Jura

  Folketingsmedlem Maja Torp (V) stiller op til folketingsvalget. Hun er også byrådsmedlem og har angiveligt været inhabil i en sag om en lokalplan.

  Byrådspolitiker fastholder uvidenhed i sag om inhabilitet

  Folketings- og byrådsmedlem siger, at hun ikke selv var klar over, at hun var inhabil i sag med lokalplan, der involverer hendes kæreste. Nu overvejer kommunen, om sagen skal op i byrådet igen.
  Lederne på plejecentre i Aarhus Kommune er blevet varslet før besøg, der ellers skulle have været uanmeldte.

  Uanmeldte tilsyn blev anmeldt i kommune

  Tilsyn med plejecentre skal være uanmeldte, men i Aarhus Kommune er de hidtil blevet varslet på forhånd. 'Det er helt tosset,' siger pårørende.
  Det er med stor lettelse, at 2. viceborgmester Ulrik John Nielsen (Lokallisten Ny Egedal) har læst ombudsmandens udtalelse.

  Ombudsmanden: Kommune har haft for dårlig styr på sagsbehandling i byggesag

  Notat og journaliseringspligten blev ifølge ombudsmanden ikke overholdt, da byrådet i Egedal Kommune behandlede et byrådsmedlems ansøgning om at opføre en bolig på sin landbrugsejendom. Forvaltningen lover at oppe sig.
  Der er udgået en mail fra samarbejdsudvalget til ansatte i Nyborg Kommune, der måske kan ses som en begrænsning af de ansattes ytringsfrihed.

  Ombudsmand går ind i sag om kommunalt ansattes ytringsfrihed

  En mail fra samarbejdsudvalget i Nyborg Kommune får nu Ombudsmanden til at afkræve kommunen en forklaring. Mailen opfordrer til, at ansatte ikke bør gå til pressen med bekymringer om kritiske arbejdsmiljøforhold i kommunen. Det kan være i modstrid med de ansattes ytringsfrihed.
  Ombudsmand Niels Fenger oplyser, at der ikke var noget juridisk at sætte fingeren på, da kommunalt sat beskyldte leder for at lyve.

  Ombudsmanden: Intet grundlag for advarsel til kommunalt ansat for beskyldning mod leder

  En kvinde ansat i Faaborg-Midtfyn Kommune fik en advarsel efter at have beskyldt en leder for direkte at lyve. Medarbejderens mail til nogle kolleger og byrådsmedlemmer var i den givne situation ok, vurderer Folketingets Ombudsmand.
  Rådhuset i Randers har i flere år haft sager internt i byrådet, der har forværret samarbejdsklimaet blandt politikerne.

  Gammel byrådssag buldrer stadig i balladeramt byråd

  I en betændt sag fra 2015 blev tre udvalgsformænd afsat og udskiftet i Randers byråd, men gik det helt efter bogen? Det spørgsmål har Ankestyrelsen nu igen taget op. To af de tre mener desuden, at ti byrådsmedlemmer fra dengang er inhabile i sagen.
  Herning Kommune har indgået en aftale med opladervirksomhed om opsætning af mere end 300 nye elladestandere. Aftalen er den første i landet, der dækker en hel kommune.

  Nyt samarbejde: Kommune opsætter 300 nye elladestandere

  Herning Kommune har som den første kommune i landet indgået en kontrakt om opsætning og drift af elladestandere for hele kommunen.
  "Der er brug for at gøre mere for sikre, at de offentligt ansatte kender deres rettigheder og gør brug af dem," mener justitsminister Mattias Tesfaye (S).

  Nu skal offentligt ansattes ytringsfrihed lovfæstes

  Offentligt ansattes ytringsfrihed skal fremmes, så de deltager i den offentlige debat. Det mener politisk flertal, som nu vil lave lovgivning på området. Offentligt ansatte skal betrygges i, at de gerne må blande sig.
  Advokat og tidligere underviser i mediejura og offentlighedsret Vibeke Borberg vurderer, at regeringens lovforslag vil være en betydelig indskrænkning af retten til aktindsigt.

  Hvor meget skal kommunalt ansatte beskyttes mod vrede borgere?

  Regeringen vil med lovforslag give bedre beskyttelse til blandt andre socialrådgivere og ansatte i jobcentre mod at blive chikaneret af frustrerede borgere. Men lovforslaget vil betyde mere lukkethed i forvaltningerne, advarer eksperter.
  Det var uberettiget, da Annemarie Schou Zacho-Broe blev fyret i 2021 som kommunaldirektør i Fredericia Kommune.

  Voldgift: Bortvisning af kommunaldirektør var uberettiget

  Kommunaldirektøren i Fredericia Kommune blev i 2021 uberettiget bortvist i sag om særbehandling, slår voldgift fast. 'Afgørelsen er en vigtig og principiel sejr for vores medlem og for alle offentligt ansatte,' siger formand fra Djøf og understreger, at 'Ingen kan afskediges på baggrund af rygtedannelser'.

  Kommune betalte falske fakturaer

  Ved at hacke en medarbejders kommunale mailkonto er det lykkedes hackere at svindle sig til et for dem anseeligt beløb ved at sende falske fakturaer til økonomiafdelingen. Sagen er politianmeldt.
  Det er utrolig kritisabelt, at byrådet ikke har kunnet stole på, at embedsværket sikrede, at reglerne var overholdt i sagen om inhabilitet i Økonomiudvalget i Fredericia. Det siger viceborgmesteren.

  Kæmpe oprydningsarbejde venter i sag om inhabilitet

  Der venter et større detektivarbejde i Fredericia Kommune. Helt op til 300 sager skal måske gennemgåes, fordi der kan have været problemer med byrådsmedlems habilitet.