Demokrati

  Demokrati

  Borgerne ser med mildere og mildere øjne på de sammenlagte kommuner. Her ses indgangen til rådhuset i Sorø Kommune, som i 2007 blev sammenlagt af kommunerne Dianalund, Stenlille og Sorø.

  Borgerne bedømmer sammenlagte kommuner bedre og bedre

  Både når det gælder service og demokrati, så bedømmer borgerne de sammenlagte kommuner med mildere og mildere øjne. Det viser ny, interessant kortlægning. Bekymringerne, for at lokaldemokratiet ville lide store skade efter kommune-sammenlægningerne, er gjort til skamme her efter 15 år.
  Et forslag om at indføre spærretid for politikeres besøg på kommunale institutioner er lige blevet behandlet af borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) og de øvrige medlemmer af Økonomiudvalget.

  Fornyet debat om spærretid for politikerbesøg før valg

  Skal kandidater til byråd og Folketinget have forbud mod at besøge kommunale institutioner lige før et valg, så ansatte ikke risikerer at blive misbrugt politisk? Ja, mener forvaltningen i Esbjerg Kommune og rejser ny debat om spærretid.
  Et bredt udvalg af borgere i forhold til alder, erhverv, erhvervserfaring, hvor de er bosat, interesser og baggrund skal nu i udvalg med kommunalpolitikere.

  Kommune: Nyt borgerdialogudvalg er klar

  Formand for det nye udvalg i Egedal Kommune, Carina Buurskov, har sammen med borgmester Vicky Holst Rasmussen udvalgt otte borgere der sammen med syv byrådsmedlemmer, skal deltage i det nye udvalg om borgerdialog.
  Internationale valgobservatører udtrykker blandt andet bekymring over, at borgmestre og lokalpolitikere er med til at tælle stemmer op i de kommuner, de selv stiller op i ved kommunalvalg.

  Valgobservatører rejser adskillige bekymringer om KV21

  Internationale valgobservatører rejser i ny rapport bekymring over blandt andet reglerne for partistøtte, hadefulde ytringer på sociale medier og politikernes deltagelse i stemmeprocessen ved kommunalvalg.

  Ny analyse: Unge, kvinder og etniske minoriteter chikaneres i lokalpolitik

  Særligt unge, kvinder og etniske minoriteter blev chikaneret ved kommunalvalget i november. Ishøjs borgmester, Merete Amdisen (S), oplever en forråelse af debatten.
  To professorer skal gennemgå de seneste fire valg for at undersøge, om tildelingen af mandater er retfærdig.

  Skævheder ved kommunalvalg undersøges fire valg tilbage

  Metoden til at tildele mandater kan få betydning for, hvilke partier der vælges. Det bliver nu undersøgt.
  TV-Ishøj sender via Youtube direkte fra byrådsmøder.

  Ole Bjørstorps tv-kanal bliver kraftigt beskåret

  Tidligere bykonge i Ishøj Ole Bjørstorp var meget glad for TV-Ishøj, som han brugt flittigt og var finansieret af kommunale kroner. Byrådet har besluttet kraftig besparelse på stationen, der nu har lukket ned for såkaldt flow-tv.
  “Der er sket en enorm udvikling i forhold til borgernes behov for information. Der er nogle helt andre krav til, hvad borgerne forventer, at kommunen informerer om. Og den forventning er kommunerne nødt til at imødegå," siger Allan Boye Thulstrup, næstformand for Dansk Journalistforbund.

  Næstformand: Kommunerne har brug for flere folk til borgerinformation

  Væksten i antallet af presse- og kommunikationsfolk i kommunerne har mødt skarp kritik fra flere fronter. Men kritikken bygger på en skæv fortælling om, hvorfor kommunerne ansætter kommunikationsfolk, mener næstformand for journalister.
  "Det er svært at argumentere for, at man skal hyre en kommunikationsmedarbejder, mens man fyrer i administrationen og skærer ned på serviceområdet," siger Kasper Ejsing Olesen (S), borgmester i Kerteminde.

  De sidste kommuner uden kommunikationsfolk: Et spørgsmål om prioriteter

  Langt størstedelen af landets kommuner er for længst hoppet med på vognen. Men en lille håndfuld kommuner har fortsat ikke ansat nogen til at håndtere kommunikationen. Det er svært at argumentere for at ansætte kommunikationsfolk, mens man skærer ned på andre områder, påpeger borgmester.
  Aalborg Kommune har forholdsvis mange flere ansatte til at tage sig af presse- og kommunikation end andre kommuner.

  Store forskelle i størrelsen af kommunernes kommunikationsafdelinger

  Kommunerne har et meget forskelligt syn på, hvor mange presse- og kommunikationsfolk de har behov for. Det viser NB-Kommunes opgørelse, hvor Aalborg Kommune stikker ud.
  I Viborg Kommune sidder formanden for Nye Borgerlige tilbage med en ærgerlig smag i munden efter KV21.

  ‘Forkert’ kandidat blev valgt for Nye Borgerlige på grund af fejl

  Nye Borgerlige i Viborg Kommune stillede ved en fejl op på en partiliste - dermed blev det ikke kandidaten med flest personlige stemmer, der blev valgt.
  I kølvandet på ansættelsen af mange flere kommunikationsfolk i Aarhus er det blevet sværere som journalist at komme igennem til kommunen og afsløre spin. Det mener Jan Schouby, chefredaktør for Aarhus Stiftstidende.

  Lokalpresse støder hovedet mod en kommunal mur af kommunikationsfolk

  Lokalpressen skærer ned, mens kommunerne bruger flere kræfter på kommunikation end nogensinde før. Udviklingen udfordrer den lokale journalistik og skaber grobund for en demokratisk uligevægt, mener redaktører.

  INGEN KREDITKORT OPLYSNINGER

  Få dit kommunale nyhedsoverblik kl. 7.00 hver morgen - gratis og uden binding i 4 uger

  Har du allerede abonnement, log ind her:

  Mangler du NB Kommune abonnement, så start gratis her: