Martin Damm, (V) formand for KL og borgmester i Kalundborg

  Martin Damm, (V) formand for KL og borgmester i Kalundborg

  Regeringen bliver nødt til at dæmpe befolkningens forventninger til velfærden, vurderer KL-formand Martin Damm forud for økonomiforhandlinger.

  Det store emne i økonomiforhandingerne: Hvem skal bære ansvaret for besparelser for en milliard?

  KL har reelt opgivet at få et betydeligt løft i servicerammen udover dækningen af demografien. Derfor vil KL i økonomiforhandlingerne stå hårdt på kravet om, at regeringen skal tage medansvar for kommunale besparelser på en lille milliard om året.
  Regeringen bliver nødt til at melde ærligt ud til borgerne, hvordan niveauet skal være for hjælpen til handicappede. Det er budskabet fra KL-formand Martin Damm efter endnu en markant budgetoverskridelse på handicapområdet i kommunerne.

  KL: Regnskabstal viser at regeringen må melde klart ud om handicappede

  Kommunerne sprængte budgetterne for det specialiserede socialområde med over to milliarder kroner i 2021. Det holder ikke i længden, så nu må regeringen klart melde ud, hvordan den kommunale service til handicappede skal være, siger KL-formand.
  "Jeg går selvfølgelig ud fra, at regeringen vil fastholde sit løfte og i økonomiaftalen dække udgifterne til demografien," siger KL’s formand Martin Damm, efter at regeringen har droppet velfærdsloven.

  Kommunerne forventer de samme penge – velfærdslov eller ej

  Det bliver ikke til noget med velfærdsloven, hvor man ville binde fremtidige regeringer til at sørge for, at der følger penge med til at dække den demografiske udvikling. KL-formand fastholder sine forventninger til regeringen. Professor fremhæver, at KL og regeringen bevarer fleksibilitet.
  Der kan blive ekstra trængsel i mange skolegårde - og klasser, når nu der kommer mange ukrainske flygtningebørn til landet. Det kan komme til at trække hårde veksler på velfærds-danskerne, forudser KL-formand Martin Damm.

  Analyse: Kommunerne bliver tryktestet nu

  Kan kommunerne opretholde velfærden til borgerne på det ønskede niveau, hvis man samtidig skal tage sig af 100.000 flygtninge fra Ukraine? Det vil tiden vise, men nemt bliver det bestemt ikke. KL-formanden er begyndt øvelsen med at forventningsafstemme med borgerne og Folketinget.
  Når nu regeringen har stået fadder til særlov om de ukrainske flygtninge, må den også tage næste skridt og lave andre undtagelser for kommunernes skyld, mener KL-formand Martin Damm.

  KL-formand: Spark sten af vejen og hjælp de ukrainske flygtninge

  Lovgivning står nogle steder i vejen for kommunerne, når de nu skal hjælpe titusindvis af flygtninge fra Ukraine. Derfor bør regeringen åbne op for undtagelser i lovgivningen eksempelvis i forhold til udlejning af feriehuse og brug af erhvervsejendomme til boliger. Det mener formanden for KL.
  Martin Damm (V), borgmester på 12. år i Kalundborg Kommune, er nu blevet KL’s nye formand. NB-Kommune har mødt den nye formand til en snak om arbejdet i KL og Kalundborg.

  Portræt af ny KL-formand: ‘Jeg har det bedst med at være foran’

  NB-Kommune har været i Kalundborg og møde borgmester Martin Damm, der nu igen kan kalde sig KL-formand. Det blev til en spændende snak om visioner for KL, den politiske karriere, regneark og cykelløb.
  Martin Damm overtog i går formandshvervet i KL fra Jacob Bundsgaard og brugte anledningen til at kridte banen op til årets økonomiforhandlinger.

  KL-formand: Hvis pengene ikke er der, må regeringen være ærlige om prioriteringer

  Pengene eller ærlighed om behov for prioriteringer og effektiviseringer. Det er kravet fra KL, som er i gang med at indstille kommunerne på mager økonomiaftale.
  Her er KL's nyvalgte bestyrelse for 2022 til 2026. I midten forrest ses ny formand Martin Damm (V) (t.h.) og næstformand Jacob Bundsgaard (S).

  Så er posterne i KL fordelt – se dem her

  Ny formand for KL bliver som ventet Martin Damm (V), og Jacob Bundsgaard (S) bliver næstformand. Som noget nyt bliver der oprettet et udvalg om klimasamarbejde.
  Borgmestrene Ulrik Wilbek (V) og Birgit S. Hansen (S) er med i top-ti over politikere målt på størrelsen af deres samlede vederlag for arbejde i KL-regi.

  Hvem har gode ‘ben’ i KL?

  Det kan give en del ekstra på bankkontoen som politiker at være aktiv i KL. Se her, hvem de ti mest velbetalte KL-politikere er - og se også vederlag for de øvrige politikere i KL-regi.
  Tre borgmestre, der alle mener, at Folketinget bør gøre mere for at skaffe arbejdskraft til velfærden i kommunerne. Fra venstre er det Jesper Greth (V), Ann Sofie Orth (K) og Peter Sørensen (S).

  Borgmestre: Folketinget gør ikke nok for at sikre arbejdskraft

  De fleste borgmestre mener, at politikerne på Christiansborg ikke gør nok for at skaffe mere arbejdskraft til velfærden i kommunerne. Det viser en ny rundspørge, som NB-Kommune har foretaget.
  I Randers prøver kommunen med bl.a. en hotline og samarbejde med borgere og organisationer at organisere hjælp til ukrainske flygtninge.

  Ukrainske flygtninge: Stor forskel på kommuners organisering af borgernes hjælpelyst

  Der er ret stor forskel på, hvad kommunerne gør og ikke gør, når det gælder om at organisere borgernes store lyst til at hjælpe flygtninge fra Ukraine. I nogle kommuner er man afventende, mens man i andre registrerer og organiserer frivillige kræfter.
  KL-formand Jacob Bundsgaard efterlyser klare rammer for frikommuneforsøg efter udmelding fra statsministeren.

  KL efterlyser klare rammer for frikommuneforsøg

  Der mangler klare rammer for de bebudede frikommuneforsøg. Og beskæftigelsesområdet bør komme på menuen. Sådan lyder det fra KL-formanden i kølvandet på udmelding fra statsministeren.

  INGEN KREDITKORT OPLYSNINGER

  Få dit kommunale nyhedsoverblik kl. 7.00 hver morgen - gratis og uden binding i 4 uger

  Har du allerede abonnement, log ind her:

  Mangler du NB Kommune abonnement, så start gratis her: