Del artiklen:
Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) beroliger kommunerne i forhold til frisætning af folkeskolen.
Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) beroliger kommunerne i forhold til frisætning af folkeskolen. - Foto: Simon Klein-Knudsen

Folkeskolerne bliver ikke sat så fri, at kommunerne bliver kørt ud på et sidespor. Det forsikrer børne- og undervisningsministeren på topmøde.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk

På KL’s Børn & Unge Topmøde i Aalborg blev der luftet bekymringer for, at SVM-regeringen vil give de enkelte skoleledere og -bestyrelse så meget frihed, at kommunerne i høj grad vil blive sat ud på sidelinjen. Men børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) beroliger kommunerne.

På topmødet hev Mattias Tesfaye et stykke papir op af lommen og citerede fra folkeskolens formålsparagraf:

”Kommunalbestyrelsen har ansvaret for folkeskolen.’ Den paragraf synes jeg er god,” sagde Mattias Tesfaye.

Det skete i en samtale på scenen med formanden for KL’s Børne- og Undervisningsudvalg Thomas Gyldal Petersen.

”Mit budskab om frisættelse er, at denne regeringen går ind for frisættelse fra målstyring, men ikke frisættelse for ledelse,” sagde Mattias Tesfaye.

Den bemærkning vakte glæde hos Thomas Gyldal Petersen, som replicerede:

”Vi skal som politikere definere, hvad vi skal med folkeskolen, men ikke hvordan.”

Læs også:
KL advarer regeringen mod blind frisætning af skolerne

Mattias Tesfaye blev spurgt om, hvad han vil gøre, når der dukker sager op som for eksempel den om et forbud mod de såkaldte crop tops (mavebluser) i Vejle eller skærmpolitik overfor elever. 

”Jeg vil give håndslag på, at jeg vil sige, hvad jeg mener i disse sager og måske komme med nogle anbefalinger eller opfordringer. Men ansvaret, for hvad det videre skal ske, vil jeg overlade til jer (henvendt til kommunalpolitikere og skolechefer på topmødet, red.),” sagde Mattias Tesfaye.

Vi har dårlige erfaringer med at tromle hen over folkeskoleområdet

Mattias Tesfaye (S), børne- og undervisningsminister

Thomas Gyldal Petersen ville gerne vide, hvor langt regeringen vil gå i retning af at give de enkelte skoler selvbestemmelse.
 
”Hvordan undgår vi, at folkeskolerne bliver 1.200 joller, der sejler i alle mulige retninger?,” spurgte Thomas Gyldal Petersen.

Hertil svarede ministeren:

”Vi har i regeringen besluttet at begynde frisættelsen på ældreområdet. Det betyder, at vi har lidt bedre tid på folkeskoleområdet til at tale med hinanden om, hvad der skal ske. Og her har jeg da tænkt mig at lytte til, hvad der bliver sagt. Vi har i Folketinget meget dårlige erfaringer med at tromle hen over folkeskoleområdet.”