Bosted

  ”Flere udsatte børn skal have et nyt hjem. Tidligere end i dag. Derfor bør flere udsatte børn også bortadopteres. Så de får en reel ny start,” sagde Statsminister Mette Frederiksen i hendes nytårstale i 2020.

  Adoption som social indsats steg efter statsministerens nytårstale

  Bortadoptioner som social indsats er steget efter statsministerens anbefaling i nytårstalen 2020, viser tal fra Ankestyrelsen. Samtidig viser en ny vidensindsamling fra VIVE, at børn, der bortadopteres, udvikler sig mere positivt end ved andre anbringelsesformer. Der er dog et men.

  Kommunerne bruger flere skattekroner på private botilbud

  Over de sidste ti år er kommunernes udgifter til private leverandører steget, mens købene hos andre kommuner er faldet, viser en ny rapport. I 2020 gik 55 procent af kommunernes udgifter til botilbud til eksterne køb.
  Både Social- og Ældreminister, Astrid Krag og Børne- og Undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil må lige nu kigge langt efter et forbud mod at udtrække overskud af velfærdsvirksomheder.

  Regeringens profit-mærkesag er slået hjem i Ludo for tredje gang

  Kommentar: Det er ingen hemmelighed, at regeringen havde ønsket at stoppe private velfærdstilbud i at kunne trække store summer ud til ejerne, lyder det fra social- og ældreministeren i et svar til Enhedslisten. Men hvad gik galt, er der nu fri leg for udtræk af overskud og har profitjægere opgivet?
  Det ikke er første gang, at ø-kommunen Langeland er i søgelyset for sin forvaltning af lovgivningen på børnesocialområdet.

  Ø-Kommunes håndtering af børnesager atter i søgelyset

  Langeland Kommunes håndtering af børnesager vækker opsigt. Kommunen er meldt til Ombudsmanden og Ankestyrelse, og ministeren skal i samråd. Her er et overblik over sagen.
  Borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Christen Gade (V), håber på, at regeringen dropper al snak og lovgivning om at begrænse private velfærdstilbud i kommunerne. Han frygter, at det ellers vil få anlægsrammen til at eksplodere.

  Borgmester: Anlægsrammen eksploderer, hvis der spærres for private tilbud

  Klasseloft, begrænsning af afkast for private dag- og plejehjemsinstitutioner og ideologi kan få anlægsrammen til at eksplodere, mener borgmester. Kampen om ideologi udfordres af kommunernes økonomi.
  Social- og Ældreminister Astrid Krag har skulle svare på, ud fra hvilket aftaleretligt grundlag hun og Sundhedsministeren har kunnet pålægge de private aktører at etablere et antigen-selv-test setup og samtidig pålægge de private aktører selv at afholde udgifterne.

  Regeringen havde ingen hjemmel til at pålægge private tilbud selvtest-setup

  Kommunale velfærdsinstitutioner har været dækket af en aftale om gratis selvtest, mens private leverandører er pålagt selv at etablere og bekoste et antigen-selv-test setup. Nu viser et svar fra socialministeren, at der ikke var juridisk hjemmel for pålægget.
  Benedikte Kiær (K) ser ingen anden udvej på end, at kommunerne bygger flere private plejehjem, daginstitutioner og botilbud. Alternativet er, at anlægsrammen ellers skal meget højere op.

  Borgmester: Private velfærdsinstitutioner breder sig for at omgå anlægsrammen

  Private velfærdstilbud som friplejehjem, botilbud og daginstitutioner vil sprede sig som ringe i vandet, så kommunerne kan spare på anlægsrammen. Det forudser konservativ borgmester.
  Vestre Landsret har afgjort, at sosu-assistenten Heidi Nowakowski skal have 2,3 mio. kr. i erstatning efter at have været udsat for mobning.

  Landsret giver sosu medhold i historisk dom om mobning

  Vestre Landsret har dømt Region Midtjylland til at betale en erstatning på ikke mindre end 2,3 millioner kroner til en sosu-assistent for ikke at have stoppet mobningen af hende på et bosted.
  Det private opholdssted Take Care nær Maribo på Lolland har doneret tilskudmidler til nødhjælpsorganisationen Viomis Aid.

  På kant med loven – opholdssted brugte kommunale kroner på nødhjælp

  Der blev hevet udbytte ud af overskuddet hos det private opholdssted Take Care på Lolland, og kommunale kroner blev brugt på nødhjælp i Mellemøsten.
  Socialtilsyn Øst lukker et opholdssted for unge ved Maribo efter flere indberetninger om vold fra personalet fra flere kommuner.

  Overgreb mod børn på opholdssted – nu lukker socialtilsynet stedet

  Børn på opholdsstedet Take Care på Lolland har filmet voldelige episoder med medarbejderne, og flere kommuner har råbt op. Nu er opholdsstedet politianmeldt og beordret lukket fra 8. november.
  Siden kommunalreformen i 2007 har kommunerne selv fået ansvaret for botilbud til psykisk syge. Det halter, mener FOA.

  Udsatte borgere bunkes sammen i botilbud på tværs af diagnoser

  Otte ud af ti ansatte på bosteder og i psykiatrien modtager borgere med problemer, som arbejdspladsen ikke er rustet til at håndtere. En farlig konsekvens af årelang udsultning af det specialiserede socialområde, advarer FOA.
  Drabet på den 29-årige socialpædagog fandt sted på Ørbækskilde 30. december 2020.

  Fagforeninger i opråb: ‘Socialpædagoger i risiko for overfald hver dag’

  Trods løfter om bedring er socialpædagogerne stadig i risiko for vold og overfald hver dag, lyder det fra fagforeningerne. Socialminister forsvarer indsats.