Førtidspension

  Vækst i førtidspension rammer især yderkommuner

  På bare to år er antallet af førtidspensionister steget med 13 procent. Den store stigning rammer især yderkommunerne.
  I en undersøgelse fra tænketanken Justitia er alle Danmarks 98 kommuner blevet bedt om at oplyse, hvor lang tid de i gennemsnit bruger på sagsbehandling inden for 17 lovområder.

  Ingen kender ventetider på bevilling af førtidspension

  88 kommuner kontrollerer ikke, hvor lang tid det tager at behandle sager på socialområdet, viser analyse fra tænketank.
  "Der en ret stor overdødelighed i gruppen af førtidspensionister," siger lektor Iben Nørup fra Aalborg Universitet.

  Tre procent dør i løbet af de første seks måneder på førtidspension

  Tre procent af de nytilkomne på førtidspension dør i løbet af de første seks måneder. Ekspert kaldet det bekymrende.
  Lolland Kommune er i særklasse hårdt ramt af stigningen i førtids- og seniorpensionister. Andre kommuner er også presset på økonomien eller i fare for at blive det som følge af udviklingen.

  Her er de hårdest ramte kommuner af stigning i senior- og førtidspensionister

  Flere af de kommuner, der er hårdest ramt af stigningen i førtids- og seniorpensionister, har i forvejen økonomiske udfordringer. Dermed kan kommunerne blive alvorligt klemt af udviklingen.

  Få kommuner har særlig stor stigning i tidlig tilbagetrækning

  Ni kommuner har over det seneste år haft en stigning i andelen på førtidspension og seniorpension, der er over dobbelt så høj som landsgennemsnittet.

  S-borgmester kritiserer udligningsreform i brev til statsministeren

  I et personligt brev til statsministeren opfordrer borgmester i Hjørring Kommune Arne Boelt (S) til at få set på uligheden i kommunerne. Udligningsreformen vil bryde sammen, lyder advarslen.

  Antallet af førtidspensionister fortsætter himmelflugten

  Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af førtidspensionister fortsætter med at stige på tværs af kommunerne. På bare to år er antallet af førtidspensionister nu steget med 13 procent på landsplan, og antallet er steget i 97 kommuner.
  Kommuner med laveste uddannelsesniveau har størst andel førtidspensionister, viser tal fra Danmarks Statistik og Jobindsats.dk

  Fakta: Kommuner med laveste uddannelsesniveau har flest førtidspensionister

  I Lolland Kommune er hver tiende i den arbejdsdygtige alder på førtidspension. Samtidig har mere end otte ud af ti enten folkeskole, gymnasie eller en erhvervsfaglig uddannelse som højeste uddannelse. Find tallene for din kommune her.
  Borgmester i Lolland Kommune Holger Schou Rasmussen (S) kan ærgre sig over, at kommunen har landets højeste andel af førtidspensionister og samtidig har haft en af de højeste stigninger i andelen over de seneste to år.

  Kommuner med flest førtidspensionister trækker også flest til

  Mellem kommunerne er der stor forskel på, hvor meget andelen af førtidspensionister er steget over de seneste to år. I enkelte kommuner er andelen steget med over et procentpoint, mens andre stort set ikke har haft en udvikling.

  Mange førtidspensionister flytter fra by til land

  Førtidspensionister flytter i stor stil fra byerne ud til yderkommuner. Eksempelvis har kommuner som Faxe, Langeland og Haderslev fået forholdsvis mange tilflyttede førtidspensionister.

  Se her, hvem der vinder og taber på social eksport

  Både kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister flytter i høj grad til land- og yderkommunerne. Se her, hvor meget kommunerne vinder og taber på, at socialt udsatte flytter.

  Her er udgifterne til førtidspension steget mest

  95 af landets 98 kommuner havde stigende udgifter til førtidspension i 2020. Se her, hvor udgifterne er steget mest.