Trods et stort mindreforbrug på den samlede serviceramme har kommunerne brugt flere penge pr. elev i folkeskolen, og det samme gælder på de øvrige store velfærdsområder.

Kommuner brugte flere penge til hver ældre, folkeskoleelev og daginstitutionsbarn i 2020

På trods af et stort underforbrug på servicerammen i 2020 brugte kommunerne flere penge på de centrale velfærdsområder, hvis man måler det pr. barn eller ældre.

Kommunerne gik en milliard over budgettet på ældrepleje i 2020

Kommunerne brugte en milliard over budgettet for ældrepleje i 2020. Se her, hvilke kommuner der brugte mere eller mindre i forhold til budgettet.

Efter Kongsgården: Ledelse mellem jura og politik

Lov er lov, og lov skal holdes. Sagen om plejehjemmet Kongsgården i Aarhus medførte et langvarigt politisk og offentligt pres på kommunen og dens øverste ledelse. Det blev et år, hvor ledelse foregik i et minefelt mellem jura, politik og plejeskandale.
"Det kan ikke passe, at der skal spares penge på mad til de ældre," siger Erik Bertelsen formand for ældreråd.

Ældre presses til at vælge bestemt madpakke – ellers er der ingen hjælp

En gruppe ældre borgere skal fremover vælge kommunens madpakketilbud, hvis de vil have hjælp til frokosten. Det skaber vrede hos flere pensionister. 'Det er bedrøveligt og ikke værdigt over for borgerne,' siger konservativ byrådskandidat.
Rådmand Jette Skive (DF) i Aarhus har skrevet en mail, som sætter både hende og forvaltningen i et dårligt lys.

Rådmand til direktør: Blæs på økonomien

Tænk på Dansk Folkeparti og blæs på økonomien så vidt muligt. Sådan lyder opfordringen fra rådmand Jette Skive i Aarhus til direktør på ældreområdet. Opfordringen kan ifølge ekspert være ulovlig. S og SF i byrådet forlanger sagen undersøgt.
Nyt lovforslag lægger op til et opgør med detailstyring i ældreplejen i tre kommuner. (Arkiv)

Regeringen i opgør med ældres ret til hjemmehjælp

Nyt lovforslag lægger op til et opgør med detailstyring i ældreplejen i tre kommuner. Ældresagen og juridiske eksperter er skeptiske: Stort set alle rettigheder for svækkede ældre ophæves.
"Vi får flere ældre, men vi får ikke pengene med til at dække det," siger rådmand i Aarhus for Sundhed & Omsorg, Jette Skive (DF).

Kommune forudser stor pengemangel på ældreområdet

Nye beregninger fra forvaltningen i Aarhus Kommune viser, at kommunen i de kommende år får store udfordringer med at få pengene til at række på ældreområdet. 'Vi står og kigger ind i et gevaldigt underskud,' siger rådmand.
Blandt andre social- og ældreminister Astrid Krag (S) ønsker det undersøgt, hvordan plejehjemmene forebygger og håndterer udbrud af corona.

Flertal vil have undersøgt coronadødsfald på plejehjem

Politisk flertal er enige om at få undersøgt covid-19-udbrud og - dødsfald på plejehjem. Indtil videre er 923 plejehjemsbeboere døde af eller med corona.
På ældreområdet havde kommunerne et stort merforbrug i corona-året 2020.

Se her, hvordan de største velfærdsområder afviger fra budgettet i 2020

Mens kommunerne har haft et merforbrug på over en milliard på ældreområdet, har de sparet knap 200 millioner på daginstitutionerne i 2020 i forhold til budget. På folkeskoleområdet er der et merforbrug på 300 millioner.
I en længere periode har beboerne kun fået besøg af et familiemedlem. Derfor har medarbejderne prioriteret at træde til og skabe nærvær for at forhindre ensomhed.

Udliciteret plejehjem bryder fraværsmønster i plejesektoren

Ledelse der lytter og meget lavt sygefravær har frigjort tid til et øget fokus på nærvær og aktiviteter med stærkere fællesskab igennem corona på et af Danmarks længst udliciterede plejehjem. 'Vi er personale nok,' siger tillidsrepræsentanten.
"Det her er en rigtig god dag i Tårnby," sagde borgmester Allan S. Andersen, da kommunens plejehjem i går genåbnede for besøg fra alle pårørende.

Pårørende får igen lov at besøge bedstemor på plejecentret

Flere kommuner omkring København åbner nu op for, at pårørende kan besøge deres ældre slægtninge og venner på plejecentrene.
Der er stigende mangel på hænder i ældreplejen, og flere kommuner forkæler nu sosu-elever med pæn løn under uddannelsen.

Lønkrig mellem kommuner

Kommunerne konkurrerer hårdt om at få sosu'er. På den baggrund er flere kommuner begyndt at give sosu-elever voksenløn, selv om det ikke er et krav. 'Det ender med, at vi skal overbyde hinanden,' siger udvalgsformand.

INGEN KREDITKORT OPLYSNINGER

Få dit kommunale nyhedsoverblik kl. 7.00 hver morgen - gratis og uden binding i 4 uger