Byggeri

  Hverdagen kan gå hen og blive mere grå for de ældre på plejehjem som følge af den nye økonomiaftale, vurderer professor Kurt Houlberg.

  Professor om stram aftale: Kommuner står med svære dilemmaer

  Både i forhold til anlæg og service er årets økonomiaftale bemærkelsesværdigt krisepræget, vurderer professor. Kommunerne kommer til at stå i en kattepine.
  Professor Ole Helby mener, at den offentlige sektor ikke nødvendigvis sparer penge ved, at private investerer i offentlige byggerier, men i virkeligheden bare skubber nogle anlægsudgifter over i nogle andre kasser.

  Forsker: Det er et falsk argument, at det offentlige sparer ved privat investering i plejehjem

  Når kommunerne beslutter sig for at bygge plejehjem med privat finansiering, hvad enten det er friplejehjem eller efter en `Herlev-model´, så skal kommunalbestyrelsen have øje på totalomkostningerne. Det vurderer forsker og professor Ole Helby.
  De lokale håndværkerfirmaer i Næstved er glade for, at kommunen nu har sikret bedre forhold for lokale håndværksmestre.

  Ny udbudsmodel begejstrer lokale håndværkere

  I Næstved Kommune har politikerne ændret sine udbudsregler, så mindre, lokale firmaer får nemmere ved at byde ind på opgaverne. Modellen burde spredes til flere kommuner, mener DI Byggeri.
  Sådan her kan Kattegatforbindelsen komme til at strække sig fra Røsnæs, over Samsø til Hou (visualisering).

  Forundersøgelse af Kattegatforbindelsen trækker ud og ud

  Forundersøgelsen af den omdiskuterede Kattegatforbindelse er blevet udskudt endnu en gang. Vejdirektoratet mangler de sidste beregninger, fortæller projektchefen.
  I et sommerhusområde ved Hvide Sande skal 210 sommerhuse enten lovliggøres eller rives ned, har Ankestyrelsen vurderet. Fotoet er fra det smukke Haurvig ved Vesterhavet.

  Ankestyrelsen: 596 byggetilladelser skal genbehandles

  Ringkøbing-Skjern Kommune har fået pålagt en ærgerlig opgave af Ankestyrelsen: 596 byggetilladelser i turist-attraktivt område skal nu genbehandles. Hvis kommunens folk skal ud og besigtige hver enkelt grund og se på gamle luftfotos, så bliver det en kæmpe opgave, oplyser afdelingsleder.
  Tidligere overvismand Michael Svarer mener, at kommunernes anlægsramme er et sted at skære, hvis man gerne vil mindske presset på bygge- og anlægsrammen.

  Nye byggetal er alarmerende nyt for kommunerne før økonomiforhandlinger

  Nye tal for byggebranchen giver finansministeren gode kort på hånden inden økonomiforhandlingerne. Tidligere overvismand anbefaler på baggrund af tallene en stram anlægsramme.
  Kaare Dybvad præsenterede i oktober 2021 et stort udspil, som har en ambition om at få bygget 22.000 nye almene boliger frem mod 2035. Det plan kan nu være i fare på grund af de stigende priser i byggebranchen oplyser BL – Danmarks Almene Boliger.

  Op mod 73 procent af alment boligbyggeri er trukket tilbage

  Størstedelen af almene boligbyggerier er opgivet eller sat på pause. Det er en helt usædvanlig situation, oplyser BL – Danmarks Almene Boliger til NB-Medier.
  2021 bød på rekordhøje prisstigninger indenfor renovering og vedligehold på hele 8,6 procent i forhold til året før.

  Rekordhøje prisstigninger presser anlægsrammen

  Nye tal viser, at priserne for renovation og vedligehold steg med rekordhøje 8,6 procent i 2021. Prisstigningerne sætter kommunernes anlægsramme under yderligere pres.
  Retten i Aarhus er blandt de nominerede til Renoverprisen.

  21 favoritter udvalgt til finalen i ‘Renoverprisen 2022’

  Er det Fabers Fabrikker, Københavns Museum eller måske Retten i Aarhus, der skal vinde Renoverprisen 2022? De tre projekter er blandt det udvalgte felt på 21 projekter, der udgør favoritterne til årets pris. Det er fra den gruppe, de endelige ni projekter skal nomineres til jubilæumsårets tre priser.
  Byrådet i Rødovre vil gerne stille krav i forbindelse med salget af en grund om, at der skal opføres "betalbare boliger". Men den går ikke, vurderer Ankestyrelsen.

  Kommune må ikke sælge grund med krav om byggeri af ‘betalbare boliger’

  I Rødovre Kommune vil byrådet gerne have opført flere lejeboliger, som folk med almindelige indkomster kan få råd til at bo i. Men kommunen må ikke stille krav til en køber af en grund om, at der skal opføres 'betalbare boliger', vurderer Ankestyrelsen.
  Mange af de kommuner, hvor parcelhuse og villaer har udgjort størstedelen af byggeriet de seneste fem år, er større jyske kommuner, som i fremtiden kommer til at stå med overskud af netop villaer og parcelhuse.

  Villaer bliver tilovers i fremtiden – men kommuner fortsætter udstykningen

  I nogle kommuner har parcelhusbyggeri fyldt så meget de seneste år, at det samlede udbud af parcelhusene i fremtiden vil være for stort i forhold til efterspørgslen. Overskuddet kan udhule markedet.

  Flere børn og ældre kræver kun anlæg for cirka 2,5 milliarder kroner

  Det er en skrøne, at det er stigende antal børn og ældre, som driver størstedelen af anlægsudgifterne i kommunerne. Se tallene for alle kommuner her.