Borgerinddragelse

  Borgerinddragelse

  Frivillige fra landsbyerne Hunderup og Sejstrup lagde forleden sidste hånd på et fælles solcelleanlæg. Lokalt ejerskab til solcelleparker har stor betydning, lyder det fra flere.

  Lokalsamfund får med kommunal hjælp solcelleanlæg op at stå

  15 frivillige har med hjælp fra Esbjerg Kommune fået et solcelleanlæg op at stå. Lokalt ejerskab har meget for sig i den hastige udbredelse af solcelleanlæg, mener forening.
  Borgmester Karina Vincentz i Odsherred Kommune vil bringe borgerne tættere på beslutningsprocessen, når der skal lægges budgetter.

  Borgmester: Borgerne skal være med i budgetprocessen

  I Odsherred Kommune vil man fremover tage borgerne med på råd, inden budgettet endeligt godkendes i byrådet. Forslaget er borgmesterens, og hun vil også øge de enkelte byrådsmedlemmers budget-indflydelse.
  Egedal Kommune er den seneste af kommuner, hvor borgernes forslag inden for især kultur og idræt bliver vakt til live via et borgerbudget.

  Her bliver borgernes ideer til virkelighed

  Egedals borgere kan fremover føre deres egne kommunale projekter ud i livet. Ideerne finansieres af borgerbudgettet, og i sidste uge vedtog Egedal Kommunes byråd at bevilge penge til i alt ni ideer fra borgere, som havde søgt penge i borgerbudgettet.
  Borgere i mindre kommuner er mere aktive i lokaldemokratiet, viser ny analyse. Her er Viborgs borgmester Ulrik Wilbek (V) 'fanget' lige efter at have stemt ved KV21.

  Ny analyse: Demokratiet har det bedst i mindre kommuner

  Det står bedst til med politikernes kontakt til borgerne og valgdeltagelsen i de mindre kommuner, viser ny analyse. Politikerne i større kommuner kan med fordel gå mere i dialog med borgerne, vurderer forsker.
  Det har givet pote at inddrage borgerne på en anden måde i processen for kommunens budget for 2023, fortæller Skanderborgs borgmester Frands Fischer (S).

  Ny budgetproces giver god respons

  I Skanderborg Kommune er der kommet en god respons fra borgerne på at gå til budgetprocessen på en ny måde. Byrådsudvalg skal nu tage stilling til 48 borgerforslag.
  Borgerne ser med mildere og mildere øjne på de sammenlagte kommuner. Her ses indgangen til rådhuset i Sorø Kommune, som i 2007 blev sammenlagt af kommunerne Dianalund, Stenlille og Sorø.

  Borgerne bedømmer sammenlagte kommuner bedre og bedre

  Både når det gælder service og demokrati, så bedømmer borgerne de sammenlagte kommuner med mildere og mildere øjne. Det viser ny, interessant kortlægning. Bekymringerne, for at lokaldemokratiet ville lide store skade efter kommune-sammenlægningerne, er gjort til skamme her efter 15 år.
  "Det er oplagt, at børn og unge bliver hørt og får medbestemmelse, når det gælder klima-spørgsmål," siger Mette Lene Jensen (V), formand for Klima- og Bæredygtighedsudvalget i Helsingør.

  Nyskabelse: Børn og unge får deres eget klimaråd

  Børn og unge er meget optaget af klimaforandringerne, og på den baggrund får de nu deres eget klimaråd i Helsingør. Og der følger penge med.
  Et bredt udvalg af borgere i forhold til alder, erhverv, erhvervserfaring, hvor de er bosat, interesser og baggrund skal nu i udvalg med kommunalpolitikere.

  Kommune: Nyt borgerdialogudvalg er klar

  Formand for det nye udvalg i Egedal Kommune, Carina Buurskov, har sammen med borgmester Vicky Holst Rasmussen udvalgt otte borgere der sammen med syv byrådsmedlemmer, skal deltage i det nye udvalg om borgerdialog.
  Afstemningen om hvilke lokale projekter, der skal have støtte fra kommunen, bliver gennemført, som var det onlineshopping.

  Borgerbudgetter kan blive udbredt

  Kommune afprøver en spændende idé med at give lokalsamfund en pose penge og lade afstemninger afgøre, hvad pengene bruges til. De såkaldte borgerbudgetter kan blive udbredt med tiden.
  Assens Kommune vil gerne have deres borgere til aktivt at anbefale kommunen til andre, derfor afholder kommunen et debatmøde i Landsbyens Hus i Jordløse om, hvordan borgerne bliver gode ambassadører for lokalområdet.

  Kommune vil uddanne borgere til gode ambassadører

  Borgerne er de vigtigste i forhold til at anbefale kommunen til andre, derfor bliver de nu inspireret til at fortælle den gode historie om kommunen, som en del af kommunes bosætningsstrategi.
  Lukningen af valgsteder i Greve Kommune vil gå ud over valgdeltagelsen, mener Socialdemokratiet, Enhedslisten og De Konservative. (Arkiv)

  Nedlagte valgsteder: Opposition vil indsætte valgbusser

  I områder med traditionel lav valgdeltagelse foreslår umage politisk trekløver i Greve Kommune nu at sende rullende stemmebokse ud til borgerne.