Demografi

    Sådan fordeles 30.000 ukrainere i kommunernes befolkningsprognoser

    Ny befolkningsfremskrivning viser, hvor mange ukrainere hver kommune kan forvente at få øget tilskud og udligning for i 2023. Se tallene for din kommune her.

    Se kort: Børnefamilier flytter fra de store byer efter corona

    Børnene flytter ud af de fire største byer. Det betyder, at børnefamilierne søger længere ud i kommuner omkring de store byer, og flere yderkommuner vinder på tendensen, som for alvor begyndte under corona.
    KL-formand Martin Damm kalder det forkert, når regeringen siger, at den ved at hæve kommunernes ramme med det demografiske træk sikrer uændret velfærd på de store områder.

    KL-formand: Forkert billede at regeringen holder hånden under velfærden

    Ifølge KL-formand Martin Damm er det forkert, når regeringen siger, at den sikrer uændret velfærd på de store områder ved at give kommunerne dækning for den demografiske udvikling. Mange af pengene går til det specialiserede socialområde, og dermed skal der spares på de andre velfærdsområder.
    Regeringen har længe lovet kommunerne og vælgerne, at man dækker udgifterne, når der kommer flere ældre. Samtidig må det ikke kunne mærkes på velfærden. Nye tal viser, at præmissen ikke holder.

    Antallet af ansatte pr. ældre er faldet under S-regeringen

    Der er færre medarbejdere pr. 1.000 ældre i den kommunale ældrepleje i dag, end da regeringen kom til magten i 2019, viser nye tal. Udviklingen er sket trods regeringens løfter om, at pengene følger med det stigende antal ældre.
    Udvidelsen af plejehjemsektoren går for langsomt, skriver redaktør Steen Houmark i denne analyse. (Arkivfoto)

    Plejehjemssektoren vokser for langsomt

    Kommentar: Kommunerne skal ud af analysehjørnet og ind i beslutningsrummet. Kommunale budgetaftaler indikerer, at der er planer om alt for få plejehjem i forhold til fremtidens behov, hvad enten de skal bygges som friplejehjem eller kommunale.

    Faldende folketal flytter store millionbeløb mellem kommuner

    En række fattige yderkommuner skal i 2022 aflevere omkring 150 mio. kr. til lidt bedre stillede kommuner. Se tallene her - og få forklaringen bag.
    Social- og ældreminister Astrid Krag (S) og finansminister Nicolai Wammen (S) til dagens pressemøde om ny velfærdslov.

    Velfærdslov er ingen handicaplov

    Regeringens nye velfærdslov nævner ikke handicappede. Tanken er, at loven alene skal sikre dækning af det demografiske træk for både børn og ældre.

    Her er kommunerne med flest børnefamilier blandt vælgerne

    Der er store forskelle på, hvor meget børnefamilierne fylder i vælgerkorpset i de enkelte kommuner. Allerflest er der i Skanderborg og Egedal, hvor tilvæksten også har været stor siden sidste valg. Borgmestre glæder sig, men det giver også udfordringer.
    Man kan ikke udelukke, at det får betydning for valgresultatet 16. november i år, hvis tilflyttere til en given kommune stemmer i samme retning, mener ekspert.

    Nyt flyttemønster kan på et tidspunkt få betydning for valgresultat

    Over en længere periode kan det få betydning for valgresultatet, at flere børnefamilier forlader hovedstaden til fordel for kommuner som Lejre og Egedal, mener eksperter.

    Nye VIVE-tal: Yder- og mellemkommuner bliver mere end dobbelt så hårdt ramt af stigende forsørgerbyr...

    En række nordsjællandske kommuner bliver ligesom yder- og mellemkommuner ramt af skæv fordeling af stigende forsørgerbyrde, som forstærkes af skævhed i kommunal udligning.

    Demografisk udvikling vil kræve store løft af kommunernes budgetter

    Den enkelte kommune har behov for betydelige løft i budgetterne, hvis velfærden skal følge med, når der kommer flere børn og ældre frem mod 2030, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Se hvor meget i din kommune her.
    Borgmester Carsten Rasmussen (S) i Lejre afviser, at kommunerne kan undgå nedskæringer i velfærden.

    Hårde velfærdsprioriteringer i vente på grund af regeringens finanslovsudspil

    Finansminister Nicolai Wammen (S) mener, at regeringen dækker de udgifter til velfærd, som kommunerne måtte have. Flere borgmestre mener dog ikke, at det er tilfældet.