Kommunerne skal bevilge førtidspension til færre, mener minister og bebuder opstramninger.

Mange flere på førtidspension – minister vil stramme op

Antallet af førtidspensionister er nu over det niveau, det var på før en reform i 2013. Nu vil beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) gribe ind.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S): "Det glæder mig, at vi skridt for skridt kan vende tilbage til normale tilstande - også hvad angår beskæftigelsesindsatsen." (Arkiv)

Ledige kan komme i praktik og løntilskud efter nedlukning

Ledigheden er steget under coronakrisen. Nu åbnes der igen for tilbud målrettet ledige.
(Arkiv) Partierne bag LAB-loven har udskudt skærpet tilsyn med kommuner, der ikke lever op til resultat- og fokusmål. De er samtidig enige om at følge kommunernes beskæftigelsesindsats måned for måned og at reagere, hvis det går for langsomt. TV. beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), th. Hans Andersen, beskæftigelsesordfører for Venstre.

Skærpet tilsyn med beskæftigelsesindsats begrænses frem til 2023

I de kommende to år kan ingen kommuner komme under skærpet tilsyn for ikke at give rettidige beskæftigelsestilbud til langtidsledige. Folketinget vil dog stadig holde skarpt øje med kommunerne.
Afbureaukratisering af beskæftigelsesindsatsen kræver tillid til kommunerne, lyder det fra borgmestrene i Jammerbugt og Hjørring kommuner, Mogens Gade (V) og Arne Boelt (S).

Borgmestre efter forsøg: Giv os mere frihed på beskæftigelsesområdet

'Vi kan faktisk lykkes med en god kommunal beskæftigelsesindsats uden de mange statslige krav,' siger nordjysk borgmester om frikommuneforsøg. Kommunerne vil have forsøgene gjort til en del af regeringens nærhedsreform.
Kommunerne vil gerne slippe for rigid dokumentation af indsatsen, men sådan ser politikere og borgere ikke nødvendigvis på det, når det kommer til stykket. Det vurderer Jakob Bigum Lundberg.

Dokumentationskrav og forvaltningsfrihed kommer til at kollidere

Det er skønt med forsøgene med forvaltningsfrihed i syv kommuner, og forhåbentlig bliver de udvidet til beskæftigelsesområdet. Men der vil komme alvorlige bump på vejen, når borgere forlanger dokumentation. Det spår formanden for velfærdschefer.
'Ansatte må aldrig stå i en situation, hvor de bliver tvunget til at bryde corona-restriktioner for at undgå en fyreseddel,' siger SF's beskæftigelsesordfører Karsten Hønge.

Brud på retningslinjer i Nordjylland får SF til at råbe op

Det kan ikke passe, at arbejdsgivere i Nordjylland uden videre kan beordre ansatte til at trodse corona-retningslinjer og køre over kommunegrænser. Nogle arbejdsgivere opfører sig som 'konger', lyder det fra SF.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) afviser at lave påbud til virksomheder i Nordjylland. Samtidig siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at flere kommuner kan blive opfordret til en delvis nedlukning som i Nordjylland.

Delvis og frivillig nedlukning i Nordjylland giver uro og bekymring

Den frivillige nedlukning i Nordjylland giver splid og uro i landsdelen, fordi nogle vælger at blæse på de lukkede kommunegrænser. Der kommer dog ikke et decideret påbud fra regeringen, fortæller beskæftigelsesministeren.
(Arkiv) Store besparelser på jobcentrene har længe være efterlyst af både højre- og venstrefløj. Nu bliver det med Socialdemokratiet i regering, at budgettet skæres med 1,1 milliarder kroner fra 2024.

Baggrund: Efter langvarig politisk pres får jobcentrene nu sparekniven

Med forliget om tidlig pension planlægger regeringen nu at gennemføre en meget stor besparelse på jobcentrene. Sådan en spareøvelse har længe været efterlyst af partier på de yderste fløje.
Efter et hårdt fald i foråret er det danske arbejdsmarked i sommermånederne begyndt at rejse sig. Der er dog stadig et stykke vej til en beskæftigelse på niveau med tiden før corona - og flere økonomer advarer om, at fremgangen er skrøbelig og risikerer at blive sat tilbage af nye smitteudbrud.

Rekordstor fremgang i beskæftigelsen

Der blev sat nye rekorder for fremgang i beskæftigelsen i juni og juli. Samlet set er beskæftigelsen dog faldet med 56.000 mennesker, siden corona ramte Danmark.
Tallene "viser med al ønskelig tydelighed, at der er brug for en ny tilgang i ydelsessystemet," slår fungerende udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) fast over for A4 Arbejdsliv.

Minister vil stramme op på aktivering af indvandrere

På trods af regeringens ønske om fuld aktivering af ikke-vestlige indvandrere på kontanthjælp, så er de kun i aktivering i gennemsnit fire timer om ugen, viser ny analyse. Minister varsler nu stramninger.
(Arkiv) 167 socialrådgivere fra omkring halvdelen af landets kommuner har skrevet åbent brev til beskæftigelsesministeren. De vil have bedre tid til samtaler efter lukningen af jobcentrene.

Socialrådgivere i åbent brev: Vi vil ikke lave samlebåndsarbejde

167 socialrådgivere fra omkring halvdelen af landets kommuner skriver i et brev til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, at de ligesom a-kasserne vil have en 'død periode', hvor samtaler ikke bliver talt op for borgere i kontanthjælpssystemet.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) præsenterede i dag en opkvalificeringsreform, der opfylder mange af fagbevægelsens krav til uddannelse.

Minister: Jobcentre skal ikke stå i vejen for uddannelse af ledige

Regeringen ønsker en reform, som sætter skub i opkvalificering af ledige. Uddannelse af arbejdsløse må ifølge beskæftigelsesministeren ikke stå og falde med, hvad jobcentrene synes.

INGEN KREDITKORT OPLYSNINGER

Få dit kommunale nyhedsoverblik kl. 7.00 hver morgen - gratis og uden binding i 4 uger

Har du allerede abonnement, log ind her:

Mangler du NB Kommune abonnement, så start gratis her: