Frikommuneforsøg

  Frikommuneforsøg

  Hillerød er blandt de fire kommuner, som Beskæftigelsesministeriet har valgt til frikommune på beskæftigelsesområdet.

  Fire kommuner udpeget som frikommuner på beskæftigelsesområdet

  Regeringen har udvalgt kommunerne Hillerød, Greve, Silkeborg og Aabenraa som frikommuner på beskæftigelsesområdet. De såkaldte velfærdskommuner skal i videst mulige omfang sættes fri af statslig regulering. Nu begynder en ny hverdag for de ansatte i jobcentret, fortæller udvalgsformand.

  Her er de 51 kommuner, der vil være frikommuner på beskæftigelse

  Her er navnene på de 51 kommuner, som lægger billet ind på at blive en ud af fire frikommuner på beskæftigelsesområdet. Der er stor geografisk spændvidde i ansøgerfeltet.
  Man skal som kommune og byråd indstille sig på, at deltagelse i frikommuneforsøg kræver meget arbejde og vilje til forandring, fastslår professor Ulf Hjelmar.

  Første frikommune-erfaringer: Energiboost og kulturforandring

  Professor løfter lidt af sløret for de første erfaringer med frikommuneforsøg i syv kommuner. Og så er der nogle råd til de kommuner, som lige nu skal finde ud af, hvilket område de gerne vil være frikommune på.
  Kommunerne bør især satse på at blive frigjort på folkeskoleområdet, for her er alt for mange statslige benspænd. Det mener erhvervspsykolog, konsulent og oplægsholder Lykke Mose.

  Debat: Byråd bør først og fremmest gå efter at lave velfærdsaftaler, der sætter skoleområdet fri

  I flere forvaltninger og byråd drøftes det, hvilken af velfærdsområderne, man ønsker at frisætte: Dagtilbud, ældre eller skole. Argumenterne for at vælge skoleområdet er nemme at få øje på, mener debattør og henvender sig her direkte til byrådspolitikere.
  Der er virkelige store muligheder for at få flere i job i Ishøj Kommune, hvis kommunen får frihed på beskæftigelsesområdet. Det anfører borgmester Merete Amdisen (S) og udvalgsformand Rasmus Ørvad Boné (K).

  Endnu en kommune vil være frikommune på beskæftigelsesområdet

  Flere kommuner vil inderligt gerne være frikommuner på beskæftigelsesområdet. Nu melder Ishøj Kommune sig på banen med et budskab om, at kommunen har 'det største potentiale som frikommune på beskæftigelsesområdet' og henviser til sin multikulturelle borgersammensætning.
  Underligt, useriøst og ikke mindst udemokratisk, kalder en forældre Esbjerg Kommunes valg om kun at spørge halvdelen af forældrene til børn af skole-frihedsforsøget, der nu har løbet over et år og derfor skal evalueres. Det skriver JydskeVestkysten.

  Evalueringsmetode af skole-frihedsforsøg møder alvorlig kritik fra forældre

  En række forældre raser over deres kommunes undersøgelse af skole-frihedsforsøget, der i tre år sætter skolerne fri for regler, rammer og love. De føler sig overset og anklager kommunen for sjusk.
  Det vil give rigtig god mening at lade landets største kommune prøve kræfter med at blive frikommune på beskæftigelsesområdet, mener Jens-Kristian Lütken (V) beskæftigelses- og integrationsborgmester i København.

  Stor interesse udskyder udpegning af frikommuner

  Mange kommuner vil gerne være frikommune på beskæftigelsesområdet. Faktisk så mange at regeringen udskyder udpegningen af fire nye frikommuner til efter juli.
  Beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken har underskrevet og sendt en ansøgning om, at Københavns Kommune bliver frikommune på beskæftigelsesområdet.

  Borgmester: København skal være frikommune på beskæftigelsesområdet

  København ansøger om status som frikommune. 'Jeg oplever, at den komplekse lovgivning på beskæftigelsesområdet begrænser medarbejdernes mulighed for at bringe deres faglighed i spil,' siger beskæftigelses- og integrationsborgmesteren.
  SF ønsker mere frihed for kommuner og folkeskoler inden forhandlinger torsdag om frihedsgrader med regeringen.

  Under afsluttende forhandlinger: SF vil have alle skoler sat fri

  Drop forsøgene med at sætte skoler i enkelte kommuner fri i forhold til lovgivningen. Nu er det tid til at frigøre alle folkeskoler i kommunerne, hvis de ønsker det, mener SF. Udmeldingen kommer under afsluttende forhandlinger om frikommuneforsøg.
  Ældre er i ny aftale sikret retten til at kunne vælge en anden leverandør end kommunen. Her får en ældre noget at drikke i en tudekop.

  Frit valg på ældreområdet knæsat i ny aftale

  Det bliver slået fast i ny aftale om flere frikommuner på ældreområdet, at ældre skal have frit valg af leverandør. Denne såkaldte 'hegnspæl' er kommet efter politisk armlægning.
  Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) ser det som en af sine opgaver som minister at advare Folketinget mod at indføre nye regler for at styre kommunerne. Her er han fanget i forbindelse med udnævnelsen til minister.

  Minister: Frikommuneforsøg skal styre reguleringsiveren på Slotsholmen

  Den nye indenrigsminister mener, at frikommuneforsøgene forpligter ham til at se kritisk på nye krav om minimumsnormeringer og central styring af kommunerne. Vi skal holde godt øje med 'reguleringsiveren', fastslår han.
  Jobcentre i fire kommuner kan blive udsat for en omfattende oprydning i regeljunglen, da fire kommuner står til at blive frikommuner på beskæftigelsesområdet. Det fremgår af økonomiaftalen for 2023.

  Økonomiaftale: Fire kommuner kan blive sat fri på beskæftigelsesområdet

  Frikommuneforsøget bliver nu udvidet med beskæftigelsesområdet. I første omgang for fire kommuner. Det fremgår af den nye økonomiaftale for 2023.