjem, men nu findes der snart et alternativ. I Herlev Kommune har man indgået et OPP-samarbejde, hvor PensionDanmark investerer, bygger og ejer boligerne, og kommunen beholder plejedriften og anvisningsretten.
  I 2050 forventes en langt større andel af befolkningen at blive over 100 år. I dag er der 1200 personer over 100 år i Danmark. Det ventes at være mere end tredoblet til 4300 i 2050.

  Prognose: I 2050 vil der være dobbelt så mange over 80 år

  Der vil om 30 år være over 600.000 over 80 år i Danmark. Det svarer til en fordobling fra i dag.
  (Arkiv)

  Danskere står til kortere pension end alle andre i Vesten

  Unge danskere kan se frem til den korteste pensionisttilværelse sammenlignet med andre OECD-lande.
  Thomas Adelskov (S), borgmester i Odsherred Kommune hilser regeringens ønske om besparelser i jobcentre velkommmen. (Arkiv).

  Kommune: Ikke noget problem at spare på jobcenter

  Odsherred Kommunes borgmester ser ikke noget problem i regeringens plan om at spare mere end en milliard kroner årligt på jobcentre for at finansiere tidlig pension.
  Aftalen om tidlig pension blev indgået i nat af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten.

  Fakta: Aftale om ret til tidlig pension

  De lønmodtagere og selvstændige, som har haft lange og hårde arbejdsliv, får fra 2022 ret til tidlig pension.
  (Arkiv) Maj 2019: Den tidligere VLAK.regering indgår aftale om seniorpension kort før folketingsvalget. Her fremlægger tidligere beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) aftalen, flankeret af Morten Østergaard (RV) og Kristian Thulesen Dahl (DF).

  Arbejdsevne på under 18 timer om ugen kan udløse seniorpension

  Først fra 2024 bliver seniorpensionen forbedret. Det fremgår af aftalen om tidlig pension, som faldt på plads i nat.
  (Arkiv) Forhandlingerne om tidlig pension foregår i Beskæftigelsesministeriet, der holder til i det gamle Overformynderi i København.

  Jobcentre kan blive ramt i slutspil om tidlig pension

  Jobcentrene kan blive ramt af besparelser for at finansiere tidlig pension. Det indgår i dag i de afsluttende politiske forhandlinger. Se her de områder, der kan få betydning for beskæftigelsesindsatsen.
  Ulrik Ahrendt-Jensen, adm. direktør i OK-Fonden, (til venstre) og Allan Polack, Group CEO i PFA vil skyde milliarder af kroner i byggerier i ti kommuner.

  PFA og fond skyder milliarder i plejehjem og seniorboliger

  De næste par år vil pensionskassen PFA og organisationen OK-Fonden begynde at bygge friplejehjem og seniorboliger i ti kommuner. Kunder hos pensionskassen vil få fortrinsret til boligerne, som skal drives af OK-Fonden.