Er eliten i din kommune højtuddannet og kulturel?

Få blik for hvor stor en andel kultur- og uddannelseseliten udgør af samlede elite i din kommune. Andelen af professorer, præster, forskere og stærke kulturbærere har stor betydning for det politiske landkort, oplyser forfatter.

Provinskommuner får markant større tilskud til normeringer

Billund får 60 procent mere pr. barn i daginstitution til at øge minimumsnormeringer end Gentofte. Se tallene for alle kommuner her - og få forklaringen på den skæve fordeling.
Politisk mesterlære er først skridt på vejen til, at Billund Kommune får et børn- og ungebyråd.

Ungetilbud: I lære som kommunalpolitiker

Billund Kommune er på vej med et børn- og ungebyråd. Men inden da, skal de kommende, unge politikere have faget ind under huden som føl.
Det er langt fra alle kommuner, der vil belønne forældre, som følger den nationale anbefaling og holder små børn hjemme.

Kommuner afviser at kompensere for tabt børnepasning

Flere kommuner i Region Hovedstaden skåner forældre for regningen fra dagtilbuddet, hvis de følger regeringens corona-anbefaling og holder deres børn hjemme. Men ifølge en ny rundspørge tyder intet på, at denne model vil sprede sig til resten af landet
Fyrtårne som Jellingestenene (billedet) og Christiansfeld, der begge er på Unescos liste over verdensarv, vil fylde en del i det nye destinationssamarbejde mellem tre jyske kommuner. (Arkiv)

Tre kommuner går sammen om turismesamarbejdet

Med navnet Destination Trekantområdet har tre jyske kommuner dannet fælles trop for at tilbyde turister både verdensarv og natur i en branche med omsætning for milliarder i området.
Jazz i Trekanten har udviklet deres aktiviteter gennem den seneste kulturaftaleperiode, og de har bragt jazzen ud i alle afkroge af Trekantområdet – billedet er fra Vejen Svømmehal, hvor unge jazzmusikere spillede for de badende gæster i 2019.

Lokalt råderum er vigtigt for kulturaftalen

Trekantområdet vil gerne være et vækstområde også på kulturområdet og fokus er projekter på tværs af kommuner og aldersgrupper, og det fokus fortsætter i den kommende aftale.
Det går den forkerte vej med blandt andet behandlingstiden for byggesager i Halsnæs Kommune, som får bundplacering i opgørelse over 'ejendomsvenlighed'.

Halsnæs udråbes som dårligste kommune at have ejendomme i

Halsnæs en den dårligste kommune at have ejendomme i, mens Billund er den bedste. Det vurderer organisation for ejere af ejendomme i årlig opgørelse.
Billund Kommune har vundet principiel sag i Vestre Landsret om diskriminering på baggrund af fyring anlagt af fagforbundet FOA. (Arkiv)

Kommune frifundet for diskriminerende fyring af overvægtig

Vestre Landsret mener ligesom jysk kommune og andre domstole, at det ikke var diskriminerende at fyre en overvægtig medarbejder i dagplejen. Dermed vinder kommunen en principiel sag, anlagt af FOA.
"Jeg har altid sagt, at vi skulle drive kommunen som en privat virksomhed, så jeg synes, det er rigtig fint at belønne nogle, der gør en ekstra indsats," siger Ib Kristensen (V), borgmester i Billund, til JydskeVestkysten.

Utraditionelt: Ledere i kommune får 10.000 kr. hver i coronabonus

Det er usædvanligt for kommuner. Men Billund Kommune giver en bonus til ledere inden for omsorg for at have ydet en ekstraordinær indsats under coronapandemien. Borgmesteren forsvarer gerne den utraditionelle påskønnelse.
Venstre-borgmestrene Erik Buhl, H.P. Geil og Jørn Pedersen (set fra venstre) genopstiller ikke ved KV21. Når personer kendt i lokalområdet ikke genopstiller, kan det udløse tilbagegang.

Flere V-borgmestre stopper og kan udløse tilbagegang for partiet

Seks ud af de ni borgmestre, der ikke genopstiller ved KV21, er Venstre-borgmestre. Det giver større risiko for, at Venstre får tilbagegang, vurderer afgående Varde-borgmester.
I den relativt lille Billund Kommune, hvor den globale legetøjsgigant, Lego, har hovedsæde, er kommunens økonomi dybt afhængig af, hvordan det går for Lego. Et dårligt aktieår for virksomheden i 2018 betyder, at det er svært at få enderne til at hænge sammen i kommunalbudgettet for 2021

Dårligt år for Lego-familien slår hul i Billunds økonomi

Billund er en af 17 kommuner, som taber på faldende indtægter fra selskabsskat i 2021. Det har medvirket til at slå et hul på 40 millioner i kommunens budget for 2021.
Billund overvejer at opsætte bomme og indføre faste åbningstider på kommunens tre genbrugspladser. (Arkiv)

Kommune skrotter døgnåbne genbrugspladser

Ubemandede, døgnåbne genbrugsstationer har vist sig at være en dyr affære i Billund Kommune. Borgerne er for dårlige til at sortere affaldet, og det kniber med selvjustitsen.

INGEN KREDITKORT OPLYSNINGER

Få dit kommunale nyhedsoverblik kl. 7.00 hver morgen - gratis og uden binding i 4 uger

Har du allerede abonnement, log ind her:

Mangler du NB Kommune abonnement, så start gratis her: