Klima

  Det overvejes at pille færgeafgange ud i kombination med bilfrie søndage på Samsø. Det giver debat på Kattegat-øen.

  Kommune foreslår bilfrie dage – men lokale er uenige

  Samsø Kommune overvejer at indføre bilfrie søndage og færre færgeafgange for at spare på energien. På øen er der meget delte meninger om forslaget.
  Farveseparering med Optibag er meget udbredt i Sverige og Norge, men anlægget, som ved hjælp af scannere sorterer de grønne poser fra, er det eneste af sin slags i Danmark.

  Kommune satser på højteknologisk sortering af madaffald

  Aalborg Kommune skal i samarbejde med en privat virksomhed bygge - samt eje og drifte - et anlæg til madaffald de næste 18 år. Anlægget er det eneste af sin slags i landet.
  Der skal spares på energien i landets kommuner. I Slagelse Kommune overvejer man om der kan spares på energien i ved at lade ansatte arbejde hjemmefra.

  Hjemmearbejde skal bidrage til energibesparelser

  Landets kommuner er lige nu i fuld gang med at få ideer til, hvordan de kan spare på udgifter til el, vand og varme. I Slagelse overvejer man hjemmearbejde hver fredag.
  Odenses borgmester vil gerne, at der skal investeres i at gøre Odense til en mere børnefamilievenlig by. Og det skal 1000 nye klimaboliger gerne være med til.

  Borgmester vil have bygget 1000 klimaboliger

  Borgmester vil gerne opføre såkaldte klimaboliger som et forsøg på at forhindre byens børnefamilier i at forlade kommunen. Men ekspert tvivler på, om den type boliger mindsker CO2-aftrykket markant.
  Aftalen mellem regeringen og KL om at spare på energien får bl.a. betydning for temperaturen på kommunens arbejdspladser. I Helsingør Kommune er det store bygninger som f.eks. svømmehallen og Kulturværftet, der bruger meget strøm, hvor der skal kigges efter mulige energibesparelser.

  Kommune vil kulegrave energiforbrug

  Udover regeringens fire anbefalinger i forhold til energisparende tiltag, er flere kommuner nu også i gang med at kigge det kommunale energiforbrug efter i sømmene for at finde yderligere besparelser. Guldborgsund og Helsingør kommuner er blot nogle af dem. Her har man indtil videre slukket byens springvand og anbefaler børn og voksne en ekstra varm trøje til vinteren.
  Ti kommuner er udpeget til finalen om at blive Danmarks vildeste kommune.

  Her er finalisterne i kampen om at blive Danmarks vildeste kommune

  Miljøminister Lea Wermelin og juryen sender nu 10 vilde kommuner videre i konkurrencen, hvor målet er at få meget mere vild natur i Danmark. Alle landets 98 kommuner er med i ny folkebevægelse for at udbrede den vilde natur.
  Frederikshavn Kommune har planer om at omlægge 1.000 hektarer til forskellige grønne energitiltag.

  Frederikshavn satser stort på Power-to-X

  Økonomiudvalget i Frederikshavn Kommune har vedtaget en udviklingsplan, der samler grøn energi på et geografisk område: Recycling City skal rumme blandt andet solcelleanlæg, vindmøller, biogas og Power-to-X.
  Byråd bør stille krav til de forhold, som de mange nye solcellepaneler bliver produceret under. Det mener Thomas Vedsted Rothman, byrådsmedlem for Nye Borgerlige i Haderslev.

  Byrådsmedlem: Sig nej i byråd til solpaneler fremstillet af kinesiske slavearbejdere

  Kommunerne bør stille krav til arbejdsforholdene hos producenterne af de tusindvis af solpaneler, som sættes op i de her år. Det mener byrådsmedlem fra Nye Borgerlige, som især har blikket rettet mod tvangsarbejde i Kina.
  I det nationale testcenter i Østerild i Thy kan man afprøve vindmøller på op til 330 meters højde. I det nye center blive højdegrænsen sat op til hele 450 meter.

  Nationalt testcenter med vindmøller højere end Eiffeltårnet mødes med skepsis

  Staten har kig på tre områder til at placere et nyt, nationalt testcenter med op til 450 meter høje vindmøller. Borgmestre i både Nord- og Sydjylland er skeptiske.
  En af medstifterne af Odense Klimapartnerskab er den efterhånden kendte Odense-virksomhed Universal Robots. Her repræsenteret på en messe.

  Nyt partnerskab skal gøre stor kommune klimaneutral i 2030

  Odense Kommune er gået sammen med Syddansk Universitet og en række virksomheder for at sætte mere skub i ambitionen om at blive klimaneutral i 2030. Det handler om at finde løsninger.
  Der bliver produceret masser af vedvarende energi i Ringkøbing-Skjern Kommune. Men der mangler måder at opbevare energien på, og det vil byrådet nu gøre noget ved.

  Vindmølle-kommune vil satse meget på Power to X

  Ligesom Ringkøbing-Skjern Kommune er gået foran i udbredelsen af vindmøller, vil kommunen også gerne være på forkant med Power to X-anlæg. Nu vil byrådet have undersøgt mulighederne for anlæg. Lagring af energien er en væsentlig forudsætning for at nå de ønskede klimamål.

  Kunst og kultur får eget værktøj til at måle klimaaftryk

  Det skal være nemmere for aktører i kunst- og kulturlivet at beregne deres klimaaftryk. Derfor stiller Statens Kunstfond nu en CO2-beregner til rådighed, der er målrettet de kreative brancher.