Byggeri

  2021 bød på rekordhøje prisstigninger indenfor renovering og vedligehold på hele 8,6 procent i forhold til året før.

  Rekordhøje prisstigninger presser anlægsrammen

  Nye tal viser, at priserne for renovation og vedligehold steg med rekordhøje 8,6 procent i 2021. Prisstigningerne sætter kommunernes anlægsramme under yderligere pres.
  Retten i Aarhus er blandt de nominerede til Renoverprisen.

  21 favoritter udvalgt til finalen i ‘Renoverprisen 2022’

  Er det Fabers Fabrikker, Københavns Museum eller måske Retten i Aarhus, der skal vinde Renoverprisen 2022? De tre projekter er blandt det udvalgte felt på 21 projekter, der udgør favoritterne til årets pris. Det er fra den gruppe, de endelige ni projekter skal nomineres til jubilæumsårets tre priser.
  Byrådet i Rødovre vil gerne stille krav i forbindelse med salget af en grund om, at der skal opføres "betalbare boliger". Men den går ikke, vurderer Ankestyrelsen.

  Kommune må ikke sælge grund med krav om byggeri af ‘betalbare boliger’

  I Rødovre Kommune vil byrådet gerne have opført flere lejeboliger, som folk med almindelige indkomster kan få råd til at bo i. Men kommunen må ikke stille krav til en køber af en grund om, at der skal opføres 'betalbare boliger', vurderer Ankestyrelsen.
  Mange af de kommuner, hvor parcelhuse og villaer har udgjort størstedelen af byggeriet de seneste fem år, er større jyske kommuner, som i fremtiden kommer til at stå med overskud af netop villaer og parcelhuse.

  Villaer bliver tilovers i fremtiden – men kommuner fortsætter udstykningen

  I nogle kommuner har parcelhusbyggeri fyldt så meget de seneste år, at det samlede udbud af parcelhusene i fremtiden vil være for stort i forhold til efterspørgslen. Overskuddet kan udhule markedet.

  Flere børn og ældre kræver kun anlæg for cirka 2,5 milliarder kroner

  Det er en skrøne, at det er stigende antal børn og ældre, som driver størstedelen af anlægsudgifterne i kommunerne. Se tallene for alle kommuner her.
  Kun fem kommuner har en gennemsnitlig byggesagsbehandlingstid på mindre end 15 dage. Det gælder Odder, Vallensbæk, Vejen, Faxe og Haderslev.

  Se tallene for din kommune her: Store forskelle på byggesagsbehandlingen

  I 2021 blev der behandlet i alt 42.809 byggesager i landets kommuner, hvilket svarer til en stigning på cirka 12 procent i forhold til 2020. Men der er store kommunale forskelle på, hvor lang tid sagsbehandlingen tager. Se tallene for din kommune her.
  Simon Aggesen på valgnatten den 16 november, hvor han tabte borgmesterposten på Frederiksberg. (Arkivfoto)

  Endnu en ex-borgmester opretter OPS-konsulentvirksomhed

  Tidligere Frederiksbergborgmester Simon Aggesen vil fremover arbejde mellem kommuner og investorer i byudviklingsprojekter og han er ikke den første ex-borgmester, der arbejder med OPS.
  En ny tilbygning til huset kan have lange udsigter i flere kommuner på grund af lange ventetider på byggesager: Antallet af byggesager steget med i alt 12 procent det seneste år.

  Ny analyse: Ventetiden på byggesager i kommunerne eksploderer

  Der er markant forskel på, hvor hurtigt kommunerne behandler byggesager, viser helt nye tal. I nogle kommuner tager det under to uger, i andre over tre måneder. Og det seneste år er den gennemsnitlige ventetid steget med 16 pct. 'Det er skandaløst', mener SMVdanmark.
  Det kan godt have lange udsigter, før kommunerne kan få bygget flere daginstitutioner, plejeboliger og skoler. Byggepriserne har ikke været højere i fem år.

  Priser på anlæg falder lidt efter rekordhøje stigninger

  Jern- beton- og asfaltomkostninger er steget med mellem 11-25 procent på blot ét år. I fjerde kvartal ser man dog et lille fald.
  Kommunerne må ikke gå i gang med at byggemodne i områder, hvor man ikke kan sælge en grund til den pris, det koster at byggemodne. Det forhindrer udvikling af yderområder, mener byrådsmedlem. Venstre vil undersøge problematikken.

  Venstre vil undersøge muligheden for at udstykke grunde med tab

  Regler om udbygning i yderkommuner kan stå i vejen for udvikling af tyndt befolkede områder, mener byrådsmedlem. Nu vil Venstre se på, om man kan løse problemet i yderområderne.
  Kommunerne skal forvente at vente længere tid og betale endnu mere for bygge- og anlægsprojekterne, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

  Byggeri: Nye tal varsler stigende priser og længere ventetid

  Nye tal for byggebranchen peger mod, at kommunerne skal forvente stadigt flere prisstigninger og længere ventetider på anlægsprojekter.
  Flere byggerier kan blive stoppet, fordi priserne stikker af. Kommunerne melder allerede nu ud, at de vil udskyde anlægsprojekter.

  Kommuner: Udskudte anlægsopgaver vil skabe historisk pres på anlægsrammen for 2023

  Borgmester frygter, at kommunerne vil stå med anlægsopgaver, som overskrider den samlede anlægsramme med mere end 6-8 milliarder kroner. Det vil lægge historisk pres på både økonomiforhandlinger og den faseopdelte budgetproces i KL.

  INGEN KREDITKORT OPLYSNINGER

  Få dit kommunale nyhedsoverblik kl. 7.00 hver morgen - gratis og uden binding i 4 uger

  Har du allerede abonnement, log ind her:

  Mangler du NB Kommune abonnement, så start gratis her: