Anlægsramme

  Anlægsramme

  Udfordringen ved den faseopdelte budgetproces bliver angiveligt at samme størrelse som sidste år. Ifølge NB-Økonomis oplysninger skal byråd over hele landet i gang med at skære i anlægsplanerne for at kommunerne kan undgå en sanktion fra staten.

  Pressede kommuner løser del af budgetstrid

  Kommunerne holder igen med serviceudgifter, men til gengæld bliver der hård kamp om anlægsrammerne.
  Selvom anlægsrammen er meget lav i 2023, så er det faktiske fald i rammen for 2022 væsentligt større end det bliver i 2023.

  Det reelle fald i anlægsrammen er markant større i år end til næste år

  Der bliver skåret 1,7 milliarder kroner i kommunernes anlægsramme for 2023, men allerede i år er der skåret 2,7 milliarder kroner af kommunernes anlægsramme målt i faste priser i forhold til 2021.
  NB-Mediers journalist fik nogle kommentarer med på vejen fra KL's formand, Martin Damm, da han tirsdag formiddag gik til de afsluttende økonomiforhandlinger med regeringen.

  Analyse: Besparelse, anlæg og særpuljer i fokus ved økonomiforhandlinger

  Slaget om service- og til dels anlægsrammen er reelt tabt, inden økonomiforhandlingerne nu går ind i den afgørende fase. Der sættes fokus på en række andre områder, hvor regeringen kan betale KL for ikke at dementere regeringens velfærdsfortælling. Det skriver chefredaktør Arne Ullum i denne analyse.
  Selvom de resterende kommuner vil være solidariske med Langeland Kommune og give kommunen plads til at hæve sit anlægsbudget, så har borgmester Tonni Hansen (SF) efter alt at dømme ikke råd til at øge kommunens anlægsudgifter i de kommende år.

  Kommuner med de laveste anlægsudgifter har ikke råd til at bygge mere

  Blandt de ti kommuner med de laveste anlægsudgifter over de seneste ti år er der kun en, der har en høj likviditet og en langfristet gæld under landsgennemsnittet. Dermed er det ikke sikkert, de kan være med på KL's vippemodel. Se tallene for alle kommuner her.

  Analyse: Markant forskel i kommunernes historiske anlægsudgifter

  En ny model for den faseopdelte budgetproces lægger op til, at kommunerne med høje anlægsudgifter over de seneste ti år må holde for, mens kommuner med lave anlægsudgifter skal have lov til at bruge mere. Det kan betyde markante reduktioner for flere kommuner.

  Her er kommunerne, der har haft de højeste anlægsudgifter de seneste ti år

  Kommunerne med de højeste anlægsudgifter over de seneste ti år har brugt mere end tre gange så meget pr. indbygger som kommunerne med de laveste udgifter. Se her, hvor din kommune ligger.
  Regeringen vil under økonomiforhandlingerne, som begynder her tirsdag, kræve, at kommunerne i højere grad bruger anlægsrammen til grøn omstilling. Blandt andet til udbredelse af fjernvarme - som her i Aabenraa.

  Regeringen vil gøre anlægsrammen grøn

  Under økonomiforhandlingerne med KL kommer regeringen til at stå på, at anlægsrammen i højere grad skal tiltænkes grønne investeringer. Det drejer sig blandt andet om udrulning af fjernvarme samt udskiftning af olie- og gasfyr i kommunale bygninger.
  Et nyt forslag om finansieringen af inflationshjælp fra finansminister Nicolai Wammen møder skarp kritik fra Kommunernes Landsforenings formand.

  Ny finansiering til inflationshjælp kan ramme kommunernes anlægsramme

  Regeringen kommer med ny løsning på at finansiere inflationshjælp og hiver partier tilbage til bordet. Ministeren vil sænke de offentlige investeringer med tre mia. kr., de næste år. 'Glem det', lyder det fra KL.
  Tidligere overvismand Michael Svarer mener, at kommunernes anlægsramme er et sted at skære, hvis man gerne vil mindske presset på bygge- og anlægsrammen.

  Nye byggetal er alarmerende nyt for kommunerne før økonomiforhandlinger

  Nye tal for byggebranchen giver finansministeren gode kort på hånden inden økonomiforhandlingerne. Tidligere overvismand anbefaler på baggrund af tallene en stram anlægsramme.
  Borgmestrene vil have flerårige anlægsrammer, så kommunerne bedre kan planlægge deres byggerier.

  Fem ud af seks borgmestre vil ændre i anlægsrammen

  Borgmestrene vil have flerårige anlægsrammer, og så skal jordkøb ud af opgørelsen. Det viser rundspørge.
  Bo Hansen (S), der er borgmester i Svendborg Kommune har inviteret hele kommunalbestyrelsen til et anlægsseminar i maj måned. Nu skal de samlet se på, hvilke anlæg der kan udskydes eller aflyses.

  Prisstigninger tvinger kommuner til at droppe sport og kulturinvesteringer

  Sportsdrømme og kulturvisioner kan blive udskudt de kommende år på anlægsrammen. Kommuner vil kun prioritere den nære velfærd som plejehjem og daginstitutioner. Det fortæller flere borgmestre.
  Kommuner kan risikere at udskyde både bygning af daginstitutioner og plejehjem. Nyt klimaudspil fra regeringen vil satse massivt på både sol og vind, og det vil presse anlægsrammen i kommunerne, mener flere økonomer.

  Økonomer: Nyt klimaudspil kan mindske anlægsrammen

  Det ser dystert ud, hvad anlægsrammen angår, efter regeringen har fremlagt sit nye klimaudspil. Det fortæller flere økonomer til NB-Medier. De har dog flere bud på, hvordan finansieringen kan løses.