Del artiklen:
Formanden for KL, Martin Damm, (til venstre) vil ikke stille ultimative krav til regeringen. Fotoet er fra begyndelsen på forrige års forhandlinger om en økonomiaftale for kommunerne.
Formanden for KL, Martin Damm, (til venstre) vil ikke stille ultimative krav til regeringen. Fotoet er fra begyndelsen på forrige års forhandlinger om en økonomiaftale for kommunerne. - Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix (arkiv)

KL-formand Martin Damm vil trods pres fra byrådspolitikere ikke stille ultimative krav ved kommende forhandlinger med regeringen om en ny økonomiaftale. Det vil være en ‘ret dum position at indtage’, siger han.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk

Det bliver uden ultimative krav, at topforhandlerne fra KL (Kommunernes Landsforening) sætter sig til forhandlingerne i forsommeren om en ny økonomiaftale med regeringen. Der er ellers mange byrådspolitikere, som mener, at KL bør stå bomfast i forhandlingerne.

KL’s afvisning af ultimative krav blev slået fast, da formanden for KL, Martin Damm (V), torsdag på Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg rundede debatten blandt de delegerede af. 

Flere delegerede havde forud givet udtryk for, at KL bliver nødt til at sætte hårdt mod hårdt i økonomiforhandlingerne for at sikre kommunerne en holdbar økonomi.

KL-profiler: Ultimativt klar til at gå imod økonomiaftalen

Ifølge en rundspørge foretaget af NB-Kommune mener hver anden byrådspolitiker, at KL skal forlade forhandlingerne om en økonomiaftale for 2024, hvis ikke regeringen er klar til både at dække stigende udgifter til både børn og ældre (demografien) samt det specialiserede socialområde.

“Der er nogle, som giver udtryk for, at hvis vi ikke får det hele i økonomiforhandlingerne, så ’skal vi være dem, der er gået’. Det er i mine øjne  en ret dum position at indtage, når man sidder over for en flertalsregering,” sagde Martin Damm. 

Han ønsker besindighed på kommunernes side:

“Jeg vil gerne erindre om, at det er noget helt unikt i Danmark sammenlignet med langt de fleste andre lande, at vi som kommuner får indflydelse på de overordnede rammer for vores økonomi. I de fleste andre lande er det noget, som staten dikterer. Den mulighed for at få indflydelse, vil jeg nødigt sætte over styr,” sagde Martin Damm. 

Han er indstillet på langmodighed, når han i maj/juni sætter sig til forhandlingsbordet med finansminister Nicolai Wammen (S). 

“Vi er altid klar til ikke at indgå en økonomiaftale, men det skal ikke være det første våben, vi trækker,” opsummerede Martin Damm.