Ny FOA-undersøgelse viser blandt andet, at mere end to ud af tre af FOAs medlemmer, med rengøringsopgaver, personligt er blevet pålagt ekstra covid-19 rengøringsopgaver under corona. (Arkiv)

Forbund: Kommunerne svigter coronabekæmpelsen

Hygiejne og rengøring er helt centrale våben i kampen mod corona, alligevel undlader mange kommuner at oplære deres rengøringsansatte. Uansvarligt, mener fagforbundet FOA.
Der er stigende mangel på hænder i ældreplejen, og flere kommuner forkæler nu sosu-elever med pæn løn under uddannelsen.

Lønkrig mellem kommuner

Kommunerne konkurrerer hårdt om at få sosu'er. På den baggrund er flere kommuner begyndt at give sosu-elever voksenløn, selv om det ikke er et krav. 'Det ender med, at vi skal overbyde hinanden,' siger udvalgsformand.
På et møde mellem tillidsfolk og byrådets politiske udvalg på ældreområdet har politikerne fået besked om, at de ansatte langt fra er tilfredse med samarbejdet i en nedsat styregruppe.

Ældreplejens personale forlader styregruppe i protest

Der er ingen medindflydelse, og der bliver ikke lyttet til medarbejdernes synspunkter i forandringsproces. Ansatte i Aarhus Kommunes skandaleramte ældrepleje går i protest, mens forvaltningen lover bedring.
Formanden for Folketingets sundhedsudvalg, Jane Heitmann (V), afviser sundhedsministerens forklaring på, hvorfor lyntest ikke blev sat i værk på plejehjem.

Minister: Lyntest af plejepersonale i julen var for stor opgave

Sundhedsministeren giver KL medvind i ømtålelig sag: Det var en umulig opgave at få lyntest på plejehjem sat i værk kort før jul. Venstres sundhedsordfører køber ikke ministerens forklaring.
KL's topforhandler Michael Ziegler og fagbevægelsens topforhandler Mona Striib er enige om, at kommunalt ansatte skal tilskyndes til at gå fra deltid til fuldtid. Men i deres nye aftale om overenskomster bliver der ikke gjort meget for at få flere på deltid.

Nyt forlig gør meget lidt ved deltids-spøgelset i kommunerne

KL og fagbevægelsen står med en udfordring i forhold til at sikre, at flere kommunalt ansatte går fra deltid til fuldtid. Uden den bevægelse bliver problemerne med rekruttering af sosu'er endnu større. Ny overenskomstaftale gør ikke meget for at få flere på fuldtid.
Chefforhandler for Danske Regioner - regionsrådsformand Anders Kühnau (S) har lørdag præsenteret overenskomst, der er gældende frem til 2023.

140.000 ansatte i regionerne får fem procent mere i lønposen

Efter et døgns intense forhandlinger fik de tusindvis af offentligt ansatte i regionerne lørdag en lønstigning på lige over fem procent over tre år.
Borgmester Ole Bollesen (S) og udvalgsformand Tina Agergaard Hansen (V) melder hus forbi i forhold til kritiske tal fra FOA.

To kommuner melder hus forbi efter kritiske tal fra FOA

Kommuner bliver i FOA-undersøgelse sat i et kritisk lys med forholdsvis mange fyringer af sosu'er. En borgmester og en udvalgsformand melder hus forbi i forhold til kritikken.

FOA: Kommuner fyrer alt, alt for mange på ældreområdet

Ifølge FOA har kommunerne inden for bare knap fire år givet godt 8.000 social- og sundhedsansatte en fyreseddel. Det strider mod al sund fornuft, når der er så stor mangel på sosu'er, mener FOA-formand Mona Striib. Se antallet af fyringer i din kommune.
KL-topforhandler og borgmester Michael Ziegler var glad for mandag at kunne præsentere en aftale om blandt andet uddannelse af kommunale ledere i psykisk arbejdsmiljø.

Analyse: Kommunale chefer bør lytte til jungletrommerne

Ny uddannelse i psykisk arbejdsmiljø kan give kommunale ledere en helt ny indsigt i ledelse og trivselsarbejde. Men den er ikke et quick fix i kampen mod lavere sygefravær.
Det har været forholdsvis "fredsommelige forhandlinger" om nye overenskomster for de ansatte i kommunerne, fortæller KL's topforhandler og borgmester Michael Ziegler.

Moderate lønstigninger til kommunalt ansatte

Kommunernes ansatte får de næste tre år moderate lønstigninger. Sosu'erne får lidt ekstra i lønposen, og seniorerne får bedre vilkår. Det er hovedindholdet i ny aftale.
FOA-formand Mona Striib forudså den dårlige situation, som fagbevægelsen er havnet i nu: Det er svært at høste befolkningens corona-sympati for varme hænder i forhandlingerne om nye overenskomster.

Slutspurt i OK-forhandlinger: Statens aftale presser kommunale lønmodtagere

ANALYSE: Det bliver ikke let. Og måske bliver det kontant, når KL og fagbevægelsen i weekenden indleder slutspurten mod ny overenskomster for ansatte i kommuner og regioner. Den forudgående aftale for de statsansatte har givet panderynker hos topforhandleren Mona Striib.
Hvis der er tale om et alt for krævende arbejdsmiljø i Struer Kommunes hjemmepleje, så er det godt at få det klarlagt, mener sektorformand fra FOA i Holstebro Tanja Nielsen.

Kommune må hidkalde rejsehold

Det står så galt til med sygefraværet i hjemmeplejen, at Struer Kommune nu ringer efter Beskæftigelsesministeriets rejsehold. Som i nogle andre kommuner døjer man i kommunen med for mange langtidssygemeldinger.

INGEN KREDITKORT OPLYSNINGER

Få dit kommunale nyhedsoverblik kl. 7.00 hver morgen - gratis og uden binding i 4 uger