Konkurrenceudsættelse

    Konkurrenceudsættelse

    Konkurrenceudsættelsen i det offentlige står stille

    Trods styrket samarbejde mellem offentlige og private under coronakrisen viser tal fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen en stilstand i konkurrenceudsættelsen, hvor SMV’erne taber terræn i deres andel af offentlige kontrakter. Men der er et lille lyspunkt, når det gælder pris.
    Frit valg af madleverandør har været meget omdiskuteret, fordi der findes så få store aktører og konkurrencen har været reduceret, men nu er der vel at ske noget.

    Kommune sikrer frit valg og afskaffer monopol

    En række kommuner lever ikke op til lovkravet om, at ældre skal have frit valg mellem to madleverandører. Den situation er nu brudt i Sorø. Det hilses velkommen af den nuværende leverandør i Sorø, der nu må opgive sit monopol. Vi vinder ved konkurrence, og det vil skærpe og gøre os endnu dygtigere, lyder det.
    Tidligere borgmester Anders Gerner Frost har stadig sin gang på Gribskov Rådhus som politiker, men efter han har afleveret borgmesterkæden, har han blikket fast rettet mod noget nyt.

    Tidligere borgmester stifter OPS-rådgivningsvirksomhed

    Det handler om mennesker, når du samarbejder med en kommune, lyder det fra den tidligere borgmester i Danmarks mest konkurrenceudsatte kommune – Gribskov. Han vil nu lære kommuner og virksomheder at få mest muligt ud af deres offentlige-private samarbejde, for der er plads til forbedringer, mener han.
    Professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Philipp Schröder, i midten af billedet, mener at kommunerne kan hente produktivitetsforbedringer ved at konkurrenceudsætte en del af deres services gennem udlicitering. - Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

    Økonomiprofessor: Udlicitering kan løse en del af arbejdskraftmanglen

    Økonomiprofessor: De eksisterende medarbejdere kan arbejde mere effektivt, og en del af det potentiale kan frigives gennem udlicitering.

    Offentlig virksomhed annullerede udbud og gav millionopgave til en anden

    Det kan betale sig at klage, det viser en kendelse fra Klagenævnet for Udbud. Her annullerede forsyningsvirksomheden HOFOR et udbud med kun en tilbudsgiver og tildelte opgaven helt uden konkurrence til en anden aktør.
    Arkivfoto

    Det offentlige kan selv – flere opgaver hjemtages

    Pris og kvalitet hænger sammen. 'Der mangler erkendelse af, at man som offentlig ordregiver definerer både kvalitetsniveau og vægtningen af pris,' lyder det fra branchen. Med andre ord: kommunerne får den kvalitet, de har bestilt.
    I Hillerød Kommune slog et udbud af hjemmeplejeopgaver fejl. Det er fortsat lidt uklart, hvad det vil betyder for borgerne, men forvaltningen arbejder på at lægge handlemuligheder op til beslutning hos politikerne.

    Endnu et kommunalt udbud af hjemmepleje uden tilbud

    'Det er katastrofalt for det frie valg,' lyder det fra politiker i Hillerød Kommune i en kommentar til, at kommunens udbud af hjemmepleje fejlede og ikke gav et eneste tilbud. Men hvorfor var der ingen der bød og hvad skyldes, at flere kommuner står i samme situation som Hillerød? Læs analysen.
    Danmark er datamæssigt unik, fordi vi har mulighed for at koble data fra forskellige dataregistre. Derfor har det været muligt, at lave en undersøgelsen, der bl.a. afdækker medarbejdernes erhvervsindkomst efter en udlicitering.

    Ny forskning: De ansatte er taberne ved udlicitering

    Der sker en stigning i antallet af personer, der kommer på pension, arbejdsløsheds- og sygedagpenge, når blandt andre kommunerne udliciterer opgaver. Det viser interessant, ny forskning, som professor her fortæller mere om.
    "Der er så vidt jeg kan se tale om det, der hedder en 'ulovlig direkte tildeling'," siger Mikala Berg Dueholm om Tårnby Kommunes køb af beskæftigelsesindsatser. Hun er advokat og partner i DLA Piper.

    Kommune har i flere år ulovligt købt beskæftigelsesindsatser uden udbud

    Der er tale om en 'ulovlig direkte tildeling', når Tårnby Kommune har lavet kontrakter med virksomheder på op til 16 millioner kroner uden et offentligt udbud, oplyser advokat til NB-Beskæftigelse. Det er sket flere gange, fremgår det af bilag.
    Dansk Industri er ude i den helt store påvirkningsoffensiv af kommunerne under overskriften, ”Sammen kan vi udvikle velfærden i din kommune.”

    Dansk Industri forærer platform med valgkampstemaer til kommunalpolitikere

    Ved kommunalvalget i 2017 var offentligt-privat samarbejde ikke et tema. Siden har kommunerne hjemtaget opgaver for milliarder. Nu har Dansk Industri sendt en offensiv mail til 2.500 kommunalpolitikere med et interaktivt værktøj. Sigtet er at vende hjemtagnings-trenden i kommunerne.
    Hos Dansk Erhverv håber man, at politikerne vil lægge ideologien til side og finde gode, lokale løsninger i fællesskab med erhvervslivet. Derfor foreslår man tre konkrete politiske prioriteter.

    I et valgår er den kommunalpolitiske sommer kort

    Her er tre ting, der bør fylde i debatten op til det kommende kommunalvalg. Få nu sparket gang i konkurrenceudsættelsen, den grønne omstilling gennem indkøb og værnet om borgerens frie valg, skriver markedschef i Dansk Erhverv.
    Centerleder for Pia Gjellerup forventer, at den nye OPS-enhed er klar først i januar 2022

    Økonomiaftalen sætter kraft og innovation bag en OPS-enhed

    Regeringen, KL og Danske Regioner er endelig nået frem til at etablere en OPS-enhed. Det sker med udgangspunkt i Center for Offentlig Innovation (COI). 'Det her er ikke kommet ud af den blå luft,' siger centerleder Pia Gjellerup i en kommentar.