Statsminister Mette Frederiksen er som socialdemokrat ikke indstillet på, at velfærdssamfundet bliver ringere og ringere. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (Arkiv)

Mette Frederiksen (S) anerkender ikke præmissen om, at vores velfærd i fremtiden bliver dårligere. Det er ellers en naturlig konsekvens af befolkningsudviklingen, mener KL-formand.

Statsminister Mette Frederiksen er ikke enig i, at vi må indstille os på mindre velfærd i fremtiden.

Det siger hun i et interview med TV2 Østjylland.

– Jeg synes, det vil være en meget kedelig konklusion, hvis vi på grund af den måde vores befolkning forandrer sig aldersmæssigt, skal have en dårligere skole til børnene og en endnu dårligere ældrepleje, end den, jeg synes, vi tilbyder vores gamle i dag, siger Mette Frederiksen.

– Ikke at det er en dårlig ældrepleje, men der er plads til forbedring allerede nu. Jeg kan ikke se, at der er rum til at forringe vores velfærdssamfund, siger hun.

I sidste uge advarede Martin Damm (V), der er formand for Kommunernes Landsforening og borgmester i Kalundborg Kommune, om, at manglen på hænder til at løfte fremtidens velfærdsopgaver vil betyde, at vi ikke kan love bedre velfærd i fremtiden.

Noget, han opfordrede Christiansborg-politikerne til at erkende.

På grund af flere ældre borgere har den offentlige sektor i 2030 behov for cirka 44.000 ekstra medarbejdere – i hvert fald hvis vi skal leve op til det nuværende serviceniveau. Samtidig forventes det, at det private erhvervsliv får brug for 95.000 medarbejdere.

Arbejdsstyrken vokser dog kun med 50.000 personer. Det viser en analyse fra KL.

– Hvis ikke vi kan få medarbejdere til at løse opgaverne, er vi nødt til at se på, om vi skal skære nogle af vores opgaver fra. Det bliver nogle barske prioriteringer i kommunerne, sagde Martin Damm (V) mandag.

Mette Frederiksen (S) anerkender, at der er brug for handling. Det er blandt andet derfor, forklarer hun, at regeringen vil afskaffe store bededag, så man ikke skal skære på velfærden for at finansiere militæret.

– Jeg mener klart, vi kan gøre noget på uddannelsesområdet, men jeg mener også, vi har behov for at arbejde mere – os der er på arbejdsmarkedet – for ellers kan vi ikke finansiere velfærdssamfundet om ganske kort tid, siger Mette Frederiksen.

Derudover peger hun på, at et opgør med bureaukrati og dokumentation kan frigøre hoveder og hænder til arbejdsstyrken.