Daginstitution

  BUPL kritiserer kommunerne for at gennemføre besparelser på daginstitutionsområdet selvom de får penge til at løfte normeringerne i daginstitutionerne. Men en opgørelse viser, at mange af kommunerne allerede er i mål med minimumsnormeringerne.

  BUPL i hård kritik af kommuner – men de fleste budgetter er helt indenfor skiven

  BUPL kritiserer kommunerne for at spare på daginstitutionsområdet i 2023, selvom man får et statsligt tilskud til at sikre minimumsnormeringer. Men i loven bag kompensationen er målet netop kun at bringe normeringerne til minimumskravet. Se tabel over kommunerne her.
  KLs formand Martin Damm (V) advarede allerede tilbage i juni om, at budgetterne for 2023 kunne betyde velfærdsforringelser, fordi regeringen i økonomiaftalen kun ville dække det demografiske træk, men ikke sundhed- og handicapområdet.

  Kommuner sparer på store velfærdsområder i 2023

  Trods økonomiaftaler med økonomi til det demografiske træk, sparer kommunerne ifølge fagforeninger og interesseorganisation alligevel på både folkeskolen og daginstitutionerne.
  De Konservative vil vil rulle minimumsnormeringerne i dagtilbud tilbage, hvis partiet kommer til magten efter folketingsvalget.

  Pædagoger: Konservatives forslag er virkelighedsfjernt

  De Konservatives forslag om at afskaffe minimumsnormeringer i daginstitutioner er rystende, siger pædagoger.
  "Min vurdering er, at det er mange børn, som der er meget få voksne om at tage sig af," siger Sofie Sauzet, der er lektor på pædagoguddannelsen på Københavns Professionshøjskole.

  Normeringen i fritidstilbud er opgjort for første gang

  Ny undersøgelse viser, at der i gennemsnit er 18,1 børn per voksen i fritidstilbuddene efter skole. Det presser trivslen, mener ekspert og BUPL.
  Daginstitutionerne i Favrskov er fyldt så meget med børn, at kommunen har indsat busser til at fragte de største rundt fire dage om ugen.

  Pladsmangel i institution: Børnene har fået en bus i stedet for en stue

  Der er pladsmangel i daginstitutionerne i Favrskov Kommune på grund af stor tilflytning. Derfor kører busser nu rundt med børn fra institutionerne med størst pladsmangel, og det bekymrer forældre.

  Nye tal: De fleste kommuner er kommet langt med minimumsnormeringer

  Stort set alle kommuner har forbedret normeringerne i daginstitutionerne siden 2019. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Fagforbundet BUPL mener dog, at kommunerne langt fra er i mål. Se udviklingen i din kommune her.
  BUPL er bekymret over udsigten til kommunale besparelser på børneområdet.

  BUPL advarer mod massive besparelser på børn

  Hos BUPL er man bekymret over udsigten til kommunale besparelser på børneområdet. Fagforbundet er bange for, at penge tiltænkt minimumsnormeringer bruges til at lappe huller i kommunekasserne på andre områder.
  En række daginstitutioner i Esbjerg Kommune har ikke længere mulighed for at tilbyde børnene mad gennem hele dagen på grund af stigende priser.

  Stigende priser går ud over vuggestuers madordning

  Inflationen og de stigende priser på madvarer får nu daginstitutioner i Esbjerg Kommuner til at spare på et af dagens måltider. Og der kan komme flere besparelser på børnenes mad, hvis udviklingen fortsætter.
  Borgmester Tonni Hansen mener ikke, der er sket lovbrud eller fejl af betydning i sager om tvangsfjernelser.

  SF-politikere vil ikke behandle ulovlige børnesager på Langeland

  Sagerne skal genåbnes, og børnene skal hjem, mener flere kommunalpolitikere, efter Langeland Kommune selv har indrømmet lovbrud i mindst tre børnesager. Men borgmesterpartiet SF kæmper imod.
  1. september begynder 39 pædagogmedhjælpere på en ny merituddannelse i Vejle Kommune, som kommer til at mangle 100 pædagoger i 2030.

  Rekruttering: Endnu en kommune starter merituddannelse op

  Pædagogmedhjælpere i Vejle Kommune bliver de næste, der kan tage pædagoguddannelsen uden at forlade jobbet og uden at gå ned i løn. Det skal i første omgang merituddanne 39 medhjælpere.
  En fire-årig pige spiste en småkage i en børnehave i Esbjerg. Det har nu udløst en større debat om 'nulsukker-politikker' og kommuners rolle heri.

  Skal byråd blande sig i børnehavers sukkerpolitik?

  En småkage i en børnehave i Esbjerg har udløst fornyet debat om, hvordan kostpolitikken skal se ud i vuggestuer og børnehaver. Og om byråd og forvaltninger skal blande sig i det.
  På trods af stor forældretilfredshed mindskes tilgangen til dagplejen. Kommunerne bliver kritiseret af FOA i den forbindelse.

  FOA: Helt forkert at dagplejen svinder ind

  Dagplejen ligger på samtlige parametre helt i top, når det gælder forældretilfredshed. Det viser ny undersøgelse. Derfor er det helt forkert, at dagplejen svinder ind, mener sektorformand i FOA.