Martin Damm, (V) formand for KL og borgmester i Kalundborg

  Martin Damm, (V) formand for KL og borgmester i Kalundborg

  Kommunalbestyrelserne er meget opsatte på at sætte deres skoler fri. Over halvdelen af ansøgninger om frikommuneforsøg gælder skoleområdet.

  Her er kommunernes favoritter til frikommuneforsøg

  Kommunerne har afgivet ønsker om, hvor de gerne vil køre frikommuneforsøg. Især skoleområdet er populært, viser det sig. Se her hvordan kommunernes ønsker fordeler sig.
  Ekstra poster i bl.a. bestyrelser og udvalg er med til at skubbe lønnen i vejret hos lokalpolitikere. I Region Sjælland ses det hos KL-politikerne set fra venstre Martin Damm (V), i midten Christina Krzyrosiak Hansen (S) og til højre Henrik Hvidesten (V).

  Populær borgmester ser ikke noget odiøst i sin løn

  Formandskaber og bestyrelsesposter er med til at gøre lokalpolitikere vellønnede. Men Holbæks borgmester ser ikke meget mening i, at hun og hendes borgmester-kolleger igen og igen skal svare på spørgsmål om deres løn. En løn, som borgmesteren påpeger, er fastsæt andet steds.
  KL-formand Martin Damm og KL's bestyrelse opfordrer kommunerne til at afvente et endeligt svar fra finansministeren, inden de iværksætter store spareplaner for at finde penge til de uventede prisstigninger.

  KL håber, regeringen ændrer holdning i spørgsmålet om inflationshjælp

  KL satser på, at finansministeren underkender indenrigsministerens afvisning af en ekstraordinær regulering af kommunernes serviceramme. Så vent nu lige lidt med at iværksætte drastiske tiltag som ansættelsesstop, lyder opfordringen fra KL.
  Fra venstre: Formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal, formand for FOA Mona Striib og formand for KL Martin Damm. De forudser digre konsekvenser, hvis kommunerne ikke får inflationshjælp fra staten.

  Forundrede formænd: Mener regeringen seriøst, at der skal være færre sosu’er og lærere?

  Regeringen afviser at give kommunerne inflations-hjælp, og det kan ifølge KL-formand føre til 'massive fyringsrunder'. Formanden for FOA mener, at ingen inflations-hjælp vil være en 'ødelæggende katastrofe'. Og formanden for Skolelederforeningen forudser triste besparelser.
  Seks ud af ti deltidsansatte, der gerne vil op i tid, har ifølge undersøgelse fra FOA fået et nej fra deres leder i kommunen.

  FOA: Trods mangel på hænder får sosu’er afslag på ønsker om at gå op i tid

  Selv om de store velfærdsområder hungrer efter arbejdskraft, er tusindvis af ansatte på deltid mod deres vilje, viser ny undersøgelse. FOA vil have indført ret til fuldtid. KL-formand har været fremme med lignende ønsker.
  Enten skal der flere penge til kommunerne for at opretholde velfærden, eller også bliver der skåret ned, siger KL-formand Martin Damm.

  Kommuner: Fortæl os hvad det offentlige ikke skal tage sig af

  Der skal følge penge med stigende udgifter i kommunerne. Hvis ikke, må der skæres i opgaverne, siger KL-formand.
  I en rundspørge foretaget af NB-Kommune svarer næsten alle (95 procent) af byrådsmedlemmerne, at kommunen inden for få år risikerer ikke at kunne opretholde den ønskede ældrepleje alene på grund af mangel på arbejdskraft. Den helt store udfordring er især mangel på faglært personale, mener Lyngby-Taarbæks borgmester, Sofia Osmani (K).

  De fleste byrødder: Kvaliteten af velfærden kommer til at falde

  Det stigende antal børn og ældre - sammenholdt med manglen på arbejdskraft - truer de store velfærdsområder. Det gør det svært fremover at opretholde den ønskede ældrepleje og dagtilbud, vurderer et stort antal byrådsmedlemmer. Vi er allerede nødt til at bruge medarbejdere, som ikke er uddannet til jobbet, fortæller borgmester.
  Økonomiaftalen mellem KL og regeringen giver ingen håb for handicappede. Det vurder fra venstre KL-formand Martin Damm, formanden for Danske Handicaporganisationer Thorkild Olesen og SF's handicapordfører Charlotte Broman Mølbæk.

  Nøglepersoner: Det ser mørkt ud for handicappede

  På trods af lang tids protest og regeringens forståelsespapir så skal de handicappede ikke regne med bedre forhold. Det vurderer KL, Danske Handicaporganisationer og SF i kølvandet på økonomiaftalen. Og så kommer KL med en erkendelse.
  Haves: Vilje til velfærd - Søges: Penge og arbejdskraft. Sådan lyder udfordringen under en paneldebat. Fra venstre: Flemming Besenbacher, professor emeritus, tidligere bestyrelsesformand Carlsbergfonden, Susanne Ekman, forfatter og lektor på Roskilde Universitet, Thomas Gyldal Petersen (S), formand for KL's Børne- og Undervisningsudvalg og borgmester i Herlev kommune, Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg og formand i KL, Christian Budde (V), rådmand for Sundhed og Omsorg og politisk leder for Venstre i Aarhus Kommune, Sisse Marie Welling (SF), sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune.

  Hvordan skaber vi god velfærd, når der er massiv mangel på hænder?

  Civilsamfundet skal inddrages mere, og nogle velfærdsydelser skal gentænkes. Og så skal vi tale realistisk om problemerne. Sådan lyder nogle af forslagene til løsninger i en debat om den voksende mangel på personale til at tage sig af ældre og børn.
  KL-næstformand Jacob Bundsgaard (S) yderst til venstre stod side om side med KL-formand Martin Damm (V), finansminister Nicolai Wammen (S) og indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S), da de præsenterede den ny økonomiaftale for 2023. Her blev der ikke råd til penge til det specialiserede socialområde.

  Ingen penge til handicapområdet i økonomiaftalen for 2023

  Der kommer ikke penge til det specialiserede socialområde i økonomiaftalen for 2023. Det bliver op til kommunerne at foretage prioriteringerne, fastslår finansminister Nicolai Wammen (S) over for NB-Medier.
  KL-formand Martin Damm (V) er klar til at kæmpe for, at anlægsrammen ikke bliver beskåret så meget, som regeringen har lagt op til. Det fortæller han til NB-Økonomi på vej ind til forhandlingerne i finansministeriet.

  Kommuner vil blive ramt dobbelt, hvis regeringen skærer i anlægsrammen

  Hvis regeringen skærer i anlægsrammen i økonomiaftalen for 2023, så vil kommunerne blive ramt dobbelt. KL-analyse viser, at 51 procent af kommunerne allerede i 2022 har udskudt eller droppet anlægsprojekter.
  Finansminister Nicolai Wammen (t.v.) og KL-formand Martin Damm forhandler økonomiaftale for tiden. Hvert andet byrådsmedlem sætter spørgsmålstegn ved KL-forhandlingsstrategi.

  Hvert andet byrådsmedlem køber ikke KL’s strategi under økonomiforhandlingerne

  KL lægger op til at acceptere en stram økonomisk ramme for kommunerne, såfremt regeringen tager tydeligt ansvar for besparelser og smalhals. Men KL's strategi bliver afvist af hvert andet byrådsmedlem, viser rundspørge.