Daginstitutionerne i Aarhus Kommune har allerede nu har svært ved at finde personale. De kommende år skal de finde endnu flere.

Børneboom i Aarhus: Snart mangler 1.000 nye pædagoger

Aarhus Kommune kigger ind i en fremtid, hvor de skal finde 1.000 ekstra medarbejdere med en pædagogisk uddannelse til daginstitutionerne.
Der er mangel på pædagoger, og det bringer kommunerne ud i hård konkurrence om at fastholde og rekruttere dem.

Kommuner i hård kamp om at tiltrække pædagoger

En række kommuner afsætter penge på 2022-budgetterne til at rekruttere og fastholde pædagoger. Især i hovedstadsområdet er der intensiv konkurrence om pædagoger. 'Konkurrencen mellem kommunerne om pædagogerne løser desværre ikke den generelle rekrutteringskrise,' lyder det fra BUPL-næstformand.
Pædagogerne har i gennemsnit stået alene med henholdsvis 17 børnehavebørn og ni vuggestuebørn, lyder det i en undersøgelse fra pædagogernes fagforbund.

Store kommunale udsving: Her står pædagoger alene med flest børn

To ud af tre daginstitutionspædagoger står ofte alene med ansvar for store børnegrupper, viser ny undersøgelse. BUPL opfordrer til at sikre bedre normeringer, som kan mærkes i hver eneste institution.
Det er ikke første gang, at Forældrebevægelsen #HvorErDerEnVoksen demonstrerer i minimumsnormeringernes navn. Billedet her stammer fra en aktion foran Børne- og Undervisningsministeriet sidste år.

Forældrebevægelse demonstrerer: Minimumsnormeringer er ikke værd at fejre

Minimumsnormeringerne er misvisende, og beregningerne bliver nødt til at komme tættere på virkeligheden. Det mener forældrebevægelsen #HvorErDerEnVoksen, som markerer deres utilfredshed med kommunerne og regeringen ved en demonstration til Folketingets åbning tirsdag.
René Christensen fra DF (t.h.) har foreslået minimumsstandarder til ældre, som et resultat af Jacob Mark og SFs fokus på minimumsnormeringer på børneområdet. Men det kan ende med, at det bliver handicapområdet, der bliver den store taber i det kapløb.

Minimumsstandarder hos børn, skole og ældre kan skade handicapområdet

Flere politiske ønsker om minimumsstandarder kan skade et allerede hårdt presset handicapområde, hvis kommunerne får pålagt at bruge pengene et bestemt sted. Alligevel vil Dansk Handicap Forbund ikke gå ned ad den sti.
René Christensen, finansordfører for DF, vil gerne gå til finanslovsforhandlingerne med minimum en milliard til de ældre, så man kan sikre nye minimumskrav til kommunerne.

DF: Kommuner må vænne sig til minimumsstandarder eller sadle om

Børneområdet har kannibaliseret på ældreområdet, mener Dansk Folkeparti, som er klar på at indføre minimumsstandarder på plejeområdet i kommunerne. Det er et vink med en vognstang til kommunerne, hvad angår det kommunale selvstyre, fortæller finansordføreren.

Fortsat stor forskel på normeringer i daginstitutionerne på tværs af kommunerne

Under ét bevægede kommunerne sig tættere på at leve op til minimumsnormeringerne på daginstitutionerne i 2020. Der er dog stor forskel mellem kommunerne, ligesom der er en række coronarelaterede forhold ved tallene for 2020.
Benedikte Kiær (K), borgmester i Helsingør Kommune, mener ikke at minimumskrav er vejen frem på ældreområdet, da den største udfordring efter hendes mening er rekruttering af medarbejdere i ældreplejen.

Ældre Sagen vil have minimumsstandarder for rengøring på finansloven

Ældre Sagen kræver i nyt udspil minimumsstandarder for rengøring. Det vil reelt betyde mindre kommunalt selvstyre. Borgmestrene i Aabenraa og Helsingør hælder Ældre Sagens udspil ned ad brættet.
Flere kommuner har sat et fast mål for, hvornår de forventer at leve op til regeringens krav om minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

Nu sætter flere kommuner skub i normeringerne

En række kommuner har sat midler af til minimumsnormeringer i forbindelse med de seneste budgetforhandlinger. Flere af kommunerne fremrykker i samme ombæring målet for, hvornår minimumsnormeringerne skal være gennemført.
Regeringen vil bruge omdiskuteret metode til opgørelse af normeringerne i dagtilbud. Forældrebevægelsen #Hvorerderenvoksen mener, der er tale om 'papirsnormeringer' og illustrerer det eksempelvis som her.

Regeringen fastholder omdiskuteret model for normeringer

Selv om nogle ledere i daginstitutioner bruge det meste af deres tid på kontoret, så vil regeringen i høj grad tælle lederne med, når normeringer gøres op. Det fremgår af lovudkast, som fastholder omdiskuteret model for at opgøre minimumsnormeringer.

Kæmpe forskel på andelen af deltidansatte pædagoger mellem kommuner

Nye tal fra Indenrigs- og Boligministeriets benchmarkingenhed viser, at andelen af deltidsansatte pædagoger svinger mellem kommunerne. Analysen viser også væsentlige forskelle i andelen af uddannede pædagoger.
Det ser endnu værre ud end hidtil antaget med manglen på pædagoger til at passe børn især i hovedstadsområdet.

Manglen på pædagoger er værre end hidtil antaget

Det kniber med at rekruttere pædagoger flere steder i landet. Nye tal viser nu, at det er endnu være i hovedstadsområdet end hidtil antaget. Se udviklingen i antallet af pædagoger i dit område.

INGEN KREDITKORT OPLYSNINGER

Få dit kommunale nyhedsoverblik kl. 7.00 hver morgen - gratis og uden binding i 4 uger

Har du allerede abonnement, log ind her:

Mangler du NB Kommune abonnement, så start gratis her: