Fjernvarme

    Fjernvarme

    Fjernvarmepuljen åbner for ansøgninger 23. januar med lige under 300 mio. kroner i puljen. Det er for lidt, siger Dansk Fjernvarme.

    Fjernvarmeselskaber: Det kan tage lang tid at få fjernvarme ud

    Mange borgere venter på svar om varmeplaner, men kommuner har ikke siddet på hænderne, mener Dansk Fjernvarme.
    "Det er et kæmpe arbejde, som kommunerne selvfølgelig som myndigheder har taget på sig," siger KL's Birgit S. Hansen om arbejdet med at informere alle husstande i kommunerne om muligheden for fjernvarme.

    Boligejere med gasfyr mangler klart svar om skift til fjernvarme

    Inden årsskiftet skulle kommuner klarlægge skift fra olie og gas til fjernvarme. Men mange borgere mangler stadig svar. 'Det har nok aldrig været helt realistisk at få afklaret det alle steder inden for et år,' lyder det fra KL.
    Fjernvarme er for dyrt at etablere i mange mindre bysamfund. De har derfor krav på uvildig rådgivning, mener Landdistrikternes Fællesråd.

    Fjernvarme opgives i landsbyer: Det er for dyrt

    Regeringen har store planer om at få udskiftet eksisterende olie- og gasfyr med fjernvarme, men i mindre landsbyer kan det i mange tilfælde ikke lade sig gøre. Det er simpelthen for dyrt, lyder det fra lokale udbydere. Landdistrikterne efterlyser statsstyret rådgivning til blandt andre kommunerne.
    Ved at bore en til tre kilometer ned i undergrunden kan man skaffe varmt vand, som kan bruges i fjernevarmenettet.

    Varme fra undergrunden kan måske gøre hel by uafhængig af naturgas

    Det skal nu undersøges om Holbæk by, som i dag er meget afhængig af naturgas, kan forsynes med varme fra undergrunden - såkaldt geotermi. Projektet har et kæmpe potentiale, og tre kommuner er indirekte med i projektet.
    Assens Kommune holder varmemesse for at informere borgerne om, hvordan de finder en grøn varmeforsyning og sparer på energien.

    Kommune bruger ny metode til at gøre opmærksom på fjernvarme

    Ved hjælp af en snarlig messe og andre tiltag forsøger Assens Kommune at få gjort borgerne opmærksom på fjernvarme.
    I nogle boligområder har kommuner fejlagtigt givet dispensationer i forbindelse med installation af fjernvarme, påpeger TEKNIQ Arbejdsgiverne.

    Kritik af kommuner for at give dispensationer ved installation af fjernvarme

    Flere kommuner har i årevis givet fejlagtige dispensationer til at fravige krav til fjernvarmeinstallationer. Det rammer husejerne på varmeforbruget, påpeger organisation.
    "Jeg ville med glæde rulle fjernvarme ud til Allerød i morgen, men der er bare noget lovgivning, der står i vejen for det," siger borgmester i Allerød Karsten Längerich (V) til Berlingske.

    Kommuner bøvler med at få fjernvarme rullet ud

    Lovgivningen og stærkt forhøjede anlægsudgifter gør det svært for nogle kommuner at få rullet fjernvarme ud og dermed leve op til stærke politiske ønsker. Det viser forløbet med fjernvarme-udrulning i to kommuner.
    Kommunerne og politikerne sættes i en svær situation, hvis der fortsat skal være et håndfast mål om, at flere forbrændingsanlæg skal nedlægges. Det giver 62 borgmestre udtryk for.

    62 borgmestre til regeringen: Fjern usikkerheden om forbrændingsanlæg

    Det ventes, at der inden så længe lander et politisk forlig om fremtidens affaldsforbrænding. I den forbindelse ønsker 62 borgmestre, at der bliver skabt ro om fremtiden for forbrændingsanlæg. De skriver: "Lad os ... koncentrere os om at levere effektiv fjernvarme og klimareduktioner, så vi ikke skal lukke anlæg, før tiden er til det."
    Der er blandt andet penge til at støtte energirenoveringer af kommunale bygninger i ny politisk aftale.

    Kommunerne får en kvart milliard kroner i år til at fremme klimarigtig opvarmning

    Kommunerne får 250 mio. kr. til i år at fremme omstillingen til klimarigtig varmeforsyning og fremme af energibesparelser. En stor del af pengene går til koordination og planlægning.
    Ved hjælp af et interaktivt kort kan borgerne i Vejle Kommune nu se, om de har udsigt til at få fjernvarme. (Der er et link til kortet nede i artiklen)

    Vejle Kommune er blandt de første klar med et overblik over muligheden for fjernvarme

    Regeringen ønsker, at alle kommuner inden nytår skal fortælle naturgaskunder, om de kan få fjernvarme eller andre energikilder. I Vejle Kommune kan borgerne allerede nu se, hvad planerne er.
    Regeringen vil under økonomiforhandlingerne, som begynder her tirsdag, kræve, at kommunerne i højere grad bruger anlægsrammen til grøn omstilling. Blandt andet til udbredelse af fjernvarme - som her i Aabenraa.

    Regeringen vil gøre anlægsrammen grøn

    Under økonomiforhandlingerne med KL kommer regeringen til at stå på, at anlægsrammen i højere grad skal tiltænkes grønne investeringer. Det drejer sig blandt andet om udrulning af fjernvarme samt udskiftning af olie- og gasfyr i kommunale bygninger.