Landdistrikternes Fællesråd

  Landdistrikternes Fællesråd

  Landdistrikternes Fællesråd har udpeget landsbyen Asaa i Nordjylland som Årets landsby 2022.

  Årets Landsby 2022 er… Asaa i Brønderslev Kommune

  Landsbyen Asaa sluttede helt i top i prisen, der uddeles af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit. Begrundelsen for at udvælge Asaa er, at det er en landsby, hvor man tager hånd om hinanden.
  klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) har landet en bred politisk aftale, som kan hjælpe husejere på landet med at droppe naturgas.

  Husejere på landet får nemmere lån til at droppe naturgas

  En ny politisk aftale gør det muligt for husejere i landdistrikter at få et statsgaranteret lån, hvis de vil erstatte naturgas med en anden form for opvarmning.
  40 landsbyer og småøer fordelt over 28 kommuner har budt sig til i en ny, kommende forsøgsordning.

  Stor interesse for at blive frilandsby og -ø

  I alt har 40 landsbyer og småøer meldt sig på banen med et ønske om at slippe af med snærende lovgivning og regler og kickstarte en grøn nytænkning via den nye forsøgsordning om frilandsbyer og fri-øer.
  Landdistrikternes Fællesråds formand, Steffen Damsgaard, er kun delvist tilfreds med den nye aftale om en ny planlov.

  Landdistrikterne: Delvist tilfreds med planloven – der er stadig langt til mål

  Den netop indgående aftale om planloven, som et bredt flertal af Folketingets partier står bag, drejer på nogle af de rigtige knapper, men der er fortsat et stort uforløst potentiale, siger formanden for landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.
  Lokalbefolkningen skal inddrages, og der skal lyttes. Ellers kommer opsætningen af vindmøller og solcelleparker uvilkårligt til at udløse protester, vurderer formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

  Landdistrikter: Hvor er regeringens hensyn til lokalbefolkningen?

  Regeringen har løftet sløret for, hvordan Danmark skal nå en firedobling af grøn energi. Regeringens fremgangsmåde indikerer kraftig statsstyring, og hensynet til lokalbefolkningen virker fraværende. Det mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd.
  Loven, der giver mulighed for statsgaranti på en del af boliglånet, er en gamechanger, lyder det fra formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard (billedet).

  Ny lov giver statsgaranti til boliglån i yderområder

  Flertal i Folketinget vedtager ny lov, der giver danskere mulighed for at optage boliglån med statsgaranti.
  I stedet for at tale om penge til yderkommuner, så vil Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen hellere tale om at give dem flere muligheder.

  Venstres formand: Debatten om yderområder fattiggøres af fokus på penge

  Der er ingen grund til at sætte fokus på penge og udligning, når diskussionen falder på yderområderne. 'Det fattiggør debatten,' siger Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen. I stedet vil han hellere tale om at give yderkommunerne mere frihed, slår han fast over for NB-Kommune.
  Nyuddannede skal have mulighed for at veksle SU-gæld til et attraktivt skattefradrag, hvis de efter endt uddannelse vælger at bo og arbejde i et land- eller yderområde. Det mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

  Landdistrikterne: Indfør et fradrag for bosætning i provinsen efter endt uddannelse

  Når landspolitikerne udflytter uddannelser, så bør de tænke tanken til ende. Derfor er der brug for flere tiltag, som kan gøre udflytning af uddannelser til en succes. Det mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd, som har årsmøde her fredag.
  Ja, tak til meget mere grøn energi i stedet for naturgas. Men regeringen skal give nogle indrømmelser til kommunerne, for at den grønne omstilling kommer til at ske i det ønskede tempo. Det mener KL-udvalgsformand Birgit S. Hansen.

  KL-udvalgsformand: Vi hjælper gerne med gasudfasning, men…

  Hvis det skal gå hurtigt, som regeringen ønsker, med udfasning af gas og øget produktion af grøn strøm, så må regeringen give sig på en række punkter. Det mener KL-udvalgsformand og formanden for landdistrikterne.
  Strynboere fortæller her om deres ø, som nu har fået en pris.

  Strynø er kåret til Årets Ø 2022

  I et tæt opløb med to andre nominerede øer løber Strynø med sejren som Årets Ø 2022. Stærkt fællesskab og engagement gør Strynø til prisvinder.
  Ambitionsniveauet er for lavt i den nye aftale om udflytning af studiepladser, mener Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

  Landkommuner kritiserer ny aftale om udflytning af studiepladser

  Der bliver skudt under målet i den nye aftale om udflytning af studiepladser. Det mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd, som er skuffet.
  Lovværk kan i visse tilfælde vise sig at spænde ben for de gode ideer til udvikling af lokalsamfund. Det skal en ny forsøgsordning gøre op med.

  Tager første skridt til ny forsøgsordning for frilandsbyer og -øer

  Fra i dag og frem til juni er det muligt for foreninger og småøer at søge om at blive en del af en forsøgsordning med frilandsbyer og -øer. I den første fase indhentes interesse-tilkendegivelser i forhold til, om man kunne tænkes at ville være med i ordningen.