Del artiklen:
Det er utrygt at aflevere sit barn i en institution, hvis der er ingen eller for få pædagoger på arbejde, mener Signe Nielsen formand for FOLA.
Det er utrygt at aflevere sit barn i en institution, hvis der er ingen eller for få pædagoger på arbejde, mener Signe Nielsen formand for FOLA. - Foto: FOLA og Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Børnehaver og vuggestuer uden tilstrækkeligt uddannet personale bør lukkes ned. Sådan lyder udmelding fra FOLA (Forældrenes Landsorganisation). ‘Hvis der ikke er uddannede pædagoger i dagtilbud, kan de ikke leve op til den kvalitet, der skal være,’ siger formand.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk

Der er daginstitutioner, hvor der i perioder slet intet uddannet personale er. Sådanne børnehaver og vuggestuer bør man overveje at lukke ned.

Det mener FOLA (Forældrenes Landsorganisation) ifølge DR.

“Hvis der ikke er uddannede pædagoger i dagtilbud, kan de ikke leve op til den kvalitet, der skal være. Og derfor skal man overveje at lukke dem,” siger formand for FOLA, Signe Nielsen, til DR.

Der er stor mangel på pædagoger. Faktisk bliver hver tredje opslåede pædagog-stilling besat af en ikke uddannet pædagog, oplyser Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Manglen på pædagoger slår ifølge DR igennem i hverdagen i daginstitutionerne. Helt galt går det, når der for eksempel er sygdom – især i mindre institutioner med få ansatte.

Signe Nielsen fra FOLA erkender, at hvis man begynder at lukke institutioner med på grund af pædagogmangel, så vil det gøre det endnu sværere for nogle forældre at få en daginstitutionsplads, og der er risiko for øget transporttid.. Men Signe Nielsen mener, det er nødvendigt med drastiske løsninger for at ruske op i daginstitutionsområdet:

“Vi har et problem, som skal løses, og det skal løses nu og her, hvis jeg skal kunne passe mit arbejde og samtidig aflevere mine børn et sted, jeg er tryg ved,” siger Signe Nielsen til DR.

Borgmester: Kvaliteten lider ikke

Især i København er der mangel på pædagoger i institutionerne. Men kommunen er alligevel i stand til at opretholde kvaliteten på et acceptabelt niveau. Det vurderer børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune, Jakob Næsager (K).

“Vi har indført skrappe tilsyn for at sikre, at det pædagogiske arbejde har et tilfredsstillende niveau, selvom der er mange medhjælpere og færre pædagoger,” siger Jakob Næsager til DR.

Læs mere om kommunernes arbejde med rekruttering