Budget

  Der bliver ringere service i Aalborg Kommune på nogle områder i kølvandet på besparelser, oplyser borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S).

  Kommune skal spare 250 millioner kroner på sin service til borgerne

  Færre ansatte og pinefulde besparelser. Det står Aalborg Kommune foran, idet byrådet lægger op til at finde besparelser på 250 millioner kroner årligt. Forsker kalder besparelserne for 'rimeligt drastiske'.

  73 kommuner forventer et dårligere resultat i 2023 end i 2022

  Kommunerne forventer samlet set et fald i resultatet på 2,9 milliarder kroner i 2023 i forhold til 2022. Udviklingen skyldes især et mere pessimistisk skøn for overførselsudgifter.

  Halvdelen af kommunerne budgetterer med underskud i 2023

  48 af landets 98 kommuner budgetterer med et underskud på det samlede skattefinansierede resultat i 2023 trods den massive overfinansiering fra staten. Se det budgetterede skattefinansierede resultat i alle kommuner her.
  Susanne Ekman er lektor på RUC og har forsket i besparelser og effektiviseringer i den offentlige sektor. Her får hun en pris af den tidligere forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R).

  Forsker: Kommunernes budgetter er urealistiske allerede i økonomiaftalerne

  Christiansborg har skabt et system, hvor man lægger urealistiske budgetter ind i økonomiaftalerne og samtidig lover mere, end man kan holde. Derfor skrider økonomien allerede ved økonomiaftalerne.

  Her er kommunerne med konsekvent underbudgettering på socialområdet

  'Man er jo altid mindst et halvt år bagefter,' siger borgmester i Sønderborg Kommune, der ligesom flere andre kommuner årligt har underbudgetteret socialområdet fra 2018 til 2021. Se hvor ofte din kommune har underbudgetteret socialområdet her.
  På tværs af hele landet kan kun to kommuner sige sig helt fri fra at have underbudgetteret området i mindst ét år i løbet af perioden.

  Halvdelen af landets kommuner underbudgetterer konsekvent det specialiserede socialområde

  96 kommuner har underbudgetteret det specialiserede socialområde i mindst et år i perioden 2018 til 2021, mens halvdelen konsekvent har underbudgetteret i alle år.
  Der er udsigt til, at budgettet for 2024 bliver endnu mere stramt, end det er her i 2023. Det vurderer Nyborgs borgmester, Kenneht Muhs (V).

  Borgmester forudser allerede nu: Budget-24 bliver en hård nyser

  Det var hårdt at lave et sparebudget for 2023, men at lægge et budget for 2024 bliver endnu værre. 'Jeg kan allerede nu sige, at det bliver meget stramt. Det bliver en kæmpe opgave, vi skal løse,' siger borgmester. Tidlig start på budgetprocessen kan bidrage til at gøre det mindre svært.

  Mange kommuner har underbudgetteret udgifter til handicappede

  Kommunerne kommer fortsat til at sprænge budgetterne på det specialiserede socialområde. Særligt på børneområdet, underbudgetterer kommunerne i 2023, viser de nye budgettal. Se din kommunes udgifter til handicappede her.

  København sidder stadig på næsten hver femte anlægskrone

  De netop offentliggjorte kommunale budgetter viser enorme forskelle i kommunernes anlægsudgifter for 2023. København sidder stadig på broderparten af anlægsrammen. Se tal for alle kommuner her.

  Alle budgetter offentliggjort: Sådan udvikler servicen sig i de enkelte kommuner

  Mens et mindre antal kommuner skærer benhårdt i deres service fra 2022 til 2023, så er der ingen kommuner med store stigninger. Se tal for din kommune her.
  Peter Hansted (S), borgmester på Ærø, er enige med andre borgmestre i landet, at der allerede sker helt konkret besparelser ude i kommunerne nu.

  Spareproces i kommuner ruller allerede fra januar i år

  Kommunerne venter ikke på, at regeringen melder ærligt ud om besparelser på velfærden. De er allerede i gang med at planlægge besparelser for 2023, og mange genbesøger deres budget.
  Når embedsmændene i landets kommuner møder ind efter nytår, skal de starte med at finde ud af, hvordan kommunen kan dække den manglende PL-regulering på mellem 1,4 og to milliarder kroner i budgettet for 2023.

  Kommuner skal håndtere milliardsparekrav lige efter nytår

  Mange kommuner skal i gang med ekstraordinære sparerunder på budget 2023 allerede i starten af det nye år.