Der var glæde og fest, da Troldhøj-børnene sammen med voksne fejrede, at børnehuset blev udnævnt til Årets Dagtilbud 2021. I baggrunden skimtes undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), som holdt tale.

Børnehus med fokus på idræt kåret til Årets Dagtilbud

Der må hoppes i sofaerne, og man stå i vindueskarmene. Sådan er det i idræts-institutionen Troldhøj, der er blevet kåret til Årets Dagtilbud 2021.
Mange kommuner mangler pædagogisk arbejdskraft for at imødekomme minimumsnormeringerne. Fra Christiansborg er meldingen, at der skal ske noget nu.

Pædagogmangel: Flertal i Folketinget er klar til handling

En bred vifte af Folketingets politiske partier bakker om om kravet om en særlig indsats, der skal skaffe flere pædagoger til at dække det stærkt stigende behov.
Mere pædagogisk personale skal ansættes de kommende år, men hvor langt kommunerne er i den proces, er vidt forskelligt.

Knap hver femte kommune er klar til flere pædagoger

En ny opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at der er stor forskel på normeringer i kommunernes dagtilbud. Herning og Albertslund ligger i hver sin ende af skalaen i forhold til antal voksne per barn.
"Der vil altid begås fejl, som man ikke kan lovgive sig ud af. Og hvis man prøver, bliver det meget bureaukratisk og bøvlet, og der er ikke nogen, som bliver lykkeligere af den grund," siger Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K).

Borgmester: Fri leg i dagtilbud skal vise værdien af frikommuneforsøg

I Helsingør er der store forventninger til frikommuneforsøget i dagtilbuddene. Det bliver ifølge borgmester Benedikte Kiær (K) et nødvendigt opgør med årtiers bureaukratisk bøvl, som forhåbentlig vil brede sig til andre områder.
“Vi bliver jo sluppet ud på en legeplads, med en masse muligheder og ideer, hvor man også kan lade sig inspirere af hinanden. Det bliver spændende at komme i gang med at eksperimentere,” siger Sanne Ingemann Andersen, der er leder af børnehuset MarieKringlen i Helsingør.

Institutionsleder i frikommune: Vi skal turde tage chancer

Omsorg og nærhed bliver nøgleordene, når Børnehuset MarieKringlen i Helsingør springer ud i frikommuneforsøg efter sommerferien. Hverdagen skal omstruktureres, så personalet får mere tid til nærvær med børnene, siger institutionsleder.

52 kommuner dækker opdrift på socialområdet uden at spare på store velfærdsområder

Halvdelen af landets kommuner har dækket det stigende udgiftspres på det specialiserede socialområde og samtidig øget de samlede udgifter til dagtilbud, ældrepleje og folkeskole.
I alt har 17 kommuner som blandt andet Assens og Faxe sendt ubrugte midler retur til statskassen i forbindelse med minimumsnormeringer i kommunerne.

17 kommuner har sendt penge til flere voksne retur

En række kommuner nåede i 2020 ikke at bruge alle pengene fra puljen til minimumsnormeringer, viser ny opgørelse. Støttepartier ærgrer sig.
Gode normeringer i dagtilbud er vigtigere end lave takster. Det mener rådmand Thomas Medom (SF).

Rådmand: Bedre normeringer må medføre højere forældrebetaling

Når kommunerne nu tilskyndet af regeringen øger antallet af voksne i vuggestuer og børnehaver, så må forældrene også betale mere. Det mener Aarhusrådmand, som vil have hævet taksterne i dagtilbud.
Fordelingen af private dagtilbud ligger på 24 % i gennemsnit, men der tegner sig et billede af at de udgør en større del af kommunernes forsyning i blandt andet Nord- og Vestjylland.

Analyse: Udkantsdanmark vil især blive ramt af indgreb mod private dagtilbud

Det vil ramme en række yderkommuner hårdt, hvis private dagtilbud må lukke ned som følge af et politisk indgreb. I nogle udkantskommuner udgør de private dagtilbud et sted mellem 45 – 90 procent af kapaciteten.

INGEN KREDITKORT OPLYSNINGER

Få dit kommunale nyhedsoverblik kl. 7.00 hver morgen - gratis og uden binding i 4 uger

Har du allerede abonnement, log ind her:

Mangler du NB Kommune abonnement, så start gratis her: