Nicolai Wammen (S), finansminister

  Nicolai Wammen (S), finansminister

  KL's formandskab anført af Martin Damm fik på et repræsentantskabsmøde klar besked fra landets borgmestre om, at de ikke må lade regeringen indregne yderligere besparelser på eksterne konsulenter i årets økonomiaftale.

  Borgmestre ser rødt over nye konsulentbesparelser

  Borgmestrene sender KL-toppen til de afsluttende økonomiforhandlinger med en klar besked om ikke at indregne yderligere besparelser på eksterne konsulenter. Nu skal regeringen tage sin del af de besparelser, som bliver følgen af en smal økonomiaftale for 2023.
  Inflationen er stort set den eneste sorte sky på den økonomiske himmel i Danmark. Men netop frygten for øget inflation og overophedning af økonomien tvinger regeringen til at holde igen med de offentlige udgifter.

  Wammen: Kommuner skal finansiere handicapområdet med overflødige konsulentrapporter

  Ifølge finansministeren bruger kommuner og regioner store beløb på overflødige konsulentrapporter. De penge vil ministeren bruge på blandt andet handicapområdet og varsler samtidig statslig smalhals over for kommuner og regioner.
  Finansminister Nicolai Wammen (S) forventer at kommunerne kan finansiere opdriften på det specialiserede socialområde i 2023 gennem effektiviseringer. Han kunne alene pege på yderligere konsulentbesparelser som eksempel på konkrete tiltag.

  Wammen: Kommuner skal finansiere handicapområdet med konsulentbesparelser

  Finansministeren vil forhindre, at stigende udgifter på handicapområdet rammer børne- og ældreområdet blandt andet ved at mindske brugen af eksterne konsulenter.
  Finansminister Nicolai Wammen (S), sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) lige før sættemøde med Danske Regioner og KL om økonomiaftaler for 2023.

  Wammen vil hæve tilskuddet til kommunerne med 1,25 mia. kr.

  Regeringen vil bruge 1,25 mia. kr. på at sikre, at kommunerne i 2023 får dækket udgifterne til flere børn og ældre. Men der skal holdes igen med byggeprojekter og eksterne konsulenter, siger finansministeren lige før økonomiforhandlinger.
  Borgmestrene har erkendt, at det vil sprænge KL, hvis man forsøger at indføre en model, som ud fra objektive kriterier fordeler service- og anlægsrammen.

  Budgetstrid: Frygt for sprængning af KL spændte ben for store ændringer

  Frygt for sprængning af KL fik borgmestre til at droppe ideen om helt ny budgetproces. Nu bliver fordeling af service- og anlægsramme stadig op til politisk forhandling. Men forhandlingen skal styres af nye principper.
  Regeringen vil under økonomiforhandlingerne, som begynder her tirsdag, kræve, at kommunerne i højere grad bruger anlægsrammen til grøn omstilling. Blandt andet til udbredelse af fjernvarme - som her i Aabenraa.

  Regeringen vil gøre anlægsrammen grøn

  Under økonomiforhandlingerne med KL kommer regeringen til at stå på, at anlægsrammen i højere grad skal tiltænkes grønne investeringer. Det drejer sig blandt andet om udrulning af fjernvarme samt udskiftning af olie- og gasfyr i kommunale bygninger.
  Finansminister Nicolai Wammen (S) har flere gange varslet en stram økonomiaftale for 2023. Hvis kommunerne kun får dækket udgifterne til demografien vil det være første gang siden 2018, at der ikke kommer et reelt løft af servicen i kommunerne.

  Økonomiaftalen kan blive den strammeste i fem år

  Hvis kommunerne kun får dækket udgifter til demografien i økonomiaftalen, kan det blive første gang i fem år, at kommunerne ikke får et serviceløft ud over det demografiske træk.
  Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersens forslag om ikke at indregne grundkøb til nye institutioner i anlægsrammen kan blive en hjælp til KL i svære forhandlinger, skriver NB-Mediers chefredaktør Arne Ullum i denne analyse.

  Analyse: Forslag fra Hæstorp kan både hjælpe KL og København

  Forslag fra Københavns overborgmester om anlægsrammen kan løse flere problemer for både KL og finansministeren i svær forhandling om anlægsrammen for 2023. Det skriver NB-Mediers chefredaktør i denne analyse.
  Ifølge Enhedslistens finansordfører, Rune Lund, skal kommunerne have lov til at bruge de penge de vil, uden finansministeren skal give dem en økonomisk sanktion for ikke at overholde økonomiaftalen i budgetterne.

  Enhedslisten: Drop sanktionerne, Wammen

  Ifølge Enhedslistens finansordfører skal kommunerne have lov til at bruge de penge, de har. Derfor opfordrer han finansministeren til at droppe sanktionerne på kommunernes budgetter.
  Finansminister Nikolai Wammen (S) modtager den fysiske udgave af finansloven udenfor Finansministeriet tidligere i dag.

  Det ved vi om regeringens finanslovsudspil

  Der bliver 1,2 milliarder kroner at forhandle med Folketingets partier om i regeringens finanslovsudspil.
  Handicaporganisationerne var rasende over økonomiaftalen mellem regeringen og KL. Derfor satte de deres lid til finansloven, men intet tyder nu på, at den kommer til at indeholde et nævneværdigt løft af handicapområdet.

  Handicappede glemt på finansloven

  I regeringens finanslovsudspil er der ikke afsat penge til udgiftsvæksten på handicapområdet. Kombineret med meldingerne fra sommergruppemøderne tyder alt på, at handicapområdet glemmes i finansloven.
  Der findes ingen officielle billeder af det hasteindkaldte pressemøde om regeringens og KL's økonomiaftale, da Danmarks nationale nyhedburaeau Ritzau og dens fotografer heller ikke nåede frem med 18-19 minutters varsel. Men her er et privatbillede venligst udlånt af en embedsmand.

  Mediekommentar: Finansministers PR-strategi udmanøvrerede KL og medierne

  De store medier i Danmark må have røde ører, efter en kynisk men effektiv pressestrategi fra Finansministeriet fik regeringens tilbagetog i velfærdspolitikken til at forsvinde fra nyhedsfladen. Det skriver chefredaktør Arne Ullum i denne mediekommentar.