Det specialiserede socialområde

  Det specialiserede socialområde

  Prognose: Private botilbud får igen kommunerne til at sprænge budgetterne

  Det er særligt de private botilbud, der får kommunernes budgetter til at sprænge på det specialiserede voksenområde. Alligevel bruger kommunerne dem stadig hyppigere. Se hvad din kommune bruger på private botilbud her.

  Tendensen fortsætter: Kommunernes udgifter til udsatte børn og unge stiger

  Kommunerne bruger stadig flere penge på det specialiserede børneområde. Fra 2018 til 2021 steg udgifterne med 750 millioner kroner. Nu viser en ny prognose for 2022, at tendensen fortsætter. Se udviklingen for din kommune her.
  KL's formand og næstformand kan formentligt godt forberede sig på hårde forhandlinger med regeringen om, hvor store udgifter til COVID og ukrainske flygtninge, som kommunerne skal kompenseres for ved udregningen af en eventuel sanktion for overskridelse af servicerammen.

  Prognose for serviceramme forværres: Mange går over servicerammen

  Kommunernes økonomiopgørelser kommer løbende, og de skærper frygten for, at kommunerne overskrider servicerammen med flere milliarder kroner og dermed risikerer store bøder fra staten. Opgør mellem KL og regeringen lurer forude.
  "Konsekvensen er, at vi skal over og spare på skoler, daginstitutioner og ældreområdet." Sådan siger kommunaldirektør Eik Møller om udfordringerne på det specialiserede socialområde.

  Kommunaldirektør: Vi kan ikke blive ved med at finansiere socialområdet som i dag

  'Konsekvensen er, at vi skal spare yderligere på skoler, daginstitutioner og ældreområdet,' siger kommunaldirektør i Ballerup Kommune, Eik Møller. Han mener, der er behov for både at prioritere og forventningsafstemme på det specialiserede socialområde.
  En række organisationer ønsker, at en kommende regering skriver en handicapreform ind i sit regeringsgrundlag. På billedet ses Levs landsformand, Anni Sørensen.

  Organisationerne vil have handicapreform med i regeringsgrundlaget

  Efter Rigsrevisionens kritik af kommunernes indsats på handicapområdet, skal et kommende regeringsgrundlag indeholde en reform af handicapområdet. Det mener en række handicaporganisationer.

  Ekspert: Hjemtagning af borgere er ikke noget quick fix

  Flere kommuner overvejer at spare penge på det specialiserede socialområde ved at hjemtage borgere. "Den kommunale virkelighed er, at man ofte tror, man får mere for pengene hos sig selv," siger ekspert.
  I Aarhus Kommune lægger de op til flere besparelser på handicapområdet.

  Sådan sparer Aarhus: Hjemtagning til egne tilbud og tilpasning af beskæftigelsesindsatsen

  Aarhus Kommunes sparer flere millioner kroner på at hjemtage borgere med handicap til egne tilbud og ved at omlægge beskæftigelsesområdet. Læs alle spareforslagene her.
  I Aarhus Kommune skal de finde 280 millioner kroner.

  Ny stor plan: Aarhus Kommune skifter gear på socialområdet

  Aarhus Kommune skifter gear på socialområdet og finder 280 millioner kroner internt ved blandt andet at optimere og effektivisere. 'Vi står ved en skillevej,' siger rådmand Anders Winnerskjold.
  I sin åbningstale fastslår formand for FSD, Jakob Bigum Lundberg, at der ikke er råd til at indfri forventningerne til velfærden

  Velfærdschefer: Vi kan ikke indfri borgernes forventninger

  Kommunerne kan ikke leve op til borgernes forventningerne til velfærden. Sådan lyder budskabet fra formanden for Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds-, og Arbejdsmarkedschefer i Danmark, Jakob Bigum Lundberg.
  Region Midt- og Syddanmark har det største merforbrug, viser ny analyse.

  Mellemstore kommuner har sværest ved at ramme budgetterne på socialområdet

  Fire ud af fem kommuner havde et merforbrug på det specialiserede socialområde i 2021. Nu viser en ny undersøgelse, at det er de mellemstore kommuner, der rammer mest forbi budgetskiven.

  Fakta: Så få nye borgere modtager handicapydelser i kommunerne

  Siden 2018 har der været en lille stigning i antallet af borgere, der modtager handicapydelser. Det skal ses i lyset af kommunernes kamp for at få pengene til at række på området. Se udviklingen i din kommune her.
  Borgmester Michael Ziegler er skeptisk over for at skulle vente helt frem til 2028 med at få afklaring om placeringen af handicapområdet.

  Borgmester: Vi kan ikke vente til 2028

  Regeringen vil først se på, om handicapområdet skal tages fra kommunerne i 2028. Det kan kommunerne ikke vente på, for inden da har socialudgifterne ædt blandt andre kulturbudgetterne væk. Det vurderer borgmester Michael Ziegler.