Social- og ældreminister Astrid Krag (S) har i måneder forsøgt, at få Det Radikale Venstre med ombord i en aftale om et profitforbud på socialområdet. Den ideologiske skalp ser ud til ikke at komme i hus.

Profitforbud fordampede under langtrukne forhandlinger

Den ideologiske skalp om et forbud mod profit i sociale tilbud ser ud til at være skrevet ud af en snarlig politisk aftale mellem regeringen og støttepartierne. Men der kommer et styrket socialtilsyn, erfarer OPS-Indsigt.
Samarbejdsaftalen om anbragte børn blev underskrevet på Gladsaxe Rådhus af Gladsaxes borgmester Trine Græse og bestyrelsesformand for Anbragte Børns Vilkår David Adrian Pedersen.

Kommune i samarbejde med tidligere anbragte for fremtidens anbragte børn

Gladsaxe Kommune indgår samarbejde med organisationen 'De Anbragtes Vilkår' om at forbedre forholdene for de af kommunens børn, som er anbragt udenfor hjemmet.
Generelt er de kommunale embedsmænd bekymrede for virkningerne af et profitforbud. I Brønderslev Kommune appellerer velfærdsdirektør Henrik Aarup til, at beslutningstagerne tænker kommunerne ind scenariemæssigt.

Kommunale embedsmænd er bekymrede for et profitforbud

Mere end halvdelen af de ledende embedsmænd i kommunerne er bekymrede for mulige konsekvenser af et forbud med at udtage profit fra institutioner. Fire ud af ti mener, at der må kunne findes en bedre løsning, viser rundspørge.
Anklager om svigt på børne- og familieområdet får ANkestyrelsen til at bede Horsens Kommune om en forklaring. (Arkiv)

Anklager om svigt: Ankestyrelsen overvejer tilsynssag mod kommune

På baggrund af to bekymrende henvendelser om systematisk svigt på børne- og familieområdet har Ankestyrelsen bedt Horsens Kommune om at forklare sig.
Rasmus Helveg Petersen, der er familieordfører for Radikale Venstre, vil ikke være med til at tvinge folk til at skifte ejerform

Private tilbud: Radikale sætter prop i profitflasken

Kampen mod profit på kommunal velfærd synes tabt i denne omgang for regeringen. Landsorganisationen for sociale tilbud mener, at borgerne har været sat i gabestok, mens Christiansborg har haft mere fokus på selskabsform end på mennesket.
"Jeg kan være bekymret for, at tvangsbortadoption bliver en måde for kommunerne at sløjfe udgifter," siger Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper til Berlingske.

Frygt for at kommuner vil gennemtvinge adoptioner for at spare

Flere politikere og eksperter er bekymret for, at kommuner vil gøre bortadoptioner med tvang til en spareøvelse. Plejefamilier fortæller, at de føler sig presset til at adoptere deres plejebørn.
Socialordførerne Trine Torp (SF) (til venstre) og Marie Bjerre (V) vil have fokus på kvaliteten af anbringelser af børn uden for hjemmet.

Modstand mod at tvangsfjerne flere børn

Statsministerens ønske om flere anbragte børn støder på stor modstand fra organisationer og partier. 'Det er vigtigt ikke at gøre forældre og børn til hinandens modsætninger,' mener socialordfører fra SF.
Socialborgmester i Københavns Kommune Mia Nyegaard (B), mener at regeringen risikerer at tage livet af de mange for at ramme de få. Borgmester Leon Sebbelin i Rebild Kommune (B) bliver ikke forarget over at folk, der gør deres arbejde, tjener penge.

Radikale borgmestre forudser koks og kaos ved et forbud mod profit

OPS-Indsigt har talt med to radikale borgmestre om deres syn på regeringens forventede forbud mod profit på socialområdet. De mener, at man bringer kommunerne i en umulig situation, hvor der skabes flere problemer.
Det er fortsat ikke helt klart, hvordan kommunerne vil og kan kompenserer alle typer af private velfærdsleverandører for merudgifter til Covid-19. Her arkivfoto af næstformand for KL Martin Damm (V) samt formand for KL Jacob Bundsgaard (S), da Regeringen og KL præsenterer økonomiaftalen for 2021 i Finansministeriet i maj.

Ministerium retter misforståelse om corona-kompensation af sociale tilbud

Social- og Indenrigsministeriet retter nu op på nogle af de misforståelser fra et svarbrev til KL om kompensation for merudgifter til Covid-19. Men spørgsmålet er, om mailen efterlader flere ubesvarede spørgsmål end svar.
Den manglende kontakt til udsatte børn og unge forventes at føre til endnu flere sager, når nedlukningen er slut, siger socialrådgivere, (Arkiv)

Socialrådgivere mister kontakt til udsatte børn og unge

Ny undersøgelse viser, at socialrådgiverne har svært ved at få direkte kontakt med udsatte børn og unge under coronakrisen. Mange forældre reagerer ikke på socialrådgivernes henvendelser.
Ny analyse viser, at 18 procent af de ikke-vestlige børn i alderen nul til fem år blev anbragt uden for hjemmet i sager, hvor der blev foretaget to eller flere underretninger i 2016. Analysen af Social- og indenrigsministeriet offentliggøres mandag. (Arkiv)

Børn med ikke-vestlig baggrund anbringes sjældnere end danske

Danske børn med underretninger anbringes i højere grad end tilfældet er hos børn med indvandrerbaggrund.
Hillerød Kommune har oplevet en stigning i antallet af anbringelser det seneste år. (Arkiv)

Anbringelsesboom sprænger budgettet

Hillerød Kommune oplever en stejl stigning i udgifterne til anbringelser. Budgettet for 2020 overskrides med over 8 millioner kroner. 'En håndfuld dyre enkeltsager' kan vælte budgettet, siger udvalgsformand.

INGEN KREDITKORT OPLYSNINGER

Få dit kommunale nyhedsoverblik kl. 7.00 hver morgen - gratis og uden binding i 4 uger