Kommunerne er ikke på dagsordenen i det nye folketing
Del artiklen:
Mens indenrigs- og sundhedsministeren Sophie Løhde (V) allerede er begravet i spørgsmål på sundhedsområdet. Så kniber det for kommunalordførerne med at få skudt spørgsmål afsted til ministeren. - Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Kun tre ud af 111 spørgsmål til den nye indenrigs- og sundhedsminister kommer fra indenrigsudvalget. Ingen af de 12 nye kommunalordførere har stillet spørgsmål. Kommunale dagsordener kommer dermed skidt fra start i det nye Folketing.
Selvom regeringsgrundlaget indeholder massive besparelser på kommunerne, så er det kun tre ud af 111 spørgsmål til den nye indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V), som i skrivende stund kommer fra indenrigsudvalget, som er kommunernes udvalg. Over 100 spørgsmål kommer fra sundheds- eller epidemiudvalget. Det skriver NB-Økonomi.
De kommunale besparelser var ellers et hovedtema på årets Kommunaløkonomiske Forum (KØF), hvor blandt andre finansminister Nicolai Wammen (S) forsvarede besparelserne i regeringsgrundlaget overfor kommunerne.
Men selvom besparelserne fylder meget i kommunerne, så har de 12 nye kommunalordførere endnu ikke stillet så meget som et eneste spørgsmål til indenrigsministeren, selvom den nye SVM-regering har eksisteret i over en måned.
Indtil videre har de nye kommunalordførere altså ikke prioriteret kommunernes dagsorden overfor ministeren, og det tyder dermed på, at det kan blive svært for det kommunale Danmark at råbe Christiansborg op.
Der er kun én af de tolv ordførere, der har været kommunalordfører før, så der kan også gå en rum tid, før de resterende har fået sat sig ind i deres nye stofområde. Enkelte af dem har dog byrådserfaring.
Den manglende prioritering bekymrer dog ikke KL (Kommunernes Landsforening) endnu. KL-formand Martin Damm (V) mener, at det blot er fordi, at befolkningen er så optaget af sundhed lige i øjeblikket.
“Tit så er Folketinget optaget af nuet. Og lige nu, så er der kaos på sundhedsområdet. Det er meget symptomatisk for dem,” siger Martin Damm til NB-Økonomi. “Jeg tror, at det, der betyder noget for danskerne og i sidste ende Folketinget, det er den velfærd, de møder i hverdagen. Lige nu er det så sundhed på velfærdsområdet, der er highlightet.”
Damm forklarer, at velfærden i kommunerne nok skal komme på dagsordenen, da folk ikke holder op med at interessere sig for ældrepleje og folkeskolen.
Så det bekymrer ikke dig endnu?
“Nej, det gør det ikke,” siger Damm.
De tolv kommunalordførere er: Birgitte VInd (S), Lars Christian Lilleholt (V), Mike Villa Fonseca (M), Theresa Berg Andersen (SF), Lars-Christian Brask (LA), Dennis Flydtkjær (DD), Lise Bertelsen (KF), Jette Gotlieb (EL), Lotte Rod (R), Franciska Rosenkilde (ALT), Lars Boje Mathiesen (NB), Nick Zimmermann (DF).
Med omfattende frisættelse samt flere penge til børn og ældre skal kommunerne nok klare skærene de kommende år. Sådan lyder det fra regeringspartiet Socialdemokratiet. Udmeldingen kommer på baggrund af dystre forudsigelser fra toppen af KL.