Del artiklen:
Frederiksbergs borgmester Michael Vindfeldt (S) vil have KL-toppen til at forlade årets økonomiforhandlinger, hvis regeringen vil have kommunerne til at spare på administration, men ikke selv er klar til at spare på statens administration.
Frederiksbergs borgmester Michael Vindfeldt (S) vil have KL-toppen til at forlade årets økonomiforhandlinger, hvis regeringen vil have kommunerne til at spare på administration, men ikke selv er klar til at spare på statens administration. - Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Regeringen skal spare på statslig administration, hvis de vil have opbakning til økonomiaftalen fra socialdemokratisk storby-borgmester. Så hård er meldingen forud for Kommunalpolitisk Topmøde.

Af Christina Yoon, Journalist, christina@nb-medier.dk

Hvis regeringen pålægger kommunerne en besparelse på administration, uden at staten også skal spare, så skal KL (Kommunernes Landsforening) slet ikke indgå en økonomiaftale med regeringen for 2024.

Så kontant er meldingen fra Michael Vindfeldt (S), der er borgmester i Frederiksberg Kommune, forud for Kommunalpolitisk topmøde, som sparkes i gang i dag, torsdag.

“KL bør slet ikke lave nogen kommuneaftale, hvis staten ikke sparer på administration ligesom kommuner og regioner,” siger Michael Vindfeldt i et interview til NB-Økonomi. “Jeg vil have, at staten kommer ind i kampen og anerkender, at hvis der skal spares på administration og bureaukrati, så skal de gå foran selv.”

Storbyborgmesteren er én af de første fra de store magt- og borgmesterpartier, der offentligt ytrer ønsket om, at KL nu må stå hårdere overfor regeringen og ultimativt være klar til at forlade den kommende økonomiaftale. En rundringning til andre borgmestre viser, at flere er klar til at bakke en hårdere linje op mod regeringen, hvis økonomiaftalen ikke bliver bedre for 2024.
 
Ifølge Michael Vindfeldt handler det om at være fair og ordentlig. Hvis regeringen forventer noget af kommunerne, så vil kommunerne godt bakke op, hvis de kan mærke, at regeringen går foran.

“Jeg er jo opdraget til, at man generelt skal behandle andre, som man gerne selv vil behandles. Det betyder grundlæggende ordentlighed. Det betyder også, at hvis kommunerne skal spare på administration, så må vi jo gøre det, selvom det ikke er dér, væksten har været, den har nemlig været i staten,” siger han og uddyber: 

“Men jeg har det også sådan, at hvis staten ikke skal spare på deres administration, så kan jeg ikke rigtigt se, hvorfor KL skal indgå nogen kommuneaftale.”

Den kontante udmelding fra S-borgmesteren kan være med til at lægge pres på KL-formandskabet, som ikke har lagt op til en hård forhandlingsstrategi, hvor de ultimativt er klar til at forlade forhandlingsbordet.

“Hvis man går fra en forhandling, så får man jo slet ikke noget ud af det,” har KL-formand Martin Damm tidligere udtalt til NB-Økonomi.