Det specialiserede socialområde

  Det specialiserede socialområde

  Sidste år interviewede vi på NB-medier Thorkild Olesen og Ulrik Wilbek efter at Thorkild Olesen var udeblevet fra KL`s topmøde på socialområdet. I år dukkede Thorkild Olesen. Vi har talt med dem begge med perspektiv på det specialiserede socialområde.

  Placeringen af det specialiserede socialområde er fortsat til debat

  Hos Danske Handicaporganisationer forstår formanden ikke, at kommunerne holder til den stærke kritik af socialområdet. I KL peger formanden for socialudvalget på, at hvis der ikke er penge til området i kommunerne, så er der heller ikke penge andre steder.

  Ny rundspørge: Flere end ni ud af ti byrådsmedlemmer vil prioritere handicapområdet

  Flere end 90 procent af de byrådsmedlemmer, der svarede på rundspørgen, mener, det er vigtigt eller meget vigtigt at prioritere borgere med handicap.
  KL-næstformand Jacob Bundsgaard (S) yderst til venstre stod side om side med KL-formand Martin Damm (V), finansminister Nicolai Wammen (S) og indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S), da de præsenterede den ny økonomiaftale for 2023. Her blev der ikke råd til penge til det specialiserede socialområde.

  Ingen penge til handicapområdet i økonomiaftalen for 2023

  Der kommer ikke penge til det specialiserede socialområde i økonomiaftalen for 2023. Det bliver op til kommunerne at foretage prioriteringerne, fastslår finansminister Nicolai Wammen (S) over for NB-Medier.

  Otte ud af ti byrådsmedlemmer: Vi er bekymrede for udgifterne på socialområdet

  Flere end otte ud af ti byrådsmedlemmer svarer i en ny rundspørge, at de er bekymret eller delvist bekymret over kommunernes udgifter til det specialiserede socialområde. Næsten syv ud af ti siger, det går ud over velfærden.
  Michael Vindfeldt (S), borgmester på Frederiksberg er træt af at vente på, at skiftende regeringer skal kompensere kommunerne for stigende udgifter på det specialiserede socialområde. Gider regeringen ikke finde pengene, så kan de selv stå for driften, lyder det kontante svar fra ham.

  S-borgmester: Staten må overtage det specialiserede socialområde

  Frederiksbergs borgmester Michael Vindfeldt (S) vil ikke længere have ansvaret for økonomien på handicapområdet, hvis regeringen konstant øger forventningspresset uden at kompensere kommunerne tilsvarende. 'Måske skulle staten overveje at overtage det,' siger Vindfeldt.
  Venstre, Enhedslisten og De Konservative ønsker at se på visitationen i handicapforhandlingerne.

  Forhandlinger på handicapområdet er i gang: Flere partier vil se på visitationen

  Forhandlingerne på handicapområdet er begyndt med en teknisk gennemgang af evalueringen af det specialiserede socialområde. Flere partier vil se på visitationen.
  ”Flere udsatte børn skal have et nyt hjem. Tidligere end i dag. Derfor bør flere udsatte børn også bortadopteres. Så de får en reel ny start,” sagde Statsminister Mette Frederiksen i hendes nytårstale i 2020.

  Adoption som social indsats steg efter statsministerens nytårstale

  Bortadoptioner som social indsats er steget efter statsministerens anbefaling i nytårstalen 2020, viser tal fra Ankestyrelsen. Samtidig viser en ny vidensindsamling fra VIVE, at børn, der bortadopteres, udvikler sig mere positivt end ved andre anbringelsesformer. Der er dog et men.

  Dyre borgere med komplekse problemer driver udgifterne på socialområdet

  Mens økonomiforhandlingerne er i fuld gang, viser en ny analyse, at det særligt er borgerne med de største udfordringer, der driver udgifterne på det specialiserede socialområde. Ifølge Jakob Kjellberg har det konsekvenser for velfærden, når kommunerne mangler penge til socialområdet.
  Socialchef i Nyborg Kommune Vickie Kramer er bekymret for, at regeringens nye udspil på handicapområdet vil medføre yderligere bureaukratisering.

  Kritik af handicapudspil: Dyrt og bureaukratisk

  Det bliver dyrt og bureaukratisk. Sådan lyder kritikken af regeringens nye handicapudspil, hvis mange forslag også minder om den eksisterende organisering på socialområdet.
  Der er debat om, hvor dyrt regeringens handicapudspil bliver for kommunerne. Professor Jakob Kjellberg siger, det bliver både og.

  Uenighed om hvor dyrt handicapudspillet bliver

  Der er stor uenighed om, hvor dyrt regeringens nye handicapudspil bliver for kommunerne. Ifølge VIVE's Jakob Kjellberg er svaret et både og, da det også er omkostningsfuldt at give et forkert tilbud.
  Social- og ældreminister Astrid Krag (S) afviser kritik fra KL af, at regeringens plan for bedre hjælp til personer med handicap er underfinansieret.

  Astrid Krag afviser KL-kritik af manglende finansiering af handicapudspil

  Socialministeren afviser, at hendes nye plan for bedre hjælp til handicappede vil koste flere penge end de 100 millioner kroner, som er afsat i planen. 'Dermed er der ikke tale om nye udgifter for kommunerne,' skriver hun i en kommentar.
  Social- og ældreminister Astrid Krag (S) lover bedre hjælp til personer med de sværeste handicaps, men anviser ikke, hvor kommunerne skal skaffe pengene fra.

  Regeringen lover bedre hjælp til handicappede

  Mens finansministeren afviser flere penge til handicapområdet, så udsteder socialministeren en række nye løfter om bedre hjælp til især de ti procent af de handicappede, som kræver en specialiseret indsats.

  INGEN KREDITKORT OPLYSNINGER

  Få dit kommunale nyhedsoverblik kl. 7.00 hver morgen - gratis og uden binding i 4 uger

  Har du allerede abonnement, log ind her:

  Mangler du NB Kommune abonnement, så start gratis her: