Affaldshåndtering

  Affaldshåndtering

  Frederiksberg Kommune var den første kommune i Danmark til udelukkende at indsamle affald med el-skraldebiler. Den slags grønne tiltag kan blive bremset ved en total liberalisering af affaldsmarkedet, advarer borgmester Michael Vindfeldt.

  34 borgmestre på tværs af partier: Liberaliser ikke indsamlingen af affald

  34 borgmestre advarer i et brev ministre om, at det vil få en række negative konsekvenser, hvis regeringen fuldstændig liberaliserer markedet for indsamling og håndtering af affald. Forslag fra konsulentfirmaet Deloitte er ifølge borgmester 'en potentiel bombe under affaldsindsamlingen, som vi kender den i dag.'
  Med opstilling af 24 affaldsstationer håber Odense Kommune, at man kan få borgerne til også at sortere deres affald, når de færdes i byen.

  Affald skal også sorteres på torve og veje

  Borgerne skal også kunne sortere deres affald, når de går rundt i en park, på et torv eller på befærdede veje. Det mener man i Odense Kommune, som opstiller affaldsstationer flere steder i byen. 'Det er et lille, men godt bidrag til at gøre noget godt for klimaet,' siger rådmand.
  Det er en lille sorte boks under låget til skraldespanden, der indeholder en sensor, som giver besked, når spanden trænger til at blive tømt..

  Intelligente kommunale skraldespande kan reducere i C02

  Databaseret affaldsregistrering kan nedbringe antallet af kommunale affaldstømninger med mindst 30 procent. Det viser et nyt forsøg i Vejle Kommune, hvor en virksomhed har testet, hvordan sensorer monteret i 150 af kommunens 900 affaldsspande kan fortælle kommunen, hvornår de skal tømmes.

  Kommunale skraldebiler tager stikket

  Renere luft og mindre larm er på vej til kommunerne. Inden for få år har mange kommuner planer om, at blandt andet fuldelektriske skraldebiler skal indsamle affald. I nogle sammenhæng går efterspørgslen på det kommunale marked så stærkt, at en leverandør selv har måtte designe en elkranbil.
  Bjerge af affald i Nordjylland skal fra nytår håndteres af et nyt selskab, som hele seks kommuner er gået sammen om at danne.

  Omdiskuteret storfusion i Nordjylland

  Seks kommuner i Nordjylland lægger nu to affaldsselskaber sammen. Med fusionen følger også kritik blandt andet fra fremtrædende DF'er, som vil have beslutningen revurderet.
  I dag bliver meget brugt tøj brændt af. Fremover skal det håndteres mere miljørigtigt, og derfor skal der nu innoveres og etableres systemer til det.

  Otte kommuner med i partnerskab om tøjet der driller

  Otte kommuner og virksomheder med specialviden inden for tekstilområdet, går nu sammen med brancheorganisationer ind i partnerskab for at finde løsninger på det, der indtil videre ser ud som en gordisk knude inden for håndtering af affald: Hvad gør man med alt det tøj, som er for laset til at kunne genbruges?
  I 2023 kommer der endnu en kategorier på vores affald, end vi ser i dag. Mange kommuner er dog endnu ikke klar og har derfor søgt dispensation.

  En ud af tre af danskerne: Det er for besværligt at sortere affald

  En stor del af danskerne, synes det er besværligt at sortere affald. Ekspert peger på flere stopklodser.
  Borgerne i en række kommuner har fået en markant stigning i affaldsgebyret som følge af de nye sorteringsregler.

  Affaldsgebyrer stiger markant i hele landet

  I en lang række kommuner vil borgernes affaldsgebyr stige voldsomt, selv om regeringen havde lovet minimale ekstraomkostninger.
  Jørgen Bing er formand for det nordjyske affaldsselskab AVV og medlem af byrådet i Hjørring for SF

  Debat: KL’s dødsliste over forbrændingsanlæg var noget ‘makværk’

  KL prøvede med sin såkaldte dødsliste at give regeringen et input til, hvilke forbrændingsanlæg, der skal nedlægges især på Sjælland. Men dødslisten var noget makværk fyldt med fejl, skriver Jørgen Bing (SF), som er formand for affaldsselskab i Nordjylland.
  I samtlige fynske kommuner vil borgmestrene gøre op med affaldssortering af plast og drikkekartoner. I stedet skal maskiner klare det.

  Fynboer vil sætte maskiner til at sortere affald

  Fyns kommuner gør klar til opgør. De vil have dispensation, så maskiner kan affaldssortere, og borgere slippe. Ministeren understreger, at den politiske aftale ikke vil forhindre andre løsninger.
  Brugte kartoner til mælk og andre fødevarer skal transporteres langt for at blive genanvendt.

  ‘Hovedløst’ at køre kartoner 500 km for at få dem genanvendt

  Regeringen forlanger af kommunerne, at de sorterer brugte kartoner til mælk og juice ud. I Nordjylland kommer det til at betyde, at kartonerne skal fragtes cirka 500 kilometer for at få materialerne genanvendt. Det er 'hovedløst', mener politiker.
  Udlevering af gratis poser til madaffald skal gerne gøre en forskel i Egedal Kommune.

  Håb om at gratis poser til madaffald kan gøre en forskel

  Som en del andre kommuner døjer Egedal med, at borgerne ikke får sorteret madaffald godt nok. Nu vil kommunen uddele gratis poser til madaffald i håb om, at det kan gøre en forskel.

  INGEN KREDITKORT OPLYSNINGER

  Få dit kommunale nyhedsoverblik kl. 7.00 hver morgen - gratis og uden binding i 4 uger

  Har du allerede abonnement, log ind her:

  Mangler du NB Kommune abonnement, så start gratis her: