Del artiklen:
Statsminister Mette Frederiksen (S) tillægger kommunerne en stor rolle i at reformere velfærden, fremgik det på Kommunalpolitisk Topmøde torsdag.
Statsminister Mette Frederiksen (S) tillægger kommunerne en stor rolle i at reformere velfærden, fremgik det på Kommunalpolitisk Topmøde torsdag. - Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Mette Frederiksen anerkender, at landets kommuner er hårdt presset, og hun forudser derfor, at velfærdssamfundet kan være truet allerede på kort sigt.

Af Arne Ullum, arne@nb-medier.dk

Velfærdssamfundet, som vi kender det i dag er truet allerede på kort sigt, hvis det ikke lykkes at gennemføre reformer, som både gør Danmark rigere og fjerner  bureaukrati.

Det. var det klare budskab fra statsminister Mette Frederiksen (S), da NB-Kommune efter hendes tale på Kommunalpolitisk Topmøde torsdag spurgte, om det ikke var på månen at love bedre velfærd i lyset af, at mange kommuner lige nu sidder og gennemfører store ekstraordinære sparerunder.

“Hvis ikke vi evner at lave nogle reformer, hvor vi gør Danmark rigere og får frigjort medarbejdere fra den tid i dag bruger på dokumentation til at være sammen med borgerne, så hænger velfærdssamfundet ikke sammen. Ikke bare om mange år, men i løbet af ganske ganske kort tid,” sagde hun.

Mette Frederiksen anerkendte, at landets kommunalbestyrelser sidder med en meget svær opgave lige nu.

“Kommunerne er ramt af flere ting på en og samme tid. Der er markant flere udgifter på det højt specialiserede socialområde, og derfor valgte jeg også at adressere det i min tale i dag.”

“Det er et område, hvor vi skal arbejde meget meget tæt sammen for – selvfølgeligt at levere det borgerne har brug for – og have en ordentlig økonomistyring, for ellers underminerer vi en række af de andre områder. Så er der inflationen, det er jo forhåbentligt en mere konkret problemstilling, der er nu på grund af krigen i Ukraine.”

Behov for opgør med rettigheder

Statsministeren gav på topmødet en mere detaljeret beskrivelse af, hvad hun mener med ønsket om at give kommunerne mere lokal frihed til at løse velfærdsopgaverne.

Hun erkendte efter talen, at det vil betyde et opgør med mange af de rettigheder, som borgerne har i dag.

“Det er jo den naturlige konsekvens, hvis man vil slippe velfærden fri, og man lokalt skal definere, hvad er den bedste daginstitution, hvordan laver vi ældrepleje her, så betyder alt ikke skal være skemalagt,” siger hun.

Derfor bør det også være slut med at politikere reagerer på lokale sager ved at gennemføre nye love.

“Derfor skal vi også fra regeringens side vænne os til, at når der opstår et problem et sted, og medierne konfronterer os, så istedet for at vi laver en ny lov med flere proceskrav, flere tilsyn og mere kontrol, så skal vi i fremtiden give det eneste rigtige svar: Er der et problem lokalt, så skal man løse det lokalt.”

Måtte opgive at læse liste med statslige tilsyn

Mette Frederiksen fik sig angiveligt et grim overraskelse, da hun under regeringsforhandlingerne ville se, hvor mange statslige tilsyn der egentligt er i Danmark.

“Jeg bad på et tidspunkt om en liste over statslige tilsyn. Listen var så lang, at jeg måtte opgive at læse det hele – og det viser jo, hvor omfattende det her er blevet,” sagde hun.