Demokrati

  Demokrati

  Valgbussen i Morsø Kommune blev en succes op til folketingsvalget i tirsdags.

  Færre valgsteder gav flere stemmer

  Øboerne på Mors i Morsø Kommune og borgerne i Thisted Kommune blev ikke mindre motiverede, efter at antallet af valgsteder i de to kommuner var blevet skåret kraftigt ned op til folketingsvalget tirsdag.
  Frivillige sorterer stemmer på Københavns Rådhus i forbindelse med folkeafstemningen om afskaffelse af forsvarsforbeholdet i juni.

  150 studerende skal tælle valgstemmer i Aarhus Kommune

  Både i Aarhus og København er man nået i mål med antal frivillige, der skal hjælpe med afvikling af valget. Aarhus har været hurtige ude, mens det går lidt trægere i København.
  Hver syvende borger i hovedstadsområdet får ikke lov til at træde ind i en stemmeboks ved det kommende valg.

  Hver syvende i hovedstadsområdet må ikke stemme ved valget

  Andelen af voksne borgere i hovedstadsområdet uden statsborgerskab stiger for hver valgperiode.
  Mobile stemmesteder er ifølge valgforsker en af forklaringerne på brevstemmers stigende popularitet.

  Brevstemmer er i vækst og fra i dag kan der stemmes

  Fra 11. oktober til og med 28. oktober er det muligt at brevstemme til folketingsvalget 1. november. Tendensen med brevafstemning har været i vækst det seneste årti, siger valgforsker.
  Inger Støjberg fanget med en af sine elskede Colaer på Folkemødet i Allinge på Bornholm.

  Inger Støjberg er eneste officielle kandidat til eget parti

  Inger Støjberg præsenterer torsdag sit nye parti. Men ifølge politisk redaktør præsenterer hun intet konkret og siger: 'Man kunne have forventet, at hun havde en klarere politisk retning'. Se her hvad partiet vil.
  KL-formand Martin Damm er glad for resultaterne af evalueringen af lokaldemokratiet og siger: "Det er afgørende, at borgerne har tillid til deres lokalpolitikere: Tillid til at vi gør vores bedste for at gøre deres kommune til et godt sted at bo."

  Evaluering: Lokaldemokratiet står stærkt efter kommunalreformen

  Indenrigs- og Boligministeriet slår i evaluering fast, at lokaldemokratiet står stærkt - og i nogle tilfælde endda stærkere - efter kommunalreformen i 2007. 'Vi skal værne om den tillid, borgerne viser os,' siger KL-formand.
  Egedal Kommune er den seneste af kommuner, hvor borgernes forslag inden for især kultur og idræt bliver vakt til live via et borgerbudget.

  Her bliver borgernes ideer til virkelighed

  Egedals borgere kan fremover føre deres egne kommunale projekter ud i livet. Ideerne finansieres af borgerbudgettet, og i sidste uge vedtog Egedal Kommunes byråd at bevilge penge til i alt ni ideer fra borgere, som havde søgt penge i borgerbudgettet.
  Borgere i mindre kommuner er mere aktive i lokaldemokratiet, viser ny analyse. Her er Viborgs borgmester Ulrik Wilbek (V) 'fanget' lige efter at have stemt ved KV21.

  Ny analyse: Demokratiet har det bedst i mindre kommuner

  Det står bedst til med politikernes kontakt til borgerne og valgdeltagelsen i de mindre kommuner, viser ny analyse. Politikerne i større kommuner kan med fordel gå mere i dialog med borgerne, vurderer forsker.
  Borgerne ser med mildere og mildere øjne på de sammenlagte kommuner. Her ses indgangen til rådhuset i Sorø Kommune, som i 2007 blev sammenlagt af kommunerne Dianalund, Stenlille og Sorø.

  Borgerne bedømmer sammenlagte kommuner bedre og bedre

  Både når det gælder service og demokrati, så bedømmer borgerne de sammenlagte kommuner med mildere og mildere øjne. Det viser ny, interessant kortlægning. Bekymringerne, for at lokaldemokratiet ville lide store skade efter kommune-sammenlægningerne, er gjort til skamme her efter 15 år.
  Et forslag om at indføre spærretid for politikeres besøg på kommunale institutioner er lige blevet behandlet af borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) og de øvrige medlemmer af Økonomiudvalget.

  Fornyet debat om spærretid for politikerbesøg før valg

  Skal kandidater til byråd og Folketinget have forbud mod at besøge kommunale institutioner lige før et valg, så ansatte ikke risikerer at blive misbrugt politisk? Ja, mener forvaltningen i Esbjerg Kommune og rejser ny debat om spærretid.
  Et bredt udvalg af borgere i forhold til alder, erhverv, erhvervserfaring, hvor de er bosat, interesser og baggrund skal nu i udvalg med kommunalpolitikere.

  Kommune: Nyt borgerdialogudvalg er klar

  Formand for det nye udvalg i Egedal Kommune, Carina Buurskov, har sammen med borgmester Vicky Holst Rasmussen udvalgt otte borgere der sammen med syv byrådsmedlemmer, skal deltage i det nye udvalg om borgerdialog.
  Internationale valgobservatører udtrykker blandt andet bekymring over, at borgmestre og lokalpolitikere er med til at tælle stemmer op i de kommuner, de selv stiller op i ved kommunalvalg.

  Valgobservatører rejser adskillige bekymringer om KV21

  Internationale valgobservatører rejser i ny rapport bekymring over blandt andet reglerne for partistøtte, hadefulde ytringer på sociale medier og politikernes deltagelse i stemmeprocessen ved kommunalvalg.