Del artiklen:
Formand for Kommunernes Landsforening Martin Damm stak til forbruget af administrative medarbejdere i staten i sin formandstale på Kommunalpolitisk Topmøde.
Formand for Kommunernes Landsforening Martin Damm stak til forbruget af administrative medarbejdere i staten i sin formandstale på Kommunalpolitisk Topmøde. - Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

KL-formand Martin Damm anerkender statsministerens invitation til et tættere samarbejde om fremtidens velfærd i kommunerne – i lyset af kommende milliardbesparelser. Men han opfordrer samtidig til, at statens administration også skal slankes.

Af Jørn Sørensen, jorn@nb-medier.dk

“I kan selv prøve at tjekke efter. Det er blevet kutyme, når politikerne på Christiansborg indgår aftaler, så tildeler de styrelserne flere penge. Så kan de ansætte flere medarbejdere. 40 procent flere på fem år er det foreløbigt blevet til!”

Sådan lyder det fra KL-formand Martin Damm (V) i sin formandstale ved Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg torsdag.

Formanden brugte en stor del af sin tale på at understrege paradokset i, at regeringen med den ene hånd beder regeringen om, at kommunerne og regionerne sparer tre milliarder kroner årligt på administration. Og med den anden hånd selv ansætter flere og flere akademikere i den statslige administration, som øger tilsynet og kontrollen af kommunerne:

“Der er ingen tvivl om, at det giver mere administration til os i kommunerne. Vi oplever en markant stigning af tilsyn og kontrol. Jeg kan også godt afsløre, at vi endnu har til gode at høre om styrelser, der laver vejledninger, som gør det nemmere at være medarbejdere i en kommune,” lyder det fra formanden, som blev mødt med klapsalver fra det kommunale bagland.

Martin Damm kalder det “helt tosset” at tale om, at det kun er kommunerne, der skal spare på administrationen. Det går begge veje i alle forvaltningsmyndigheder – fra staten, regionerne til kommunerne:

“Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvor det efterlader den politiske ledelse i det her land. Er det embedsmænd eller politikere, der har fat i tøjlerne?”

“Hvis jeg sætter mig i et rum med folketingspolitikere og lukker døren, og vi gennemgår de administrative bindinger, der er sat i værk i kommunerne, så tror jeg godt, de kan se, at den er helt gal,” konkluderer Martin Damm og spørger:

“Øget tilsyn og kontrol. Er det den vej vi vil? Eller skal vejen være brolagt med tillid til og respekt for medarbejdernes faglighed?”

Han opfordrer derfor regeringen til at se indad i egne rækker, inden man kan sætte sig sammen og drøfte udviklingen af den danske velfærd i fællesskab, som statsministeren i interview med Berlingske inviterer til – en invitation, han takker ja til:

“Vi får kun hånd om de store problemer, hvis vi tager hinanden i hænderne. Det skal vi blive endnu bedre til. Borgere, organisationer, foreninger og alle andre, som kan og vil. Og i kommunerne går vi gerne den berømte ekstra mil.”

“Det, synes jeg, vi politikere skal sætte os ned og tale om. Det er os, der skal lægge linjen for det samfund, vi gerne vil have.”

 Læs også Regeringen i tilbagetog i forhold til krav om administrative besparelser

Læs også
Analyse: Statsminister giver kommunerne to centrale indrømmelser