Stemningen på et borgmestermøde i Middelfart i dag var ifølge flere kilder meget dårlig, fordi nye tal stiller krav om samlede besparelser i de foreløbige kommunale budgetter på næsten fem milliarder kroner.

Budgetkrise: KL sender skarpt brev til alle byrådsmedlemmer

Borgmestrene fik torsdag fremlagt, hvad der betegnes som de værste tal i mindst otte år. KL kræver besparelser på næsten fem milliarder kroner i kommunernes budgetter for at sikre, at kommunerne overholder aftale med regeringen.
Det bliver landets borgmestre, som skal afgøre hvilke kommuner, der skal tvinges til at skære i deres planlagte budgetter til service.

Analyse: I dag lander opgør om kommunal udligning på borgmestermøde

Her torsdag skal borgmestrene reelt afgøre udligning af service mellem fattige og rige kommuner. Læs her, hvordan partierne bag udligningsreformen fik tørret den upopulære opgave af på landets borgmestre.
På rådhuset i Ishøj er det især manglen på plejeboliger, der skubber anlægsønskerne i vejret. Ifølge kommunaldirektøren er det en absolut nødvendighed, at man får den del af anlægsrammen der skal til, for at man kan bygge nye plejeboliger.

Kommunerne fortsætter byggefesten i 2022

Selvom der er pres på bygge- og anlægsbranchen, priserne stiger, og arbejdskraften er begrænset, så er der intet der tyder på, at kommunerne skruer ned for anlægsønskerne i budgetterne for 2022.
Den faseopdelte budgetlægning er så småt gået i gang, og her skal kommunerne enes om, hvor stor en del af service- og anlægsrammen, hver kommune skal have. KL styrer processen og har ansvaret for, at kommunerne under ét overholder de aftalte rammer med regeringen.

Forstå på fem minutter: Sådan fungerer service- og anlægsrammer

Den såkaldte faseopdelte budgetlægning er gået i gang. Men hvad ligger egentlig i den proces, og hvordan fordeler kommunerne service- og anlægsrammer? Forstå processen her.
Flere handicaporganisationer demonstrerede i sommers mod de besparelser, som er gennemført de seneste år. Men nu viser de første budgetoplæg i kommunerne, at der er forslag om nye besparelser.

Kommuner har forberedt besparelser på handicapområdet

En gennemgang af de første offentliggjorte budgetoplæg viser, at flere kommuner overvejer en lang række besparelser på det specialiserede socialområde som følge af, at udgifterne til området er i kraftig vækst.
På rådhuset i Kolding Kommune har man allerede indgået et budgetforlig for 2022. Et løft af socialområdet er blandt de største ekstraudgifter i budgettet.

2022-budget i Kolding giver handicap-løft allerede i år

Kolding har som landets første kommune indgået et budgetforlig for 2022. Men størstedelen af budgettet vedrører midler, der allerede skal fordeles i år. Især socialområdet får et løft.
Alle gruppeformænd i byrådet i Kolding har indgået en aftale om budgettet for 2022. Yderst til højre ses borgmester Jørn Pedersen (V). (Arkivfoto)

Første kommunale budgetaftale for 2022: Markant flere penge til socialområdet

I Kolding har byrådet som det første i landet indgået en aftale om budgettet for 2022. Og alle partier er med i aftalen. Der bliver afsat markant flere penge til det meget omtalte socialområde.
Centerchef Claus Bjørnlund Strandmark fra Faxe er blevet afskediget efter stor budgetfejl. Men han afviser at stå alene med ansvaret.

Budgetfejl til 44 mio. koster centerchef jobbet

Faxe Kommune glemte at bruge KL-prognose i budget, og står nu med et hul på 44 millioner kroner i budgettet. Fyret centerchef afviser at stå alene med ansvaret.
Høje-Taastrup Kommune kunne have fået 50 millioner ekstra i 2021, hvis de havde valgt at selvbudgettere i stedet for at vælge budgetgarantien.

Høje-Taastrup mister omtrent 55 millioner på budgetgaranti

Høje-Taastrup har fået flere borgere end forventet det seneste år. På den baggrund kunne kommunen have fået cirka 55 millioner kroner mere i 2021 ved at vælge selvbudgettering.
Politikerne her på Kolding Rådhus er blevet enige om at godkende 2021-budgettets anden del.

Byråd vedtager anden del af coronabudget

Byrådet i Kolding er blevet enige om at godkende anden del af budgettet for 2021. Der er endda blevet plads til forbedringer, fordi corona ikke har drænet kommunekassen så meget som frygtet.

Seks ud af ti kommuner sparer på kulturen i år

Størstedelen af landets kommuner har budgetteret med at bruge mindre på kulturen i 2021 i forhold til 2020. Det gælder både traditionel kultur og den brede kultur, hvor idræt er inkluderet. Se tallene for din kommune her.
Selvom det specialiserede socialområde har været udsat for et stigende udgiftspres de seneste år, planlægger de fleste kommuner med at spare på området i budgettet for 2021.

Kommunerne underbudgetterer udgifter til handicappede

Kommunernes budgetter følger ikke det stigende udgiftspres på det specialiserede socialområde. Det skaber formodentlig pres for at holde udgifterne til handicappede og psykisk syge nede.

INGEN KREDITKORT OPLYSNINGER

Få dit kommunale nyhedsoverblik kl. 7.00 hver morgen - gratis og uden binding i 4 uger

Har du allerede abonnement, log ind her:

Mangler du NB Kommune abonnement, så start gratis her: