Del artiklen:
Hørsholm Kommune har ulovligt skåret i hjemmehjælpen til 726 borgere. En række andre kommuner er også under Ankestyrelsens lup for ikke at leve op til lovgivningen.
Hørsholm Kommune har ulovligt skåret i hjemmehjælpen til 726 borgere. En række andre kommuner er også under Ankestyrelsens lup for ikke at leve op til lovgivningen. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hørsholm Kommune har ulovligt skåret i rengøringen og sengetøjsskift hos 726 ældre borgere. Borgmester forklarer, at forvaltningen har begået fejl og vil nu rette op. En række andre kommuner granskes for tiden af Ankestyrelsen for lovbrud.

Af Jørn Sørensen, jorn@nb-medier.dk

Ankestyrelsen har den seneste tid haft flere sager, hvor kommuner uretmæssigt har sparet på den hjælp til rengøring, ældre borgere har ret til i deres hjem.

Styrelsen har siden gjort det klart over for kommunerne, at der skal laves konkrete og individuelle vurderinger af borgernes brug for hjælp, før de kan ændre serviceniveauet – og altså ikke blot skære alle over én kam.

Læs også:
Ankestyrelsen vil granske 12 kommuners begrundelser for at skære i hjemmehjælp

Hørsholm Kommune sendte i december 2022 et brev til kommunens ældre borgere, der modtager hjemmehjælpen. Det skriver DR.

I brevet gøres det klart, at den ældre fremover vil få gjort rent og skiftet sengetøj hver tredje uge i stedet for hver anden uge. Men det er en ulovlig beslutning, siger to eksperter i forvaltningsret:

“Det er klart ulovligt. Når man træffer afgørelser om hjemmehjælp, skal de træffes efter en konkret og individuel vurdering. Det har kommunen tilsyneladende klart ikke gjort her, så det er i direkte strid med serviceloven,” siger John Klausen, professor i socialret på Aalborg Universitet til DR.

Også hos Eva Naur, der er lektor i socialret på Aarhus Universitet, er der heller ikke nogen tvivl om beslutningens juridiske status:

“Det må man simpelthen ikke. Juridisk er der overtrådt en elementær helt grundlæggende regel, som der ikke bør være tvivl om. Den er ikke svær, den er ikke ny, så det er juridisk set meget groft,” siger Eva Naur til DR.

Derfor bliver der nu rettet op. Det siger Hørsholm Kommunes borgmester Morten Slotved (K):

“Administrationen har klart indrømmet, at de har lavet en fejl. Det er de meget kede af, de har lagt sig fladt ned, og det retter de selvfølgelig op på,” siger Morten Slotved til DR og fortsætter:

“Der er endda en vejledning fra Ankestyrelsen, der siger, hvordan man skal gøre. Det betyder, at administrationen er gået i gang med at lave de revisiteringer. Vi retter op på fejlen og beklager, vi har lavet en fejlvurdering,” siger borgmester Morten Slotved til DR.

Læs også:
Hver anden kommune har droppet klippekort til ældre