For at skabe helhed mellem bøgerne og læseoplevelsen, er Satellitten indrettet med et uhyggeligt læse-skab som man kan sidde inden i, biografstole, et græsbeklædt sportshjørne og en stor luftballonskurv i midten, som indbyder til højtlæsning og læsehygge.

Her på biblioteket bestemmer børnene

For at fremme læselysten etablerer Hillerød Kommune et bibliotek i 'børnehøjde', der ligger i en fritidsordning. Målet er, at bøger skal være noget, som børn vælger til.
Skoleleverne låner flere og flere bøger på ereolen sammen med alle os andre, og digitale udlån tærer på biblioteks-budgetterne, så kommunerne må prioritere, om det skal være penge til både udlån og mursten eller måske skæres ned i antallet af filialer. Ny opgørelse via nemlig, at antallet er biblioteksfilialer er for nedadgående.

Færre biblioteksfilialer er tegn på presset økonomi

Kommunens økonomi bestemmer antallet af biblioteksfilialer og en ny opgørelse viser, at antallet af filialer er på vej ned og så forsvinder mange lokale mødesteder.
Bøgerne er blevet revet væk i forbindelse med det stop for fysiske udlån på bibliotekerne pga. covid-19.

Lånere hamstrede bøger inden biblioteksnedlukning

Folkebibliotekerne i de 38 delvist nedlukkede kommuner oplevede en storm af lånere, der ville hente læsestof til perioden med nye coronarestriktioner.
Der var et rekord højt antal udlån på bibliotekerne og på eReolen i sommerferien 2020.

Se kommunerne med flest udlån fra bibliotekerne

Se her hvilke kommuner, der har flest udlån på biblioteket pr. indbygger. Generelt stiger udlånene via den digitale platform eReolen, viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Det er alt for nemt for hackere at komme ind i de computere, som kommunebibliotekerne stiller til rådighed. Fotoet er fra Tårnby Kommunebibliotek, da det var lukket på grund af corona i foråret.

Ekspert: Kommuner svigter it-sikkerheden på bibliotekerne

Kommunerne har haft år til at sørge for it-sikkerheden på landets biblioteker, men mange steder er det »ufatteligt nemt« for hackere at komme til, lyder det fra it-sikkerhedsekspert.
Endelaves gamle skole fungerer som en forening, med det formål at skabe grobund for aktiviteter på øen. Endelave Bibliotek har til huse i skolen og rollen som forsamlingshus bliver styrket nu, hvor der bliver døgnåbent.

Kommune prioriterer døgnåbent bibliotek

I mange kommuner er biblioteket en slags forsamlingshus med plads til en lang række aktiviteter. Sådan er det også i Horsens Kommune på øen Endelave, hvor 150 øboere snart får et døgnåbent bibliotek.
Det har været skidt for bibliotekernes udlån, at de blev lukket ned midt i marts og først genåbnet igen 18. maj.

Nedlukning halverede udlån hos landets biblioteker

Der er stadig mange borgere, som foretrækker at låne bøger på bibliotekerne. Da bibliotekerne var lukket fysisk i april, maj og juni, lånte kun halvt så mange mennesker bøger.
Steen Bording Andersen, formand for Danmarks Biblioteksforening, lægger op til en debat om en landsdækkende kulturpolitik på sitet kulturdebat.nu

Opråb fra formand for kulturudvalg til kulturminister Joy Mogensen

Når nu kommunerne har en kulturpolitik, hvorfor har staten så ikke også en? Det spørgsmål stiller kulturudvalgsformand og formand for biblioteksforening, Steen Bording Andersen, kulturminister Joy Mogensen. Han opfordrer ministeren til at stille sig i spidsen for at lave en ny landsdækkende kulturpolitik.