Mona Striib, formand for FOA

Fra venstre: Formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal, formand for FOA Mona Striib og formand for KL Martin Damm. De forudser digre konsekvenser, hvis kommunerne ikke får inflationshjælp fra staten.

Forundrede formænd: Mener regeringen seriøst, at der skal være færre sosu’er og lærere?

Regeringen afviser at give kommunerne inflations-hjælp, og det kan ifølge KL-formand føre til 'massive fyringsrunder'. Formanden for FOA mener, at ingen inflations-hjælp vil være en 'ødelæggende katastrofe'. Og formanden for Skolelederforeningen forudser triste besparelser.
    Seks ud af ti deltidsansatte, der gerne vil op i tid, har ifølge undersøgelse fra FOA fået et nej fra deres leder i kommunen.

FOA: Trods mangel på hænder får sosu’er afslag på ønsker om at gå op i tid

Selv om de store velfærdsområder hungrer efter arbejdskraft, er tusindvis af ansatte på deltid mod deres vilje, viser ny undersøgelse. FOA vil have indført ret til fuldtid. KL-formand har været fremme med lignende ønsker.
    Formændene (fra venstre) Mona Striib (FOA), Lizette Risgaard (FH) og Lene Roed (HK Kommunal) advarer S-regeringen om ubehagelige konsekvenser for ansatte i kommunerne og borgerne.

Fagbevægelsen til S-regering: Ny aftale kan gøre ondt på ansatte i kommunerne

Ofte er fagbevægelsen i samklang med S-regeringen, men med den nye økonomiaftale er det anderledes. Her advarer FOA og HK om, at ansatte i kommunerne kan komme i klemme.
    S-regeringen bør bruge den nye 'spareaftale' som afsæt for at løsne op på budgetloven, mener FOA. Her ses formand Mona Striib og næstformand Thomas Enghausen.

FOA: Nu må regeringen løsne budgetloven

Den nye økonomiaftale gør det endnu mere nødvendigt, at regeringen ændrer budgetloven, så kommunerne får større råderet over egne penge. Det mener FOA.
    "Nogle arbejdsgivere trykker for hurtigt på ’afskedigelsesknappen’, når det gælder ansatte ramt af senfølger af covid-19," siger FOA-formand Mona Striib.

FOA-formand: Nogle chefer er for hurtige til at fyre folk ramt af senfølger

Det dur ikke, at kommunale chefer fyrer folk, som døjer med senfølger efter covid-19. Det mener FOA's formand og håber på, at et nyt fælles 'forståelsespapir' vil gøre en forskel.
    Der er flere og flere sundhedsopgaver, der glider fra regionerne og over i kommunerne. Det giver et stort pres i ældreplejen. Derfor ønsker flere aktører som KL og Ældre Sagen, at der skal komme en sundhedsreform.

Kritik: Ny ældrelov og sundhedsreform bør gå hånd i hånd

Der er behov for, at Folketingets arbejde med en ny ældrelov kobles sammen med, at man laver en sundhedsreform. Det mener Ældre Sagen, som sammen med KL og FOA ser ældrepleje og sundhedsvæsen som tæt forbundne kar.
    "For pokker: folk skal da ikke miste ferie, hvis de gør samfundet en tjeneste," siger Mona Striib, formand for FOA.

FOA: Hvorfor får kommuner ingen hjælp til at holde ældreplejen kørende i julen?

For at få så meget sundhedspersonale som muligt på arbejde vil regeringen giver sundhedspersonale i regionerne lov til at udskyde feriedage. Men kommunerne får ikke samme mulighed, selvom mange kommuner har akut mangel på sosu'ere. FOA-formand undrer sig højlydt.
    FOA's formand Mona Striib efterlyser ovenpå dom, at kommunerne får positiv hjemmel til at beskytte medarbejderne mod krænkende video- og lydoptagelser, når deres arbejdsplads er i borgerens private hjem.

Principiel dom: Sosu’er må ikke nægte at arbejde under videoovervågning

Kolding Kommune og KL har nu fået Arbejdsrettens ord for, at sosu'ere ikke kan afvise at komme i et hjem, hvor de bliver videofilmet. 'Det er skandaløst, at vores medlemmer skal udsættes for truende adfærd og krænkende videoovervågning,' siger formanden for FOA.
    Mona Striib, formand for FOA, kan glæde sig over at have fået stemt en ny overenskomst hjem. Tre ud af fire FOA-medlemmer stemte for.

HK’ere, sosu’er og lærere stemmer ja til nye overenskomster

Her mandag har blandt andre HK'ere i kommunerne, sosu'er og lærere afsluttet deres afstemninger om nye overenskomster med at stemme for. Dermed er der udsigt til ro i det offentlige i tre år - bortset fra sygeplejerskerne.
    KL's topforhandler Michael Ziegler og fagbevægelsens topforhandler Mona Striib er enige om, at kommunalt ansatte skal tilskyndes til at gå fra deltid til fuldtid. Men i deres nye aftale om overenskomster bliver der ikke gjort meget for at få flere på deltid.

Nyt forlig gør meget lidt ved deltids-spøgelset i kommunerne

KL og fagbevægelsen står med en udfordring i forhold til at sikre, at flere kommunalt ansatte går fra deltid til fuldtid. Uden den bevægelse bliver problemerne med rekruttering af sosu'er endnu større. Ny overenskomstaftale gør ikke meget for at få flere på fuldtid.
    Chefforhandler for Danske Regioner - regionsrådsformand Anders Kühnau (S) har lørdag præsenteret overenskomst, der er gældende frem til 2023.

140.000 ansatte i regionerne får fem procent mere i lønposen

Efter et døgns intense forhandlinger fik de tusindvis af offentligt ansatte i regionerne lørdag en lønstigning på lige over fem procent over tre år.

FOA: Kommuner fyrer alt, alt for mange på ældreområdet

Ifølge FOA har kommunerne inden for bare knap fire år givet godt 8.000 social- og sundhedsansatte en fyreseddel. Det strider mod al sund fornuft, når der er så stor mangel på sosu'er, mener FOA-formand Mona Striib. Se antallet af fyringer i din kommune.