Budget

  Borgmester Karina Vincentz i Odsherred Kommune vil bringe borgerne tættere på beslutningsprocessen, når der skal lægges budgetter.

  Borgmester: Borgerne skal være med i budgetprocessen

  I Odsherred Kommune vil man fremover tage borgerne med på råd, inden budgettet endeligt godkendes i byrådet. Forslaget er borgmesterens, og hun vil også øge de enkelte byrådsmedlemmers budget-indflydelse.
  Borgmester i Halsnæs, Steffen Jensen (S), er fortrøstningsfuld, når det kommer til den faseopdelte budgetproces i år for budget 2023. Han mener, at ambitionen er rigtig god, og at KL har nogle gode udspil til forløbet.

  Borgmestre er forhåbningsfulde om ny budgetproces

  Et panel af borgmestre tror på, at KL's tilpassede model for den faseopdelte budgetproces vil undgå, at man løber ind i en budgetkrise i lighed med forrige år.

  De fleste kommuner overskrider budget på store velfærdsområder

  70-80 kommuner overskrider budgettet på de store velfærdsområder som ældre-, folkeskole-, og daginstitutionsområdet. Det viser nye regnskabstal.
  Kommunernes budgetter på det specialiserede socialområde bliver ved med at sprænge.

  Derfor sprænger budgetterne på det specialiserede socialområde

  Budgetterne på det specialiserede socialområde fortsætter med at sprænge. Det er ikke nogen stor overraskelse, hvis man spørger landsformand for FSD Jakob Bigum Lundberg. Læs mere om, hvorfor udgifterne vokser.

  Over 70 kommuner overskrider budgetterne på handicapområdet

  Langt de fleste kommuner overskrider deres budgetter for 2021 på det specialiserede socialområde. Det viser netop offentliggjorte regnskabstal.
  Ruslands invasion af Ukraine gør det sammen med en række andre forhold endnu vanskeligere for KL at skabe enighed om fordeling af service- og anlægsrammer, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne analyse.

  Analyse: Krigen i Ukraine vil skærpe budgetkonflikt i KL

  Krigen i Ukraine og en række andre forhold har gjort det endnu sværere for KL at skabe enighed om fordeling af service- og anlægsrammer. Læs forklaringen i denne analyse fra chefredaktør Arne Ullum.
  Det har givet pote at inddrage borgerne på en anden måde i processen for kommunens budget for 2023, fortæller Skanderborgs borgmester Frands Fischer (S).

  Ny budgetproces giver god respons

  I Skanderborg Kommune er der kommet en god respons fra borgerne på at gå til budgetprocessen på en ny måde. Byrådsudvalg skal nu tage stilling til 48 borgerforslag.
  Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersens forslag om ikke at indregne grundkøb til nye institutioner i anlægsrammen kan blive en hjælp til KL i svære forhandlinger, skriver NB-Mediers chefredaktør Arne Ullum i denne analyse.

  Analyse: Forslag fra Hæstorp kan både hjælpe KL og København

  Forslag fra Københavns overborgmester om anlægsrammen kan løse flere problemer for både KL og finansministeren i svær forhandling om anlægsrammen for 2023. Det skriver NB-Mediers chefredaktør i denne analyse.
  Folketinget må hjælpemed at få løst strid om fordeling af penge kommunerne imellem. 'Aben' skal tilbage til Folketinget, mener overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.

  Ny borgmester i KL’s formandskab: Ballade om budgetter skal tilbage i Folketinget

  Folketinget må på banen for at få løst balladen om fordelingen af de økonomiske rammer for kommunerne. Det mener overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S), som er ny i KL's formandskab, og her udtaler sig om varme KL-sager.
  Det kan blive svært for kommunerne at prioritere anlæg til idræt og kultur de kommende år på grund af stort pres på anlæg. Allerede nu har kommunerne måtte nedprioritere anlæg, og der er store anlægsudgifter til millioner, der udskydes fra 2021 og hen i 2022.

  Udskudte anlægsopgaver belaster anlægsrammen i ’22 og ’23 hårdt

  Gennemgang af regnskaber viser ekstraordinært store udskudte anlægsbevillinger fra 2022 til 2023. Det kan især skubbe anlægsopgaver på kultur og idræt ud af budgetterne i år og næste år.
  Der kom ingen løsning på krisen i den faseopdelte budgetproces, da landets borgmestre i går eftermiddag var til møde i KL. Men bestyrelsen fik accept af, at den på næste møde fremlægger egentlige kriterier, der kan danne baggrund for fordelingen af service- og anlægsrammer.

  Ingen løsning på budgetkrisen i kommunerne foreløbig

  Et borgmestermøde blev ikke noget stort skridt i retning af at løse den krise mellem kommunerne, som der er lagt op til, om 2023-budgetterne. KL-bestyrelsen fik accept på borgmestermødet til at fremlægge kriterier, som kan bringe kommunerne tættere på en løsning.
  Landets kommunalpolitikere bør tænke sig om en ekstra gang, efter partierne bag forsvarsaftalen har brugt den sidste store reserve i den offentlige økonomi. Det skriver chefredaktør Arne Ullum i denne kommentar.

  Kommentar: Nu har politikerne kastet de sidste reserver ind i det offentlige budget

  Umiddelbart får det ingen konsekvenser for kommuner og regioner, at Folketinget vil bruge 18 milliarder kroner ekstra på forsvaret. Men de kommunale topfolk skal huske, at nu er den sidste store reserve brugt - og overraskelser i samfundsøkonomien vil derfor ramme hårdt.

  INGEN KREDITKORT OPLYSNINGER

  Få dit kommunale nyhedsoverblik kl. 7.00 hver morgen - gratis og uden binding i 4 uger

  Har du allerede abonnement, log ind her:

  Mangler du NB Kommune abonnement, så start gratis her: