Del artiklen:
Hvad klager pårørende til borgere i ældreplejen over? Det vil Vejle Kommune ikke oplyse til Vejle Amts Folkeblad. I Kolding derimod har avisen fået svar.
Hvad klager pårørende til borgere i ældreplejen over? Det vil Vejle Kommune ikke oplyse til Vejle Amts Folkeblad. I Kolding derimod har avisen fået svar. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det er trist for borgerne, at Vejle Kommune ikke er åbne om indholdet af klager over hjemmehjælpen og forhold på plejehjemmene. Det vurderer ekspert. I Kolding Kommune har man ikke noget problem med at offentliggøre klagerne.

Af Jørn Sørensen, jorn@nb-medier.dk

Mellem 2020 og 2022 har Vejle Kommune modtaget 130 klager inden for ældreplejen fra borgerne.

Men spørger man kommunen via en aktindsigt om, hvad borgerne så har klaget over, bliver man blankt afvist. Det har Vejle Amts Folkeblad måtte sande.

Avisen har søgt aktindsigt i klagerne, men det har kommunen afvist med begrundelsen: At det vil være en for ressourcetung opgave at anonymisere klagerne. Og i en anden aktindsigt, at det ikke kan lade sig gøre at anonymisere klagerne, så ingen kan genkende den omtalte person eller hændelse.

Men sådan ser forvaltningen ikke på det i Kolding Kommune. Herfra har avisen modsat Vejle fået sendt de anonymiserede dokumenter med klager efter en aktindsigt.

Læs også:
Kommune afviser aktindsigt i omsorgsjournal: Det går ikke, siger politiker

Vejle Kommunes begrundelse for ikke at frigive klagerne undrer Oluf Jørgensen, der er en landets førende jurister i regler om offentlighed i forvaltningen. 

“Umiddelbart er min vurdering, at det ville være ret nemt at slette personidentifikation, og Vejle Kommune har brugt mere tid på at besvare avisens anmodning om aktindsigt med lange afslag. Det store problem er, at offentligheden i Vejle Kommune ikke får information om, hvad det er for nogle forhold, der klages over,” siger Oluf Jørgensen til Vejle Amts Folkeblad og fortsætter:

“For mig ser det ud som om, at Vejle Kommune ikke ønsker offentlighed om det, der klages over. Det er i kontrast til Kolding Kommune. Det er trist for borgerne, at det afhænger af, hvilken kommunen de bor i, om de kan få indsigt i forhold, som helt klart har offentlighedens interesse.”

Vejle Amts Folkeblad har klaget over kommunens afslag til Ankestyrelsen, som i øjeblikket er ved at se på sagen. Når der kommer svar herfra vil kommunen genoverveje, om avisen skal have aktindsigt, siger velfærdsdirektør i Vejle Kommune Anne Mette Lund:

“Jeg er bekendt med, at nogle kommuner agerer anderledes, men vi følger juristernes vurdering.Vi skal være så åbne som muligt, hvis der er juridisk mulighed for det, men det handler først og fremmest om borgernes tarv,” siger Anne Mette Lund til Vejle Amts Folkeblad.

Læs også:
Kommunerne belastes af anmodninger om aktindsigt