Kommunerne skal inden 1. juli indføre affaldssortering i ni fraktioner. Det får mange til at spørge borgerne til råds. (Arkiv)

Affald: Kommuner tager borgerne med på råd

I flere kommuner er overvejelserne om fremtidens affaldshåndtering højt på prioriteringslisten. Og der er særligt fokus på at inddrage borgerne og høste fra deres erfaringer.
Det er dybt forkasteligt, at en kæmpe regning på 600 millioner kroner kræves lagt ned over borgere i de kommuner uden nogen som helst saglig begrundelse," siger Hans Toft (K).

Borgmester: Uhørt at vi skal finansiere Lynetteholmen

Det er åbenlyst urimeligt, at 20 kommuner i hovedstadsområdet skal finansiere anlægget af Lynetteholmen i København, mener Gentoftes Borgmester Hans Toft (K).
I Hørsholm Kommune, her afbilledet ved Hørsholm Kirke, går borgerne fra 2022 glip af stort udligningstilskud, fordi partierne bag udligningsreformen inkluderede en særlig klausul i kriteriet for faldende folketal.

Tre kommuner går glip af 137 millioner på grund af udligningsklausul

Gentofte, Frederiksberg og Hørsholm kommuner ville få 137 millioner kroner fra kriteriet for faldende folketal i 2022, hvis ikke forligspartierne bag udligningsreformen havde inkluderet en særlig rigmandsklausul.
Den nye politireform giver kommunerne mulighed for på forsøgsordning at ansætte private vagter, der kan hjælpe til med at skabe ro og tryghed i kommunen.

Flere kommuner ønsker kommunale vagtværn

Flere kommuner er positivt stemt over for kommunale vagtværn, der som forsøgsordning nu kan stables på benene. Borgmestre håber på, at kommunale tryghedsvagter eksempelvis kan forebygge indbrud og skabe sikkerhed på stationer.
Borgmester Hans Toft (K), Gentofte Kommune, genopstiller ikke ved KV21. (Arkiv)

Markant konservativ borgmester stopper

Gentofte skal have ny borgmester efter næste kommunalvalg - efter 28 år siger Hans Toft stop. Afløseren er på plads.
Brandfolk i Beredskab Øst omkring København er blevet lagt ned af corona. Heldigvis er andre kommuners beredskab klar med hjælp om nødvendigt.

Corona hos brandfolk sætter beredskab under pres i kommuner

I en række sjællandske kommuner er brandfolk ramt af corona, og det har skabt pres på beredskabet.
Kommunale vagter skal fremover kunne stikke folk en bøde, hvis de smider affald fra sig. Det mener to borgmestre i København. Fotoet er fra hovedstaden, hvor der i sommer var store problemer med henkastet affald og larm til langt ud på natten.

Kommunale tryghedsvagter er på vej

København og nok også andre kommuner vil gerne bruge den nye politiaftales mulighed for at oprette et korps af kommunale 'tryghedsvagter'. De skal ifølge overborgmester sættes ind mod svinemikler og festaber og kunne udstede bøder.

Konservative åbner KV21 med frontalt angreb på Venstre

Konservative indleder KV21 med en helsides annonce i Berlingske, hvor de giver parterne bag udligningsreformen skylden for, at en sygeplejerske i Gentofte Kommune skal betale 5.780 kroner mere i skat om året.
Når kommuner forbyder medarbejdere at ryge i deres eget hjem, er man fået for vidt, mener fagforbund.

Fagforbund: Kommuners rygepolitik er ‘helt utilstedelig’

52 kommuner har indført røgfri arbejdstid, mens yderligere 8 kommuner er på vej med et forbud. I nogle kommuner betyder det, at man ikke må ryge ved hjemmearbejde og ved selvbetalte pauser. Det er at gå alt for vidt, mener FOA og HK Kommunal.
Frikommuneforsøg skaber tryghed for borgere og det vurderes, at det tværfaglige samarbejde bør fortsætte.

Frikommuneforsøg høster anerkendelse

Tre kommuner har siden foråret 2018 drevet en fælles tværkommunal akutfunktion. Forsøget er nu evalueret, og de ændrede arbejdsgange har vist sig som en gevinst for både borgere og samarbejdspartnere.
Fem kommuner skal sammen med Trygfonden og Sundhedsstyrelsen udvikle initiativer, som kan mindske unges brug af rusmidler.

Pilotkommuner skal bane vej for ungeliv med mindre alkohol

Der er et stort potentiale i nyt projekt, der i kommunerne skal understøtte et ungeliv med mindre alkohol og hash. Projektet henter inspiration fra Island, hvor unge har Europas laveste alkoholforbrug.
Gennem flere år har der været store problemer med for meget skrald og musikstøj på havnefronten i København. Kommunale vægtere kunne begrænse skaderne, mener Venstre-borgmester.

Regeringen vil lade kommuner få eget vagtværn

Står det til regeringen skal kommunerne have lov til at oprette deres eget vagtværn for at sikre 'ro og orden' på offentlige områder. Blandt borgmestre er der delte meninger om forslaget til kommunale 'tryghedsvagter' som hjælp til politiet.

INGEN KREDITKORT OPLYSNINGER

Få dit kommunale nyhedsoverblik kl. 7.00 hver morgen - gratis og uden binding i 4 uger