Integration

  Ukrainske flygtningebørn i Danmark må indtil videre leve med, at det kan have meget stor betydning for familiens økonomi, om moderen bor i den ene eller den anden kommune.

  Markant forskel på hvordan kommuner stiller ukrainske flygtninge økonomisk

  Kommunegrænsen har stor betydning for den økonomi, som kvinder flygtet fra Ukraine har i Danmark. Store kommuner 'straffer' de ukrainske kvinder økonomisk for at have en mand i hjemlandet, mens andre kommuner lader være. Fra forskellig hold opfordres kommende minister til at gribe ind.
  Kontorchef Karen Lund Johansen fra styrelsen SIRI blev taget godt imod af Esbjerg Kommunes borgerservicechef Jens Erik Morthensen. SIRI deler indgang med Esbjerg Kommunes borgerservicecenter på Rådhuset i Esbjerg.

  Esbjerg byder udlændinge hjerteligt velkomne i nyt center

  I Esbjerg indvies i dag, torsdag, et internationalt borgerservice-center. Dermed kommer kommunen med egne ord i 'superligaen for internationale tilflyttere'.

  Folkeskolerne får langt større andel af tosprogede end privatskolerne

  Folkeskolerne får flere og flere elever fra ikke-vestlige lande, mens privat- og friskolerne får færre. 'Det efterlader folkeskolen med nogle enormt store udfordringer,' siger forsker.
  Det skal være forbudt at bruge børn til at tolke for familiemedlemmer. Det har et bredt flertal af Folketinget vedtaget.

  Politisk flertal forbyder at bruge børn som tolke

  Et bredt flertal af Folketinget har vedtaget et forbud mod at bruge børn til at tolke for familiemedlemmer.
  En del flygtninge inklusive børn vender hjem til Ukraine. Det kan mange kommuner tale med om.

  Hver tredje krigsflygtning i kommune er rejst hjem

  Millioner er flygtet fra krigen i Ukraine, men nu tager mange turen hjem igen. I en sjællandsk kommune er mere end hver tredje krigsflygtning vendt hjem, og i andre kommuner ser man også en tydelig tendens.
  Kommunerne får god tid til at følge, om ukrainske flygtninge sender boligområder på trist liste. Det oplyser indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S).

  Minister til kommunerne: Frygt ikke for at ukrainere får boligområder på trist liste foreløbig

  Kommuner, som huser ukrainske flygtninge i meget udsatte boligområder, skal ikke foreløbigt frygte, at boligområder havner på den triste liste over såkaldte parallelsamfund. Det oplyser indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) i et svar til Folketinget.
  Kommunerne har de seneste år mandet ned, så de er ikke helt så forberedte på at kunne medtage flygtningene fra Ukraine - som her på et center i Vesthimmerland.

  Halvdelen af kommunerne har skåret på integrationsindsatsen

  Over 200 stillinger på integrationsområdet i kommunerne er forsvundet siden 2015, viser undersøgelse.
  Situationen er så slem i de bombede og belejrede byer i Ukraine, at flygtningestrømmen til Danmark kun lige er begyndt, vurderer flere borgmestre.

  Borgmestre lægger op til at genforhandle særlov allerede nu

  Selvom særloven for ukrainske flygtninge først ventes vedtaget i morgen, onsdag, så siger flere borgmestre, at der meget snart bliver brug for en genforhandling af den nye lov. Fordelingen af flygtningene skal tages op igen, mener borgmestrene.
  Flygtninge fra Ukraine kan formodentlig allerede fra på torsdag søge om ophold i Danmark som følge af ny særlov.

  Ukrainere på flugt kan søge om ophold fra torsdag

  Et lovforslag ventes hastebehandlet, så ukrainere allerede fra på torsdag kan søge om ophold i Dammark.
  Ukrainerne kan hjælpe os med at afbøde manglen på arbejdskraft i kommunerne. Det vurderer professorerne Kurt Houlberg, VIVE, (til venstre) og Bent Greve, Roskilde Universitet.

  Professorer: Godt at kommunerne byder sig til over for flygtninge fra Ukraine

  Kommunerne og jobcentrene lugter kærkommen arbejdskraft og vil meget gerne byde ukrainske flygtninge velkommen. Det er godt, vurderer to professorer. Og en af professorerne siger: 'Ukrainerne kan blive det største enkelte bidrag til arbejdskraften i mange år.'
  Ukrainske flygtninge ankom i går, torsdag, til Fyn. Kommunerne bliver nødt til at mande op, hvis der kommer tusindvis af ukrainske flygtninge, vurderer fagfolk.

  Fagfolk: Kommunerne skal op i gear hvis der kommer mange flygtninge

  Forholdsvis få flygtninge har gjort, at sprogundervisningen og integrationsindsatsen har kørt på vågeblus i flere år i kommunerne. Men hvis der nu kommer tusindvis af ukrainere, så skal der geares markant op og ansættes nye folk. En del sproglærere kan være søgt over i andre job eller er gået på pension, vurderer formand.
  Borgmester Cecilia Lonning-Skovgaard gav mange håndtryk ved ceremoni i forrige uge på Københavns Rådhus. Men hun fik ikke lov at give et officielt et til ireren Billy O'Shea.

  Irer afviser håndtryk med borgmester og får ikke statsborgerskab

  Ireren Billy O'Shea vil efter 40 år i Danmark ikke påduttes at give en borgmester hånden. Så forleden måtte han forlade en ceremoni på rådhuset i København uden at få dansk statsborgerskab. Kravet om håndtryk er udansk og udemokratisk, mener ireren.