Boligpriserne i hastig fremgang rundt om byerne

Gribskov, Stevns, Faxe og Vordingborg er blandt de kommuner, hvor huspriserne er steget mest de seneste tre år. 'Det er primært et spørgsmål om, hvad man kan få for pengene,' siger boliganalytiker.
Vesthimmerlands Kommune ser sig nødsaget til at bede borgerne om at være tålmodige i byggesager.

Kommune: Vær tålmodige med os

Ligesom i de fleste andre kommuner strømmer det ind med byggeansøgninger i nordjyske Vesterhimmerland. Nu beder kommunen borgerne om at væbne sig med tålmodighed i byggesager.
Udvalgsformand Else-Marie Langballe Sørensen (SF) i Vordingborg glæder sig over, at man med målrettet indsats kan forkorte sagsbehandlingstid i byggesager.

Kommune får næsten halveret sagsbehandlingstid

Det strømmer ind med byggeansøgninger i kommunerne. Sådan er det også i Vordingborg, men her har man alligevel formået at nedbringe sagsbehandlingstiden fra 68 til 39 dage.
Politikerne i Guldborgsund var advaret om, at det kunne være i strid med lokalplanen, da de gav tilladelse til at opføre ti store sommerhuse. (Arkiv)

Klagenævn bremser kæmpesommerhuse: Kommune var advaret

Planklagenævnet har afgjort, at opførelsen af ti kæmpesommerhuse på Falster er i strid med lokalplanen. Borgmester er ‘dybt overrasket’, men tidligere byplanarkitekt siger, at politikerne var advaret. De store sommerhuse er et stridsemne i mange kommuner.
Udvalgsformand lover, at de lange ventetider på byggetilladelser nu får politisk opmærksomhed. (Arkiv)

Byggesager: ‘Groteske’ ventetider plager kommune

Udvalgsformand erkender, at urimeligt lange ventetider på byggesags-ansøgninger ikke er holdbart og lover at gå området igennem. Flere andre kommuner slås også med hober af byggesager.
Lange ventetider på ansøgninger om tilladelse til byggeri plager både borgere og ansatte i mange kommuner. (Arkiv)

Stress og sygdom plager forvaltning: Ansætter flere hænder

Både ansatte og borgere kan ikke være tjent med lange sagsbehandlingstider i byggesager. På den baggrund ansætter endnu en kommune flere til at nå gennem ansøgningsbunkerne.
For nogle kommuner i 'Frikommuneforsøg II' blev det en skuffelse at være med. (Arkiv)

Skuffet: Frikommuneforsøg blev en fuser

Frikommuneforsøg om flere billige boliger levede ikke op til kommunernes forventninger. ‘Det har været frygtelig bureaukratisk,’ siger udvalgsformand.
Kommunerne sætter ekstra gang i renovering og byggeri i 2021. På Frederiksberg har borgmester Simon Aggesen (K) været med til at sætte gang i renovering af skoler.

Kommunerne skruer op for byggeri og renoveringer i år

I 2021 vil kommunerne bruge 2,5 milliarder kroner mere på anlæg og byggeri sammenlignet med 2020. 'De kommunale investeringer vil rette lidt op på renoveringsefterslæbet,' siger cheføkonom.
I klitterne ud for Fanø Bad har BIG Architects placeret det naturhistoriske formidlingscenter Lycium. Om byggeriet bliver til noget kommer an på, om projektet kan opnå diverse dispensationer, fordi placeringen er midt i fredet areal.

Nyt naturformidlingscenter på vej i første klitrække

Et spændende nyt naturformidlingscenter i første klitrække bliver måske til noget på Fanø. Det kræver dog blandt andet, at ødelagte klitter kan erstattes med et nyt klitareal, og at strandtudserne reddes væk fra byggepladsen.
Der er blevet færre faldefærdige bygninger i de to kommuner på Lolland og Falster.

Kommuner river faldefærdige huse ned for millioner

Kommunerne på Lolland-Falster har i 2020 sat opgøret i gang mod forladte huse og bygninger: 135 forladte og forfaldne ejendomme har ladet livet og givet plads til nyt. Landets kommuner har med finansloven for i år fået flere penge til nedrivninger.
Borgmester i Køge Kommune samt næstformand i Socialdemokratiet. Marie Stærke har både godt og skidt at sige om ghettolisten. (Arkiv)

Borgmester: Både godt og skidt følger med ghettolisten

Køges borgmester - og næstformand i Socialdemokratiet - har et ambivalent forhold til ghettolisten. Et borgerforslag om at droppe listen har sendt spørgemålet om listens afskaffelse til debat.
Rigtig mange byggematerialer kan genanvendes, og med bygcirkulært.dk bliver det nemmere. Her er det 400 gamle lysarmaturer, som man normalt ville have smidt ud. Men via et samarbejde med Fischer Lighting endte de alle med at blive genanvendt.

Ny national portal til genbrug af byggematerialer

En ny portal, bygcirkulært.dk, har set dagens lys. Her kan man udveksle byggematerialer til genbrug og dermed undgå byggespild. Kommune står bag initiativet.