Anlægsramme

  Anlægsramme

  Analyse: Markant forskel i kommunernes historiske anlægsudgifter

  En ny model for den faseopdelte budgetproces lægger op til, at kommunerne med høje anlægsudgifter over de seneste ti år må holde for, mens kommuner med lave anlægsudgifter skal have lov til at bruge mere. Det kan betyde markante reduktioner for flere kommuner.

  Her er kommunerne, der har haft de højeste anlægsudgifter de seneste ti år

  Kommunerne med de højeste anlægsudgifter over de seneste ti år har brugt mere end tre gange så meget pr. indbygger som kommunerne med de laveste udgifter. Se her, hvor din kommune ligger.
  Regeringen vil under økonomiforhandlingerne, som begynder her tirsdag, kræve, at kommunerne i højere grad bruger anlægsrammen til grøn omstilling. Blandt andet til udbredelse af fjernvarme - som her i Aabenraa.

  Regeringen vil gøre anlægsrammen grøn

  Under økonomiforhandlingerne med KL kommer regeringen til at stå på, at anlægsrammen i højere grad skal tiltænkes grønne investeringer. Det drejer sig blandt andet om udrulning af fjernvarme samt udskiftning af olie- og gasfyr i kommunale bygninger.
  Et nyt forslag om finansieringen af inflationshjælp fra finansminister Nicolai Wammen møder skarp kritik fra Kommunernes Landsforenings formand.

  Ny finansiering til inflationshjælp kan ramme kommunernes anlægsramme

  Regeringen kommer med ny løsning på at finansiere inflationshjælp og hiver partier tilbage til bordet. Ministeren vil sænke de offentlige investeringer med tre mia. kr., de næste år. 'Glem det', lyder det fra KL.
  Tidligere overvismand Michael Svarer mener, at kommunernes anlægsramme er et sted at skære, hvis man gerne vil mindske presset på bygge- og anlægsrammen.

  Nye byggetal er alarmerende nyt for kommunerne før økonomiforhandlinger

  Nye tal for byggebranchen giver finansministeren gode kort på hånden inden økonomiforhandlingerne. Tidligere overvismand anbefaler på baggrund af tallene en stram anlægsramme.
  Borgmestrene vil have flerårige anlægsrammer, så kommunerne bedre kan planlægge deres byggerier.

  Fem ud af seks borgmestre vil ændre i anlægsrammen

  Borgmestrene vil have flerårige anlægsrammer, og så skal jordkøb ud af opgørelsen. Det viser rundspørge.
  Bo Hansen (S), der er borgmester i Svendborg Kommune har inviteret hele kommunalbestyrelsen til et anlægsseminar i maj måned. Nu skal de samlet se på, hvilke anlæg der kan udskydes eller aflyses.

  Prisstigninger tvinger kommuner til at droppe sport og kulturinvesteringer

  Sportsdrømme og kulturvisioner kan blive udskudt de kommende år på anlægsrammen. Kommuner vil kun prioritere den nære velfærd som plejehjem og daginstitutioner. Det fortæller flere borgmestre.
  Kommuner kan risikere at udskyde både bygning af daginstitutioner og plejehjem. Nyt klimaudspil fra regeringen vil satse massivt på både sol og vind, og det vil presse anlægsrammen i kommunerne, mener flere økonomer.

  Økonomer: Nyt klimaudspil kan mindske anlægsrammen

  Det ser dystert ud, hvad anlægsrammen angår, efter regeringen har fremlagt sit nye klimaudspil. Det fortæller flere økonomer til NB-Medier. De har dog flere bud på, hvordan finansieringen kan løses.
  Regeringen vil skære i kommunernes anlægsrammer de kommende år for at frigøre anlægskræfter til den massive grønne investeringsplan, som skal frigøre Danmark og Europa fra russisk naturgas.

  Wammen varsler markante nedskæringer i kommunernes anlægsrammer

  Regeringen vil skære et markant beløb i kommunernes anlægsrammer for 2023 og de kommende år. Det sker for at frigøre anlægskræfter til den massive forøgelse af de grønne investeringer, som regeringen lige har lanceret.
  2021 bød på rekordhøje prisstigninger indenfor renovering og vedligehold på hele 8,6 procent i forhold til året før.

  Rekordhøje prisstigninger presser anlægsrammen

  Nye tal viser, at priserne for renovation og vedligehold steg med rekordhøje 8,6 procent i 2021. Prisstigningerne sætter kommunernes anlægsramme under yderligere pres.
  Jakob Næsager (K), Børne- og Ungdomsborgmester i Københavns Kommune, mener at det kan lette presset på kommune anlægsramme, hvis forældre vælger private pasningsordninger til deres børn.

  Borgmester i København: Privat børnepasning mindsker tryk på anlægsramme

  Desto flere børn, der bliver passet i private ordninger, jo mindre tryk er der på at bygge nyt og dermed bruge af anlægsrammen. Det mener københavnsk borgmester. I 2021 genindførte man pasning af eget barn i hovedstaden .
  Folketinget må hjælpemed at få løst strid om fordeling af penge kommunerne imellem. 'Aben' skal tilbage til Folketinget, mener overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.

  Ny borgmester i KL’s formandskab: Ballade om budgetter skal tilbage i Folketinget

  Folketinget må på banen for at få løst balladen om fordelingen af de økonomiske rammer for kommunerne. Det mener overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S), som er ny i KL's formandskab, og her udtaler sig om varme KL-sager.