Holbæk Kommune

  Holbæk Kommune har som frikommune på skoleområdet gjort sig flere gode erfaringer. Det kan andre kommuner lære af, når de her snart skal forhandle om, hvordan frisættelse skal se ud i deres kommune. Fra venstre i billedet: Moderator, chefredaktør i A4 Medier, Kristian Madsen, Næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Majbrit Berlau, borgmester i Holbæk Kommune, Christina Krzyrosiak Hansen (S), adm. direktør i KL, Kristian Vendelbo og formand for Lederforeningen BUPL, Eva Munck Immertreu.

  Borgmester om frikommuneforsøg: Læg beslutningskraften tilbage til skolen

  Beslutningskraften skal, også efter frikommuneforsøget, forsat blive på den enkelte skole. Det lover Holbæk-borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) i en debat om udfordringer og erfaringer i forbindelse med frisættelse på folkeskoleområdet.
  Fortovene er langt fra i den ønskede forfatning i Holbæk, og det optager borgerne, fortæller udvalgsformand. (modelfoto)

  Beregning: Det vil tage 153 år i kommune at bringe fortove i ok stand

  Kommunalpolitikerne i Holbæk har fået sig noget af en øjenåbner: Med det nuværende budget vil det tage 153 år at bringe fortovene i tilfredsstillende stand.
  Politikerne Ulla Koman-Mejer (t.v.) fra Esbjerg og Christina Krzyrosiak Hansen fra Holbæk oplever frihed på skoleområdet som en succes.

  Politikere i frikommuner: Alle landets skoler bør sættes fri

  Politikerne i Esbjerg og Holbæk er efter næsten et år med frikommuneforsøg på folkeskolerne begejstrede. Meldingen fra politikere lyder samstemmende: Der er skabt større gejst og engagement hos lærere og ledere. Og nogle politikere mener, at alle kommuner bør få mulighed for skolefrihed.
  11 kommuner skal i løbet af det næste års tid udarbejde en strategi for, hvordan de har tænkt sig at forbedre indeklimaet på skolerne. Der er dårlig luft i mange klasseværelser.

  11 kommuner skal forbedre indeklima på lokale skoler

  Dårligt indeklima er en hæmsko på flere skoler. For høje temperaturer og tung luft er nogle af de vilkår skoleelever og lærere færdes under. Det vil 11 kommuner nu lave om på.
  Kommunerne får ekstra statspenge i år til bedre bemanding i børnehaver og vuggestuer. Men det kan ikke mærkes i alle kommuner, påpeger Daginstitutionernes Lands-Organisation.

  Kritik: Penge til flere voksne i dagtilbud forsvinder i besparelser

  Kommunerne får penge fra staten til flere voksne i vuggestuer og børnehaver. Men i nogle kommuner gør pengene for lidt gavn, for de bliver ædt op af besparelser. Sådan lyder det fra organisation, som udpeger flere kommuner.
  "Den kortere skoledag er en af de mest åbne døre, jeg nogensinde har været med til at sparke ind," fortæller Per Gjerrild, leder af Bjergmarkskolen i Holbæk. Folkeskolen har ligesom de øvrige i Holbæk som et forsøg fået udstrakt frihed.

  Skoleleder: Frikommuneforsøg frigør en masse god energi

  Kortere skoledage og en morgenmadscafé. Det er nogle af de markante tiltag, som en stor skole i Holbæk har valgt at bruge regeringens frikommuneforsøg til. Der er meget god energi i frisættelsen, fortæller skolelederen.
  Bo Hansen (S), der er borgmester i Svendborg Kommune har inviteret hele kommunalbestyrelsen til et anlægsseminar i maj måned. Nu skal de samlet se på, hvilke anlæg der kan udskydes eller aflyses.

  Prisstigninger tvinger kommuner til at droppe sport og kulturinvesteringer

  Sportsdrømme og kulturvisioner kan blive udskudt de kommende år på anlægsrammen. Kommuner vil kun prioritere den nære velfærd som plejehjem og daginstitutioner. Det fortæller flere borgmestre.
  'De gamle skal i højere grad passe de gamle'. Sådan kan man lidt kækt kalde flere kommuners indsatser for at få flere seniorer i ældreplejen til at blive bare lidt længere.

  Kommuner lægger sig i selen for at fastholde senior-medarbejdere i ældreplejen

  Manglen på sosu'er får nu flere kommuner til at sætte fokus på seniormedarbejderne i ældreplejen. I Aalborg for eksempel lokkes erfarne medarbejdere med bonusser for at blive.

  To kommuner hives i retten for omsorgsvigt af barn

  I dag mandag starter retssagen om omsorgssvigt og seksuel krænkelse i Tasja Nielsens barndom. I sagen er der rejst et erstatningskrav mod Holbæk og Kalundborg kommuner på tilsammen 400.000 kroner.
  Bedre service til de ældre og større trivsel blandt de ansatte. Det er målet, når Holbæk Kommune nu sætter gang i forsøg med selvstyrende teams i hjemmeplejen.

  Endnu en kommune vil afprøve faste teams i ældreplejen

  Holbæk Kommune springer nu med på bølgen og afprøver faste, selvstyrende temas i ældreplejen. Målet er blandt andet større trivsel hos medarbejderne, der i højere grad kan bruge deres faglighed.
  Holbæks borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) har succes med at bruge Facebook. Flere andre borgmestre formår også at få dialog med borgere og vælgere via Facebook.

  Se borgmestrene som gør det bedst på Facebook

  Hvem af borgmestrene er sande Facebook-mestre? Se liste her. Socialdemokratiske borgmestre indtager de fem øverste pladser på top-ti.

  Græsset skal nå nye højder og øge biodiversiteten

  I Holbæk kommune har man vedtaget, at græsset flere steder i kommunen skal have lov at gro. Den ændrede praksis betyder, at kommunen får frigjort noget arbejdstid, som i stedet vil blive brugt på styrkelse af andre biodiversitetsprojekter.