
BYRÅDET: I flere kommuner er det en fast tradition, at borgmesteren har træffe- eller mødetider med borgerne – helt uden filter. På møderne lægger borgmestrene ører til stort småt om borgernes virkelighed. ‘Man skal jo ikke agere sagsbehandlerkontor, men det ved de fleste borgere faktisk godt,’ siger borgmester.
Af Jørn Sørensen, jorn@nb-medier.dk
Borgerinddragelse er blevet et tema, som de fleste kommuner oftest med borgmesteren i spidsen har sat i system de senere år.
Tidligere har mange borgmestre typisk haft fast træffetid med borgerne på borgmesterkontoret eller over telefonen i forskellige intervaller, og sådan er det stadig flere steder.
Men efterhånden er det blevet mere normalt at være mobil og tage rundt i kommunens forskellige postnumre og møde borgere, der hvor de bor. I de geografisk større kommuner giver det god mening at komme rundt i andre dele af kommunen. På samme måde er de faste træffetider også blevet udvidet, så borgerne i stedet kan booke et møde med borgmesteren, udvalgsformanden og fagpersoner.
I Nordfyns Kommune har borgmester Morten Andersen (V), siden han blev borgmester i 2010, efterhånden været forbi kommunens tre rådhuse og tale med borgere hundredvis af gange. Han bruger møderne til at blive klogere på, hvordan borgerne har oplevet mødet med ‘systemet’ – kommunens forvaltning.
“Man skal jo ikke agere sagsbehandlerkontor, men det ved de fleste borgere faktisk godt. Jeg skal ikke blande mig i sager, hvor de for eksempel føler sig bortdømt eller misforstået, og det ved de fleste borgerne udmærket. Men jeg kan lytte til deres fortælling om mødet med forvaltningen og afdelingerne,” siger Morten Andersen til NB-Kommune.
Han skifter møderne mellem de tre kommunale adresser hver måned i henholdsvis Bogense, Otterup og Søndersø året rundt. Og det er råt for usødet, det han får at høre fra borgerne.
“Samtalerne er uden filter, og der er både ris og ros fra borgerne. Alt sammen bliver det til en viden, jeg tager med mig tilbage og nogle gange efterfølgende drøfte med en fagdirektør og spørge, om der er noget, vi skal gøre på en anden måde fremover. Ingen af os ønsker jo, at borgerne i vores kommune har dårlige oplevelser,” siger Morten Andersen.

Den uforbeholdne mening
I Frederikshavn har borgmester Birgit S. Hansen (S) valgt en dag om måneden, hvor hun tager på rundtur til de tre rådhusadresser i Frederikshavn, Skagen, Sæby for at møde borgerne, der på forhånd har booket et møde via sekretariatet.
“Jeg er jo ansigtet udadtil på kommunen, og det er sådan, borgerne vil møde mig, det kan jeg mærke. Her får de mulighed for at komme med deres uforbeholdne mening om stort og småt,” siger Birgit S. Hansen til NB-Kommune og forklarer, at det ikke er politiske emner, der fylder samtalerne:
“Jamen det kan f.eks. være, at det er frustrerende svært for borgeren at komme igennem på telefonen til administrationen, og det dur jo ikke. Eller det kan være en virksomhed med forslag til, hvordan vi kan gøre tingene nemmere for dem også. Efter samtalerne tager jeg det med tilbage og følger op på det og melder tilbage til dem om, hvad der sker,” fortæller Birgit S. Hansen og slutter:
“Man ville jo være en dårlig borgmester, hvis man ikke møder borgerne og lytter uden filter – også selvom det ofte er samtaler, hvor der er afregning ved kasse 1 i forhold til, hvordan de oplever kommunen på godt og ondt.”

Fokus er på det uformelle møde
I Kolding Kommune har borgmester Karl Erik Langhoff (K) og byrådet siden KV21 lavet en plan, der omfatter både borgmester og udvalgsformænd, når der holdes træffetid med borgerne en gang i kvartalet i forskellige byer i kommunen – fra Kolding til Christiansfeld, Lunderskov og Vamdrup.
Den politiske træffetid med borgmester og udvalgsformænd skal skabe en endnu bedre dialog med borgere, foreninger, institutioner, virksomheder, og der er frit skud fra hoften inden for alle områder ved de borde, hvor politikerne hver især sidder og tager imod.
“Jeg var lidt bekymret for, om der nu også kom folk til de møder, men det har været en succes hver gang, hvor der nærmest er kø ved alle bordene,” siger Karl Erik Langhoff til NB-Kommune.
Som i både Nordfyns og Frederikshavn kommuner er der også i Kolding fokus på det uformelle møde med borgerne i øjenhøjde, og over en kop kaffe og et stykke kage:
“Vi møder borgerne som ligeværdige, der hvor de bor og med de emner, der optager dem. Det kan være alt fra forslag om cykelstier, bekymringer om lokalplaner, vindmøller og solceller i området, beklagelser om skoler, optimering af gågaden og så videre. Vi tager det hele med os tilbage og tager aktion på emnerne i udvalgene, forvaltningen og i byrådssalen, hvis det er relevant,” siger Karl Erik Langhoff.
Han siger videre, at borger/politiker-træffene er et forsøg, der varer i resten af 2023 og derefter skal evalueres. Men umiddelbart tegner det sig altså til at være et politiker-hit at rykke politikerne ud af rådhuset og hen, hvor borgerne bor.
