Bosted

  Det ikke er første gang, at ø-kommunen Langeland er i søgelyset for sin forvaltning af lovgivningen på børnesocialområdet.

  Ø-Kommunes håndtering af børnesager atter i søgelyset

  Langeland Kommunes håndtering af børnesager vækker opsigt. Kommunen er meldt til Ombudsmanden og Ankestyrelse, og ministeren skal i samråd. Her er et overblik over sagen.
  Borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Christen Gade (V), håber på, at regeringen dropper al snak og lovgivning om at begrænse private velfærdstilbud i kommunerne. Han frygter, at det ellers vil få anlægsrammen til at eksplodere.

  Borgmester: Anlægsrammen eksploderer, hvis der spærres for private tilbud

  Klasseloft, begrænsning af afkast for private dag- og plejehjemsinstitutioner og ideologi kan få anlægsrammen til at eksplodere, mener borgmester. Kampen om ideologi udfordres af kommunernes økonomi.
  Social- og Ældreminister Astrid Krag har skulle svare på, ud fra hvilket aftaleretligt grundlag hun og Sundhedsministeren har kunnet pålægge de private aktører at etablere et antigen-selv-test setup og samtidig pålægge de private aktører selv at afholde udgifterne.

  Regeringen havde ingen hjemmel til at pålægge private tilbud selvtest-setup

  Kommunale velfærdsinstitutioner har været dækket af en aftale om gratis selvtest, mens private leverandører er pålagt selv at etablere og bekoste et antigen-selv-test setup. Nu viser et svar fra socialministeren, at der ikke var juridisk hjemmel for pålægget.
  Benedikte Kiær (K) ser ingen anden udvej på end, at kommunerne bygger flere private plejehjem, daginstitutioner og botilbud. Alternativet er, at anlægsrammen ellers skal meget højere op.

  Borgmester: Private velfærdsinstitutioner breder sig for at omgå anlægsrammen

  Private velfærdstilbud som friplejehjem, botilbud og daginstitutioner vil sprede sig som ringe i vandet, så kommunerne kan spare på anlægsrammen. Det forudser konservativ borgmester.
  Vestre Landsret har afgjort, at sosu-assistenten Heidi Nowakowski skal have 2,3 mio. kr. i erstatning efter at have været udsat for mobning.

  Landsret giver sosu medhold i historisk dom om mobning

  Vestre Landsret har dømt Region Midtjylland til at betale en erstatning på ikke mindre end 2,3 millioner kroner til en sosu-assistent for ikke at have stoppet mobningen af hende på et bosted.
  Det private opholdssted Take Care nær Maribo på Lolland har doneret tilskudmidler til nødhjælpsorganisationen Viomis Aid.

  På kant med loven – opholdssted brugte kommunale kroner på nødhjælp

  Der blev hevet udbytte ud af overskuddet hos det private opholdssted Take Care på Lolland, og kommunale kroner blev brugt på nødhjælp i Mellemøsten.
  Socialtilsyn Øst lukker et opholdssted for unge ved Maribo efter flere indberetninger om vold fra personalet fra flere kommuner.

  Overgreb mod børn på opholdssted – nu lukker socialtilsynet stedet

  Børn på opholdsstedet Take Care på Lolland har filmet voldelige episoder med medarbejderne, og flere kommuner har råbt op. Nu er opholdsstedet politianmeldt og beordret lukket fra 8. november.
  Siden kommunalreformen i 2007 har kommunerne selv fået ansvaret for botilbud til psykisk syge. Det halter, mener FOA.

  Udsatte borgere bunkes sammen i botilbud på tværs af diagnoser

  Otte ud af ti ansatte på bosteder og i psykiatrien modtager borgere med problemer, som arbejdspladsen ikke er rustet til at håndtere. En farlig konsekvens af årelang udsultning af det specialiserede socialområde, advarer FOA.
  Drabet på den 29-årige socialpædagog fandt sted på Ørbækskilde 30. december 2020.

  Fagforeninger i opråb: ‘Socialpædagoger i risiko for overfald hver dag’

  Trods løfter om bedring er socialpædagogerne stadig i risiko for vold og overfald hver dag, lyder det fra fagforeningerne. Socialminister forsvarer indsats.
  Øverst fra højre branchedirektør i Dansk Industri, Jakob Scharff. - Velfærdspolitisk chef i Dansk Erhverv, Troels Yde Toftdahl. - Branchedirektør i Selveje Danmark Jon Krog. - Politisk og Strategisk chef i LOS, Laust Westtoft

  Brancheorganisationer hælder lovudkast om et styrket socialtilsyn ned ad brættet

  'Der er tale om en østtysk bureaukratisk model, så det bliver svært at overleve som virksomhed.' Sådan lyder en kommentar til et lovudkast om et styrket socialtilsyn. I flere organisationer mener man, at udkastet går længere end den politiske aftale.
  Lars Gaardhøj der er formand for psykiatri- og socialudvalget i Danske Regioner er på jagt efter de højt specialiserede opgaver på socialområdet, men hvilke opgaver tænker han på?

  Regionerne står på spring for at overtage det højt specialiserede socialområde

  Det taler for en styrkelse af det offentlige-private samarbejde, når man ser, at kommunerne har svært ved at opretholde de højt specialiserede indsatser, lyder det fra brancheorganisationen LOS. Hos Danske Regioner indikerer flere ting, at det private segment er skrevet ud af den del af ligningen.
  Aarhus Kommune har valgt at lukke Hus 5 på Bofællesskabet Elev, som har været kritiseret den seneste tid.

  Botilbud lukker efter massiv kritik

  Efter Socialtilsynet truede med at lukke hele Borgercenter Nord, vælger Aarhus Kommune nu selv at lukke Hus 5, der har været særligt kritiseret.