Statsminister Mette Frederiksen (S) stillede på et møde før valget socialdemokratiske borgmestre i udsigt, at der ville blive ændret på udligningen. Men nu lyder der andre toner fra SVM-regeringen. - Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix (arkiv)

Statsminister Mette Frederiksen (S) gik til valg på et ønske om at genåbne udligningsreformen. Men der bliver ikke rokket ved udligningsreformen under SVM-regeringen, fastslår minister Sophie Løhde (V) i et nyt folketingssvar.

Af Christina Yoon, Journalist, christina@nb-medier.dk

Genåbning af udligningsreformen er ikke en del af SVM-regeringens politik. Det står klart i et folketingssvar fra indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).

“Jeg kan oplyse, at Regeringen ikke aktuelt har planer om at åbne udligningsreformen, som et bredt Folketing stod bag,” skriver Løhde.

Dermed ender statsministeren med at bryde sit valgløfte til socialdemokratiske borgmestre, hvor hun før folketingsvalget i fjor anerkendte “de utilsigtede skævheder,” som udligningsreformen havde ført med sig. Hun lovede derpå borgmestrene på et internt socialdemokratisk borgmestermøde, at hun var klar til en ny diskussion af udligningen efter et valg.

Det kunne NB-Økonomi afsløre i en artikel, der også blev bragt hos NB-Kommune tilbage i august, 2022:

Læs også:
Markant udmelding: Statsministeren vil ændre i udligningsreform efter valg

Men den diskussion er nu hældt ned ad brættet af hendes egen nye regering. Indenrigsministeren ønsker ikke at kommentere på, hvad der er sket på et internt S-borgmestermøde, men hun understreger i sit folketingssvar, at hun er tilfreds med reformen, som Venstre også var en del af.

“Jeg er glad for aftalen om udligningsreformen, som er gennemført med virkning for
2021 og frem. Med udligningsreformen flyttes der 1,4 mia. kr. mere til yderkommunerne, og der er tilført ekstra finansiering til alle kommuner,” skriver Sophie Løhde i sit svar til folketingsmedlem og kommunalordfører Theresa Berg Andersen (SF).

Borgmestrene må nøjes med særtilskud

Mette Frederiksen får dermed ikke sit valgønske opfyldt for at imødegå utilsigtede skævheder i reformen. Men Sophie Løhde henviser i sit svar til, at kommuner med særligt vanskelige udfordringer kan søge om særtilskud.

“Med særtilskudspuljen efter udligningslovens § 16 er der mulighed for at tage højde
for mere specifikke udfordringer i særligt vanskeligt stillede kommuner. Og der er
også efter reformen kommuner, der kan stå med sådanne mere specifikke udfordringer. Her er det med KL i økonomiaftalen for 2023 blevet aftalt at forhøje særtilskudspuljen til særligt vanskeligt stillede kommuner til samlet 620 mio. kr. for 2023,” skriver Løhde.

Noget tyder dog på, at de penge, kommunerne kan søge ikke har været tilstrækkelig til at dække kommunernes udgiftspres i 2022. 50 kommuner søgte nemlig om det særlige tilskud, hvoraf 32 fik afslag.

NB-Økonomi forsøgte før valget at få Moderaternes formand Lars Løkke Rasmussen til at kommentere på et ønske om netop at genåbne udligningsaftalen, men det ville han ikke kommentere på. Det er derfor uklart, om det er V eller M, der har blokeret for Mette Frederiksens valgløfte til S-borgmestrene.