Hjemtagning

  Ifølge Selveje Danmark vil det have stor betydning for personer i sociale tilbud, at kommunernes økonomiske incitament til at hjemtage borgere er blevet forøget.

  Selveje Danmark: 200.000 kroner pr. borger er et kæmpe incitament

  Ifølge direktøren for Selveje Danmark skal man have levet i en 'kæmpe parallelvirkelighed' hvis man ikke mener, at 200.000 kroner i udligningsgevinst for at hjemtage en borger påvirker kommunernes visitering.

  Dansk Erhverv: Kommunale hjemtagningsplaner er en ‘skueproces’

  Dansk Erhverv er rystede over udsigten til endnu en kommunal hjemtagning af affaldsindsamling. Denne gang er det Gladsaxe Kommune, der lægger op til en fuld hjemtagning af affaldsindsamlingen.
  Dansk Erhverv, som er beliggende i den gamle børs, mener, at det haster med at få gennemført tiltag, der kan øge prisgennemsigtigheder i kommuner og regioner.

  Dansk Erhverv efterlyser prisgennemsigtighed i kommuner og regioner

  Transparens i prisberegningerne er et stigende problem. 'Vi kan se en vis fornuft i at udvide kravet om OECD’s retningslinjer for prissætning, så også kommuner og regioner er omfattet af dem. Det tror jeg vil tage toppen af hjemtagningerne,' siger markedschef i Dansk Erhverv.
  Hjemmepleje er blandt de opgaver, som kommunerne i høj grad hjemtager. Ifølge Dansk Erhvervs medelemsundersøgelse sker hjemtagningerne ofte uden kontrolbud, og det ser man på med en bekymret mine.

  75 procent af offentlige opgaver hjemtages uden kontrolbud

  Hver tredje virksomhed, der sælger til det offentlige, har fået hjemtaget opgaver inden for de seneste tre år, og i tre ud af fire tilfælde sker det uden kontrolbud. 'Problematisk tendens,' mener markedschef i Dansk Erhverv.
  Det er blevet dyrere for borgerne i Faxe Kommune at få tømt deres skraldespande, fordi kommunens forsyningsselskab havde alvorlige budgetoverskridelser i 2019, efter man havde hjemtaget opgaven.

  Hjemtagning giver budgetoverskridelser i flere kommuner

  Når kommunerne hjemtager opgaver, ender det i flere tilfælde med, at den kommunale leverandør alligevel ikke kan udføre opgaven til prisen. Se to eksempler på hjemtagninger, der endte i budgetoverskridelser, her.