Del artiklen:
Gudenåen er flere gange gået over sine breder. Med klimaforandringerne vil det ske oftere. Det kræver nye tilgange til bl.a. byggeri.
Gudenåen er flere gange gået over sine breder. Med klimaforandringerne vil det ske oftere. Det kræver nye tilgange til bl.a. byggeri. - Foto: Region Midtjylland

Fremtiden byder på mere nedbør og flere oversvømmelser. Region Midtjylland leder nyt stort EU-projekt til 22,1 mio. kroner, der bl.a. skal bygge demonstrationshuse i fem midtjyske kommuner for at se, hvordan vi kan bygge og leve med fremtidens vandmasser.

Af Jørn Sørensen, jorn@nb-medier.dk

Hvad gør vi, når vandet stiger, og ekstremt nedbør bliver en mere normal del af vejrudsigten? Det søger Region Midtjylland nu i samarbejde med en række kommuner, vidensinstitutioner og andre myndigheder konkrete svar på i et nyt stort EU-projekt.

Projektet – Resist – er et såkaldt Horizon-projekt med i alt 56 partnere fra hele EU. Region Midtjylland leder den danske del af projektet, der beløber sig til 22,1 mio. kroner. Penge, der bl.a. skal gå til at opføre demonstrations-huse i stor skala.

Den danske del af Resist bliver synligt i fem pilotområder. De ligger i Lemvig, Randers, Hedensted, Horsens og Norddjurs kommuner. Nogle steder vil der blive opført konkrete demo-huse i stor skala, der på forskellige måder er bygget, så de er tilpasset en verden med mere vand. Husene skal vise alternativer til at bygge diger eller simpelthen fjerne bebyggelse fra udsatte områder. F.eks. ved at bygge på pæle eller lave bygninger så tætte, at de holder elementerne ude.

Læs også:
Klimaatlas tegner et billede af klimaforandringer på kommuneniveau

Andre steder vil projektet inddrage borgerne i arbejdet med klimatilpasning. F.eks. ved at invitere lokale borgere til at hjælpe med overvågning af grundvandsstanden samt ved at udvikle forskellige digitale værktøjer, herunder Augmented Reality (AR), hvor man via en app på telefonen kan få et billede af, hvordan fremtidens løsninger kommer til at tage sig ud i landskabet.

Henrik Qvist (EL) er næstformand i regionsrådets Udvalg for Regional Udvikling. Han siger i en meddelelse:

“Når vi taler om, at klimatilpasning skal løses i fællesskab, så er det os alle sammen, det handler om. Borgerne har en vigtig rolle at spille. Både i forhold til at sikre, at der faktisk bliver gjort noget lokalt, og i forhold til at indgå i de konkrete løsninger, der bliver skabt. Derfor er det rigtig godt, at Resist-projektet også ser på, hvordan borgerinddragelse kan foregå på det her område,” siger, Henrik Qvist.

Læs mere eller se projektets engelske hjemmeside her.

Læs også:
Borgmestre: Penge til kystbeskyttelse rækker ikke