Beskæftigelsesindsats

  Kommunerne ønsker et opgør med regler og bureaukrati i beskæftigelsesindsatsen og vil i stedet fokusere på tillid og meningsfulde forløb, lyder det fra formanden for KL’s arbejdsmarkedsudvalg, borgmester Peter Rahbæk Juel.

  Så mange som halvdelen af kommunerne vil sættes fri på beskæftigelsesområdet

  Halvdelen af landets kommuner ønsker at blive frikommune på beskæftigelsesområdet. Det er er 'et klokkeklart signal', mener KL-udvalgsformand og siger, at medarbejderne i jobcentrene alt for ofte løber 'panden mod en mur af rigide regler og proceskrav'.
  Der er virkelige store muligheder for at få flere i job i Ishøj Kommune, hvis kommunen får frihed på beskæftigelsesområdet. Det anfører borgmester Merete Amdisen (S) og udvalgsformand Rasmus Ørvad Boné (K).

  Endnu en kommune vil være frikommune på beskæftigelsesområdet

  Flere kommuner vil inderligt gerne være frikommuner på beskæftigelsesområdet. Nu melder Ishøj Kommune sig på banen med et budskab om, at kommunen har 'det største potentiale som frikommune på beskæftigelsesområdet' og henviser til sin multikulturelle borgersammensætning.
  (Arkiv) "Det er helt afgørende, at det her ikke bliver et ta-selv-bord for arbejdsgiverne, hvor de kan få billig arbejdskraft eller endnu værre sort arbejdskraft, fordi der ikke er styr på det basale," siger Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation om, at alle ukrainere fra fredag kan få arbejdstilladelse i Danmark.

  Frygt for social dumping når alle ukrainere kan få arbejdstilladelse

  Fra i dag fredag har alle ukrainere ret til at arbejde i Danmark. Eneste krav er, at de har søgt om opholdstilladelse efter særloven. 'Højst usædvanligt,' siger professor. Fagbevægelsens Hovedorganisation advarer mod social dumping.
  På møde for 'Partnerskab om ukrainere i job' i København mandag langde forskningsprofessor Jacob Nielsen Arendt en dæmper på forventningerne om, at de ukrainske flygtninge vil storme ud på arbejdsmarkedet.

  Analyse: Jobcentre vil blive vurderet på ukraineres jobsucces

  Efter flere års kritik af jobcentrene kan de nu se frem til at få hovedansvaret for, at det lykkes at få titusinder af ukrainske flygtninge i arbejde. Derfor bliver forventningerne helt afgørende, lyder det i en analyse af Helle Schøler Kjær, redaktør for NB-Beskæftigelse.
  Nyslået formand for KL's arbejdsmarkedsudvalg foreslår regeringen at sætte jobcentrene fri, så de bedre kan tage sig af den store opgave med de tusindvis af ukrainske flygtninge.

  KL-formand vil have kommuner sat fri på beskæftigelsesområdet og bruge kræfterne på ukrainerne

  Den nyslåede formand for KL's arbejdsmarkeds- og borgerserviceudvalg Peter Rahbæk Juel kalder ankomsten af tusinder af flygtninge en 'kærkommen lejlighed' til at droppe regler på beskæftigelsesområdet. Minister vil se på lempelser.
  Partnerskab om ukrainere i job har lanceret en hjemmeside, der skal være med til at hjælpe ukrainske flygtninge ud på det danske arbejdsmarked (Arkivfoto).

  Ny hjemmeside skal hjælpe ukrainske flygtninge i job

  Hjemmeside til fordrevne ukrainere får links til jobbanker og introduktion til løn- og arbejdsvilkår.
  (Arkiv) Der er flere forhold, der gør det vanskeligere for de ukrainske flygtningekvinder at få arbejde så hurtigt, som mange forventer. Rockwool Fondens Forskningsenhed lægger en dæmper på forventningerne.

  Det kan tage længere tid at få ukrainere i beskæftigelse end forventet

  Dæmp forventningerne til, at alle ukrainske kvinder, der er flygtet til Danmark, kan komme i arbejde fra dag ét. Det er budskabet i en analyse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed, der har samlet fakta om ukrainerne og sammenlignet dem med andre grupper af flygtninge.
  (Arkiv) DI er i kontakt med den ukrainske ambassade dagligt og vil hjælpe med at sætte ukrainere og virksomheder i forbindelse med hinanden, fortæller administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen.

  Sprog og kompetencer afgør ukrainernes jobsucces

  Virksomheder har job klar til ukrainere, viser DI medlemsundersøgelse, men der stilles krav om sprogkundskaber og evner.
  (Arkiv) Der kan blive rift om de ukrainske flygtninge som arbejdskraft. De havde arbejde i hjemlandet, og mange har uddannelser, som de kan bruge i det land, de kommer til.

  Fakta: Ukrainere har gennemsnitligt 15 års skolegang og uddannelse

  Kvinder udgjorde i 2020 op mod 48 procent af arbejdsstyrken i Ukraine. Ifølge FN var de især beskæftiget i plejesektoren og med socialt arbejde. Det er en fordel, hvis kommunerne vil rekruttere dem til ældreplejen. Det kræver bare mere danskundervisning fra starten.
  (Arkiv) Regeringen, kommuner, regioner og arbejdsmarkedets parter har indgået en aftale om at få ukrainere i job. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard er glade for aftalen.

  Aftale skal sende fordrevne ukrainere hurtigt i job i Danmark

  'Den største integrationsopgave i mands minde venter,' siger minister med henvisning til fordrevne ukrainere.
  (Arkiv) Udsættelse af aktivering og danskundervisning giver mulighed for jobformidling til ukrainere med det samme, siger koncernchef i Odense, Gorm Hjelm Andersen. Han forventer et højt uddannelsesniveau hos mange af de ukrainske flygtninge.

  Særlov: Virksomhedspraktik og dansk udsættes i tre måneder for ukrainere

  Folketinget vil suspendere krav om hurtig aktivering af ukrainske flygtninge i tre måneder. Det giver mulighed for at fokusere på jobformidling i stedet for virksomhedspraktik, lyder det fra koncernchef i Odense Kommune.
  Ukrainerne kan hjælpe os med at afbøde manglen på arbejdskraft i kommunerne. Det vurderer professorerne Kurt Houlberg, VIVE, (til venstre) og Bent Greve, Roskilde Universitet.

  Professorer: Godt at kommunerne byder sig til over for flygtninge fra Ukraine

  Kommunerne og jobcentrene lugter kærkommen arbejdskraft og vil meget gerne byde ukrainske flygtninge velkommen. Det er godt, vurderer to professorer. Og en af professorerne siger: 'Ukrainerne kan blive det største enkelte bidrag til arbejdskraften i mange år.'