Det er blevet dyrere for borgerne i Faxe Kommune at få tømt deres skraldespande, fordi kommunens forsyningsselskab havde alvorlige budgetoverskridelser i 2019, efter man havde hjemtaget opgaven.

Hjemtagning giver budgetoverskridelser i flere kommuner

Når kommunerne hjemtager opgaver, ender det i flere tilfælde med, at den kommunale leverandør alligevel ikke kan udføre opgaven til prisen. Se to eksempler på hjemtagninger, der endte i budgetoverskridelser, her.
Lokalpolitikerne tror, at ældrepleje bliver det vigtigste tema ved KV21. Men hvor meget ved du egentlig om ældreplejen i din kommune? Bliv klogere her.

Ældrepleje

I takt med at der kommer flere ældre, bliver den kommunale ældrepleje stadigt vigtigere og dyrere. Her får du relevante tal for alle kommuner, og du kan blive klogere på, hvordan den kommunale ældrepleje fungerer.
Det er ikke altid fred og idyl, der hersker på landets plejehjem. Udadreagerende ældre, der er til fare for både andre borgere og kommunens personale, fylder mere og mere. (Arkiv)

Kommune overvejer: Kan vi rumme voldelige ældre?

Flere udadreagerende ældre på plejehjemmene får politikere til at overveje, hvad man kan stille op med af tilbud - gerne i samarbejde med andre kommuner.
Gæstekokke skal tilberede god mad fra bunden til de ældre borgere i Odense Kommune.

Gæstekokke skal kokkerere til de ældre

Politisk enighed om at beboere på plejecentre og leve- og boenheder i Odense Kommune, flere gange om måneden skal have mad tilberedt helt fra bunden af gæstekokke. Partierne bag aftalen vil afsætte knap 10 millioner kroner om året til ordningen.
Fagforbundet FOA er "stærkt bekymret" for den personalemangel, som kan komme ved at udskyde vaccinationen af frontpersonale. (Arkiv)

Ældste borgere prioriteres nu i vaccinekø – ansatte må vente

FOA er bekymret for personalemangel grundet sygdom, efter at vaccinestik til frontpersonale udskydes.
Hvis sosu'er og andre personalegrupper var blevet tilbudt lyntest tidligere, så kunne der være reddet liv, vurderer professor.

Professor: Myndigheders nøl med lyntest har kostet liv

Var lyntest hurtigere blevet rullet ud, kunne det have betydet færre coronadødsfald på plejehjem, vurderer professor. KL og minister er uenige om årsag til langsommelig udrulning af kviktest.
Skal staten under epidemier kunne forbyde ældre på plejehjem at få besøg? Det diskuteres nu kraftigt. Fotoet er fra et specielt besøgsrum med en glasvæg for at hindre coronasmitte.

Regeringen kritiseres for at videreføre besøgsforbud på plejehjem i ny lov

En stribe organisationer vil indskrænke muligheden for at forbyde besøg i ældre borgeres egne boliger på plejehjem under epidemier.
Fem kommuner har deltaget i forsøg om flere billige boliger for blandt andet at mindske antallet af hjemløse. Der har været succes med både udslusningsboliger og deleboliger, som kommunerne anbefaler.

Værsågod, Christiansborg: Her er de konkrete forslag fra frikommuneforsøgene

38 kommuner har deltaget i frikommunenetværket, hvor i alt 79 forsøg har været afprøvet på forskellige velfærdsområder. Her er frikommunernes mest markante anbefalinger og erfaringer fra forsøgene.
Et politisk flertal vil have undersøgt, hvordan coronasmitten kommer ind på plejehjemmene.

Flertal kræver mange coronadødsfald på plejehjem undersøgt

Et politisk flertal vil have undersøgt coronaindsatsen på plejehjem efter høje dødstal blandt beboere. Det undrer politikerne, at smitten har kunnet komme ind så mange steder.
Esbjerg Kommunes politikere diskuterer lige nu, om nye plejehjem skal være privat finansierede eller kommunalt drevne. (Arkiv)

Fremtidens plejehjem: Privat eller kommunal?

Der er godt gang i debatten om, hvilken type plejeboliger der skal etableres de kommende år til det stigende antal ældre. I Esbjerg byråd går bølgerne højt i debatten med stærke ideologiske undertoner.
Plejepersonale med corona-symptomer eller med coronasmittede i familien opfordres ifølge FOA i flere tilfælde til at møde på job. (Personerne på fotoet har ikke relation til artiklen).

FOA: Chefer beder plejepersonale med symptomer om at gå på job

Et par gange om ugen hører fagforbundet FOA fra blandt andre sosu'er, der opfordres til at bryde corona-retningslinjer. Virolog er rystet.

Stor forskel i løft af ældreplejen

Offentliggørelsen af de kommunale budgetter for 2021 viser, at selvom kommunerne samlet set har tilført ældreområdet 731 mio. kr., så er det langtfra alle kommuner, der dækker det øgede demografiske behov.